Business Hi-Tech

Cosmin Vladimirescu, Country Manager România şi Croaţia Mastercard: Evoluţia plăţilor electronice în România a fost puternică, fiind accelerată de pandemie

ZF Digital Summit `20

Cosmin Vladimirescu, Country Manager România şi...

Autor: Alexandra Cepăreanu

04.11.2020, 12:25 188

Consumatorii au adoptat plata cu cardul în contextul pandemiei, când atât autorităţile cât şi jucătorii activi în mai multe sectoare economice au organziat diverse campanii şi iniţiative care să ajute la accelerarea evoluţiei plăţilor electronice, a spus Cosmin Vladimirescu, Country Manager România şi Croaţia Mastercard.

„Evoluţia plăţilor electronice în România a fost bună, pandemia a fost un accelerator. Am fi vrut să ajungem la această rată de progres din alte motive, dar aşa s-a întâmplat. Suntem optimişti. Constantăm o evoluţie bună a plăţilor electronice, în special al ratei de activare a clienţilor care până acum nu folosiseră cardul pentru cumpărături online. Dacă în 2019 erau circa 17 milioane de caduri emise de instituţii financiare non-bancare şi bănci, anul acesta în august erau peste 18 milioane de carduri. BNR raportează 400 milioane de tranzacţii, în perioada aprilie-iunie 2020”, a spus Cosmin Vladimirescu, în cadrul videoconferinţei ZF Digital Summit `20.

 
 

Alte declaraţii

Peste 9 din 10 tranzacţii sunt contactless. O treime din utilizatorii de carduri online sunt noi. Sunt oameni care până acum nu plătiseră online folosind cardul.

Accelerarea plăţilor digitale e un proces la care lucrăm de mulţi ani. Sunt multe iniţiative care au contribuit la evoluţia acestora. Cred că până la urmă multitudinea de campanii, măsuri şi avansuri tehnologice a făcut sens. Am reuşit să contribuim la securitatea oamenilor.

Numerarul este limitativ. Un comerciant poate să adreseze clienţi din întreaga lume dacă oferă acestora acces la plata cu cardul. Printre beneficiile adopţiei de plată cu cardul este lărgirea ariei de clienţi. Plăţile electronice au un aport ridicat la creşterea gradului de incluziune financiară şi contribuie la albirea economiei. O treime din PIB-ul României nu este fiscalizat, 28% din PIB era în economia gri, în 2018. Noi am mers în faţa autorităţilor cu 10 măsuri care să ajute la accelerarea adopţiei de plăţi electronice. Dacă aceste măsuri erau adoptate, în 2018, economia nefiscalizată era probabil de 18-19% din PIB, nu de 28%.

Rămâne în atenţia noastră inovaţia, mizăm mult pe biometrie ca metodă de autentificare, se va vedea din ce în ce mai mult atât la comercianţi cât şi la plăţile la POS.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO