Business Hi-Tech

Criza a redus drastic afacerile şi profitul firmelor medii IT&C

Criza a redus drastic afacerile şi profitul firmelor medii IT&C
19.07.2010, 23:05 41

BitDefender, una dintre cele mai mari companii IT locale, aînregistrat anul trecut afaceri de 24,7 mil. euro, în creştere cu40% faţă de anul 2008, potrivit bilanţului depus de companie laRegistrul Comerţului. Compania controlată de familia Florin şiMăriuca Talpeş a înregistrat un profit brut de 2 mil. euro, faţă de170.000 de euro în 2008, potrivit aceleiaşi surse.

O mare parte din businessul companiei se desfăşoară însă înstrăinătate, unde compania vinde soluţiile sale antivirus, astfelcă nu este clar în ce măsură cifrele raportate în România redaufidel situaţia financiară înregistrată la nivel global decompanie.

Florin Talpeş, directorul executiv al BitDefender, declaraîntr-un interviu acordat recent ZF că afacerile companiei aucrescut anul trecut cu 25%, fără a oferi alte detalii.

Este posibil ca anul acesta sau cel puţin în 2011 să începem săpublicăm datele financiare, având în vedere că BitDefender sepregăteşte de listare, declara Florin Talpeş.

Softwin, o altă companie deţinută de familia Talpeş, aînregistrat însă afaceri mai mici cu 62%, de 3,6 mil. euro, şi opierdere brută de 1,4 mil. euro.

Datele de la Registrul Comerţului arată şi expansiunea puternicăa furnizorului chinez de echipamente şi servicii telecom Huawei.Compania a ajuns anul trecut la un business de 28,8 mil. euro şi laun număr mediu de 267 de angajaţi în România.

Chinezii au câştigat în ultimii ani contracte importante pepiaţa locală telecom, unul dintre cele mai mari proiecte realizaterecent pe piaţa locală fiind lansarea de către Vodafone a primeireţele 3G în frecvenţa de 900 MHz.

Sucursala locală a rivalilor de la Nokia Siemens a înregistratafaceri de 5,5 mil. euro în 2009, faţă de 13,4 mil. euro în 2008,în timp ce pierderile brute au fost de 1,2 mil. euro.

Furnizorul local de produse şi servicii IT ETA2U, care acoperăîn special vestul ţării, a înregistrat anul trecut afaceri de 15,1mil. euro, în scădere cu 37%, şi a obţinut un profit brut de 0,3mil. euro.

Producătorul de computere şi servere Maguay a înregistratafaceri de 9,9 mil. euro, mai mari cu 16%.

  • Afacerile operatorului Atlas Telcom au scăzut sub 2 mil. euro,iar pierderile au fost de aproape 9 mil. euro
  • Compania locală de securitate IT BitDefender a ajuns la unbusiness de 25 mil. euro, mai mare cu 40%
  • Cea mai mare companie IT din România după cifra de afaceri din2009 este Asesoft Distribution, cu venituri de aproape 100 mil.euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO