Business Hi-Tech

Cosmote: Nu reducem tarifele cu Zapp

09.03.2007, 19:14 18

Litigiul dintre operatorii de telefonie mobila Cosmote Romania si Telemobil Romania va fi cel mai probabil solutionat printr-o decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), avand in vedere faptul ca ambii operatori afirma ca sunt hotarati sa nu cedeze niciun pas in ce priveste tariful de interconectare intre cele doua retele.
Cei doi operatori se vor intalni luni pentru o runda de negocieri la sediul ANRCTI, iar daca nici urmatoarele discutii dintre cele trei parti nu vor da rezultate, ANRCTI va anunta cei doi operatori ca va emite o decizie prin care va stabili tarifele de interconectare intre cele doua retele.
De la data comunicarii catre operatori a deciziei de a reglementa litigiul, ANRCTI are la dispozitie patru luni pentru a emite o hotarare.
Intre timp, cei doi operatori - numarul trei si patru pe piata locala de telefonie mobila - cu 1,2 milioane, respectiv aproape 500.000 de clienti, au continuat razboiul declaratiilor.
Nikolaos Tsolas, CEO al Cosmote Romania, a declarat ieri ca operatorul practica tarife de interconectare de 0,12 dolari per minut de apel si de 0,03 dolari per mesaj scris (SMS) cu toti cei 12 operatori cu care Cosmote are acorduri de interconectare, iar compania nu este pregatita sa reduca tarifele.
"Pozitia noastra este clara: avem aceleasi tarife de interconectare cu toti cei 12 operatori cu care avem contracte si nu suntem pregatiti sa le reducem acum. Tarifele sunt aceleasi si cu Orange si Vodafone, dar in cazul celor doi operatori am aplicat un discount din cauza traficului important pe care cele doua retele il trimit catre Cosmote", a declarat Tsolas.
"Telemobil poate sa doreasca orice, dar noi avem un tarif care este valabil pentru toata lumea. Avem un program de investitii puternic in Romania, nu suntem gata sa reducem acum tarifele de interconectare", a adaugat el.
De cealalta parte, compania Telemobil - operatorul retelei Zapp - afirma ca asteapta intalnirea de la ANRCTI cu reprezentantii Cosmote pentru a se ajunge la o solutionare pe fond a litigiului cu Cosmote.
Pe de alta parte, oficialii Zapp sustin ca daca tarifele de interconectare ale Cosmote nu vor fi reduse, operatorul ar putea fi nevoit sa majoreze tarifele retail pentru apelurile catre acest operator.
"Ar fi o decizie in premiera pe piata locala, in conditiile in care tendinta generala este de scadere a tarifelor. Insa avand in vedere ca in acest moment inregistram pierderi pentru fiecare minut de convorbire al clientilor nostri catre Cosmote, din cauza tarifului ridicat de interconectare si discriminatoriu in acelasi timp practicat de Cosmote. Daca se mentine aceasta decizie, am putea fi nevoiti sa crestem tarifele practicate cu acest operator pentru a ne proteja interesele economice", a spus Carmen Lazar, Head of Corporate Affairs la Telemobil.
ANRCTI a decis, la 2 martie, reluarea conexiunilor intre Telemobil si Cosmote Romania dupa ce primul operator le-a intrerupt la 1 martie, timp de 36 de ore.
Motivul intreruperii conexiunilor intre Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, si Cosmote Romania a fost imposibilitatea ajungerii la un acord cu privire la nivelul taxelor de interconectare intre cele doua retele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO