Business Hi-Tech

Criza mondială a semiconductorilor se atenuează. Intel vrea să construiască o fabrică de cipuri în Europa. Gigantul tech împreună cu Italia sunt aproape de încheierea unui acord în valoare de 5 miliarde de dolari pentru această investiţie

Criza mondială a semiconductorilor se atenuează. Intel...

Autor: Mediafax

04.08.2022, 17:42 3700

Italia este aproape de a încheia un acord în valoare de 5 miliarde de dolari cu Intel pentru construirea unei fabrici avansate de ambalare şi asamblare a semiconductorilor în această ţară, au declarat joi pentru Reuters două surse informate despre discuţii.

Investiţia Intel în Italia face parte dintr-un plan mai amplu anunţat de producătorul american de cipuri la începutul acestui an de a investi 88 de miliarde de dolari în construirea de capacităţi în întreaga Europă, care se străduieşte să reducă dependenţa de importurile de cipuri din Asia şi să atenueze criza de aprovizionare care a redus producţia în sectorul strategic al automobilelor din regiune.

Sursele au declarat că guvernul premierului demisionar Mario Draghi lucrează pentru a avea un acord până la sfârşitul lunii august, înainte de alegerile naţionale anticipate programate pentru 25 septembrie.

Sursele au declarat anterior pentru Reuters că Roma este pregătită să finanţeze până la 40% din investiţia totală a Intel, care ar urma să crească în timp de la cele 5 miliarde de dolari iniţiale.

Atât biroul lui Draghi, cât şi Intel au refuzat să comenteze.

Intel şi guvernul au preselectat posibile locaţii în două regiuni italiene, au declarat sursele, una dintre ele adăugând că acestea se află în regiunile nordice Piemonte şi Veneto.

O decizie finală cu privire la locul unde va fi construită instalaţia nu a fost încă luată, au precizat ambele surse. Regiunile Lombardia, Apulia şi Sicilia fuseseră de asemenea luate în considerare iniţial.

Valoarea totală a investiţiei Intel şi modul în care Italia intenţionează să îşi finanţeze partea sa din aceasta nu sunt încă clare.

În cadrul aşa-numitei Chips Act, care vizează finanţarea instalaţiilor inovatoare de semiconductori, Comisia Europeană a declarat la începutul acestui an că a pus la dispoziţie 15 miliarde de euro în investiţii publice şi private suplimentare până în 2030. Această sumă se adaugă la cele 30 de miliarde de euro de investiţii publice deja planificate din NextGenerationEU, Horizon Europe şi din bugetele naţionale.

Până în prezent, Roma a pus deoparte 4,15 miliarde de euro până în 2030 pentru a atrage producătorii de cipuri şi pentru a investi în noi aplicaţii industriale ale tehnologiilor inovatoare.

De asemenea, guvernul se află în discuţii cu franco-italianul STMicroelectronics, cu producătorii de cipuri taiwanezi MEMC Electronic Materials Inc şi TSMC şi cu Tower Semiconductor din Israel, pe care Intel l-a cumpărat la începutul acestui an.

STMicroelectronics a semnat luna trecută un pact cu GlobalFoundries pentru a construi o fabrică de cipuri în valoare de 5,7 miliarde de dolari în Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO