Business Hi-Tech

Cosmote si Radiocom contesta rezultatele licitatiei 3G si asteapta explicatii de la IGCTI

Cosmote si Radiocom contesta rezultatele licitatiei 3G si asteapta explicatii de la IGCTI

Nikolas Tsolas, CEO Cosmote Romania: Am vazut ca unii au spus ca noi am gresit pentru ca nu am promis ca vom face mai mult, chiar daca stiam ca acest lucru n-ar fi fezabil. Nu suntem aici sa facem jocuri, ci sa facem un business.

23.10.2006, 18:14 27

Cosmote Romania si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom), companii a caror participare la licitatia pentru ultimele doua licente 3G s-a soldat cu un esec, au contestat vineri rezultatele evaluarilor care au declarat drept castigatoare ofertele RCS&RDS si Telemobil (Zapp), a anuntat Inspectoratul General Pentru Comunicatii (IGCTI). Cosmote Romania a apelat la casa de avocatura Nestor pentru consultanta in intocmirea contestatiei.
"Principalul scop al depunerii acestei contestatii este sa incercam sa intelegem cum a evaluat comisia de la IGCTI ofertele celor patru companii si ce au promis castigatorii", a declarat pentru ZF Nikolas Tsolas, CEO al Cosmote Romania. "Noi am inaintat o oferta viabila, realistica si responsabila, care ar asigura fezabilitatea si realizarea proiectului de a furniza servicii 3G", a adaugat el.
"Noi nu am facut compromisuri, nu am pus pe hartie promisiuni de care sa nu ne tinem, stiind ca rolul IGCTI este acela de a oferi licente pentru a crea o competitie de succes si a dezvolta businessuri profitabile. Insa ne uitam la rezultatele evaluarii si vedem, spre exemplu, ca la capitolul capacitate financiara noi am obtinut cel mai mic punctaj, fata de Zapp si RCS/RDS. Asta desi am dovedit ca ne tinem de promsiunile facute - investind puternic in ultimul an in dezvoltarea capacitatii retelei, si desi suntem parte a Cosmote Group, care are deschise linii de credite de miliarde de dolari, si este listat la bursele din Atena si Londra. Cum oare poti spune ca noi am avut cel mai mic scor, in aceste conditii?", a afirmat Tsolas. "Sunt lucruri pe care nu le inteleg la aceste rezultate. Spre exemplu, Zapp a avut scoruri mici la fezabilitatea tehnica si comerciala a ofertei sale. Totusi ce face comisia? Afirma ca nu crede in fezabilitatea ofertei tehnice si in succesul comercial al propunerii Telemobil, dar ii acorda totusi o licenta companiei", a continuat seful Cosmote Romania.
"Am vazut ca unii au spus ca noi am gresit pentru ca nu am promis ca vom face mai mult, chiar daca stiam ca acest lucru n-ar fi fezabil. Eu cred ca e o gluma sa spui asa ceva. Nu suntem aici sa facem jocuri, ci sa facem un business. Ce imagine am fi avut noi in raport cu guvernul daca am fi promis ceva, dupa care am fi spus ca nu se poate? In afara de acest lucru, haideti sa vedem cum arata situatia pe piata locala. Avem cateva sute de mii de utilizatori cu telefoane 3G care folosesc aparatele pentru serviciile de voce. Nu e realist sa promiti ca vei acoperi toata tara cu servicii 3G daca acest serviciu nu s-a dovedit pana acum un succes. Crede cineva ca daca serviciile 3G s-ar dovedi un imens succes, operatorii nu ar construi o retea cu acoperire nationala? Noi am facut o oferta realista, in mod sigur peste ceea ce au promis Orange si Vodafone in urma cu doi ani", a spus Tsolas.
"Totusi, pana acum nu am pierdut nimic si nimic din planurile Cosmote nu s-a schimbat", a spus Nikolas Tsolas. "Casigatorii au facut niste promisiuni, dar de acum incolo va trebui sa plateasca bani si sa faca investitii, iar noi vom urmari foarte atent ce se va intampla", a mai spus el. Tsolas nu a dorit sa spuna daca intentioneaza sa actioneze in judecata IGCTI daca institutia va respinge contestatia sa. "Sa vedem intai ce se intampla cu aceasta contestatie", a declarat el.
Seful Cosmote a respins si "exagerarile" analistilor care au declarat ca operatorul va avea mari probleme pentru ca a pierdut licitatia 3G. "Romania este cea mai mare piata pentru Cosmote din aceasta regiune si singura care creste. Ce motiv am avea sa nu investim puternic aici?", a spus Tsolas.
Si directorul comercial al Radiocom, Ionel Branga, s-a declarat nedumerit de punctajul obtinut de companie, afirmand ca SNR ar fi investit suma de 250 mil. euro pentru dezvoltarea retelei 3G. "Noi am obtinut 19 puncte la partea de acoperire geografica si a populatiei. Ma intreb ce suma a avansat RCS&RDS pentru care a obtinut 53 de puncte din 55 posibile?", a spus Branga.
Rezultatul contestatiilor va fi comunicat pana vineri, 27 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO