Business Hi-Tech

Cosmote livreaza stiri, e-mail si aplicatii pe mobil prin tehnologia japoneza i-mode

Cosmote livreaza stiri, e-mail si aplicatii pe mobil prin tehnologia japoneza i-mode

Costas Kapetanopoulos, director de marketing si comunicare al Cosmote: utilizatorii pot citi pe mobil si anunturi de locuri de munca, furnizate de bestjobs.ro (Neogen)

18.05.2007, 17:49 54

Cosmote Romania a lansat ieri serviciile de acces mobil la Internet prin tehnologia i-mode, care le permite utilizatorilor retelei sa vizualizeze informatii in timp real, grupate in 12 categorii, sa acceseze posta electronica si sa transmita mesaje la care pot atasa fisiere catre alte terminale mobile. Serviciul este accesibil doar prin telefoane mobile compatibile cu tehnologia i-mode.
Prin aceasta lansare Cosmote isi completeaza oferta cu servicii deja disponibile pe piata de la ceilalti doi operatori de telefonie GSM, care au lansat anterior portaluri mobile care includ servicii ce pun accent pe continut si multimedia. Pierderea competitiei de anul trecut pentru ultimele doua licente 3G din Romania obliga insa Cosmote sa limiteze numarul serviciilor pe care le poate oferi, din cauza restrictiilor impuse de viteza tehnologiei GPRS (53,6 Kb/sec). Astfel, Cosmote nu poate oferi servicii precum apelul video sau televiziunea pe mobil, ca Orange si Vodafone, care detin licente 3G si vor lansa in perioada urmatoare servicii de transfer al datelor cu viteze de 3,6 Mbps.
Oficialii Cosmote sunt insa increzatori ca pretul pentru aceste servicii si oferta de continut disponibila pe telefonul mobil vor determina un numar ridicat de utilizatori sa se aboneze la acest serviciu.
Evangelos Martigopoulos, CEO al Cosmote Group, spera ca numarul utilizatorilor din Romania il va depasi in timp pe cel din Bulgaria si Grecia unde operatorul a mai lansat aceste servicii. "Ne asteptam ca numarul celor care vor utiliza i-mode in Romania sa aiba o dinamica de crestere superioara celei din Bulgaria. Romania este o piata mai mare, cu o populatia mai numeroasa, iar romanii sunt mai apropiati de tehnologie", a spus seful grupului Cosmote. Numarul utilizatorilor serviciului i-mode in Grecia (lansat in iulie 2004) si Bulgaria (disponibil din septembrie 2006) depaseste 500.000 de clienti.
Serviciile i-mode sunt disponibile prin doua planuri tarifare: acces pentru o zi la 0,12 euro/zi sau navigare nelimitata pentru un abonament de trei euro/luna. Tariful pe zi si lunar includ navigarea in portalul i-mode (traficul de date), utilizarea e-mail-ului si a serviciului MMS. i-mode este disponibil atat pentru abonati, cat si pentru utilizatorii de cartele preplatite.
Prin acordurile semnate de Cosmote Romania cu furnizori de continut locali si internationali, utilizatorii i-mode ai operatorului vor avea acces la 63 de site-uri, care furnizeaza informatii in timp real, grupate in 12 categorii, printre care stiri & vreme, cumparatori online, finante & banci, chat & dating.
Printre furnizorii de continut ai Cosmote Romania se numara MEDIAFAX, Ziarul Financiar, CNN, Euronews, Eurosport, Neogen, Realitatea News, Gazeta Sporturilor, Vanguard, Bancpost si Alpha Bank, precum si dezvoltatorii de jocuri interactive.
O parte din site-urile oficiale i-mode sunt disponibile gratuit, iar altele pot fi accesate doar prin plata unei taxe, intre 0,5 si 2 euro pe luna (fara TVA).
Reprezentantii Cosmote nu au dorit sa faca aprecieri cu privire la valoarea investitiilor realizate pentru lansarea serviciului i-mode, dar au precizat ca sumele alocate se inscriu in programul investitional de 500 mil. euro pentru o perioada de trei ani, anuntat in decembrie 2005. Clientii Cosmote Romania au posibilitatea prin i-mode sa trimita si sa primeasca e-mail-uri de pana la 4.000 de caractere, impreuna cu imagini, sunete si clipuri video, catre terminale mobile compatibile i-mode, calculatoare sau adrese de e-mail standard. Pentru accesarea i-mode, clientii Cosmote Romania au la dispozitie momentan patru telefoane mobile (Sony Ericsson K550i, Samsung SGH - S401i, LG L 343i si Sagem my401iC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO