Business Hi-Tech

Cu ce tehnologii şi gadgeturi mai încearcă industria IT&C să uimească lumea la cel mai important târg tehnologic din lume. GALERIE FOTO

Cu ce tehnologii şi gadgeturi mai încearcă industria IT&C să uimească lumea la cel mai important târg tehnologic din lume

Cu ce tehnologii şi gadgeturi mai încearcă industria IT&C să uimească lumea la cel mai important târg tehnologic din lume. GALE

Autor: Adrian Seceleanu

09.01.2012, 00:07 1477

La ediţia din acest an a târgului Consumer Electronics Show (CES), care are loc între 10 şi 13 ianuare în Las Vegas, SUA, vor participa 2.700 de expozanţi, iar numărul vizitatorilor este aşteptat să depăşească 140.000.

Cu aceste cifre CES 2012 poate revendica în continuare titlul de cel mai mare eveniment de profil din lume, însă târgul are o problemă, totuşi: nu a mai fost în ultimii ani scena lansării celor mai bine vândute produse sau tehnologii din lume.

Apple, spre exemplu, îşi organizează propriile evenimente, la fel ca Google şi Microsoft, iar mulţi producători de telefoane mobile tind să amâne lansările "mari" pentru evenimentul dedicat din luna februarie din Barcelona (Mobile World Congress). Un exemplu este Samsung, despre care se spune că va prezenta noul model Galaxy S3 la congresul din Spania.

Au trecut câţiva ani de când cel mai mare salon IT din lume nu a mai prezentat nimic "uimitor", scrie şi Reuters. "Există multă nerăbdare. Promisiunea depăşeşte de multe ori realitatea. Evenimentul mă interesează numai pentru că la salon apar informaţii importante pentru piaţa IT, lucru destul de rar", a afirmat Todd Lowenstein, manager de portofoliu la compania HighMark Capital Management, cu plasamente în mai multe acţiuni din sectorul tehnologic.

Microsoft, care încearcă să-şi recâştige coroana IT de la Apple şi nou venitul Google, susţine de multă vreme că programarea CES la începutul lunii ianuarie nu se potriveşte cu planul său pentru lansarea de produse, ceea ce înseamnă că are puţine de spus în discursul de deschidere.

"Grupul Microsft poate face asta şi singur, nu are nevoie de CES. Este vorba de mulţi bani, iar aceste evenimente se află într-un declin de popularitate oricum", a spus Hanson Hosein, specialist în IT şi media la Universitatea Washington din Seattle, potrivit Mediafax.

Chiar şi în aceste condiţii, CES este în continuare un eveniment care anunţă tendinţe şi în care consumatorii şi analiştii pot anticipa unele dintre cele mai interesante produse şi tehnologiii ale anului, scrie revista Wired, care a şi întocmit un top cinci al celor mai importante teme de urmărit în cadrul târgului.

CES, pe scurt

  • Prima ediţie a CES a avut loc în 1967 la New York, iar de-a lungul anilor evenimentul a fost o rampă de lansare pentru aparatele video, camerele de înregistrare, DVD, televiziunea HD şi altele.

  • Importanţa CES a crescut rapid după ce în urmă cu zece ani rivalul COMDEX a fost suspendat.

  • Ediţia din acest an prezintă peste 2.700 de expozanţi pe o suprafaţă de 167.225 metri pătraţi.

  • Cel mai mare salon CES a avut loc în 2008, cu un spaţiu de 171.870 metri pătraţi.

  • Organizatorii se aşteaptă la 140.000-150.000 de vizitatori.

Cinci tendinţe de urmărit la ediţia din acest an a Consumer Electronics Show

1. Microsoft vs. Apple Şi Google

Într-o lume dominată de Apple şi (Google) Android, care ţin capul de afiş când vine vorba de smartphone-uri şi tablete, Microsoft va încerca să transforme într-un eveniment memorabil ultima sa apariţie la târgul CES. Prezentările companiei şi discursul directorului executiv Steve Ballmer vor pune cel mai probabil accent pe: Windows 8 - noua versiune a sistemului de operare Microsoft - care ar putea fi prezentată pe noi tablete şi diferite alte gadgeturi; un nou smartphone - Nokia Lumia 900 sau Nokia Ace, gadget care ar trebui să atragă atenţia lumii de la rivali ca iPhone sau Galaxy Nexus. Noi telefoane mobile cu sistemul de operare Windows Phone ar putea fi prezentate însă şi de companii precum Samsung sau HTC. Toţi ochii vor fi aţintiţi pe Microsoft la această ediţie a CES, pentru că întreaga lume vrea să vadă la ce se poate aştepta de la companie în acest an, când este programată lansarea Windows 8 şi a unor noi smartphone-uri cu Windows Phone.

2. Ultrabook-urile

Aproximativ 50 de modele diferite de ultrabook-uri, o nouă categorie de computere portabile ultrauşoare şi elegante cu procesoare Intel, vor fi lansate pe piaţă cu ocazia CES - ca parte a unui efort iniţiat de producătorul american de procesoare Intel cu scopul de a reaprinde interesul consumatorilor spre PC-urile portabile cu Windows. În ultimii ani Apple a câştigat din ce în ce mai mult teren cu portabilele sale ultrauşoare şi cu un design care i-a făcut pe consumatori să uite de preţurile mari şi să bage adânc mâna în buzunare. La CES toţi marii producători de PC-uri vor prezenta ultrabook-uri, o armată de portabile "sexy" care speră să concureze de la egal la egal cu rivali precum MacBook Air. Ultrabook-urile se diferenţiază de restul portabilelor cu Windows printr-un set de caracterisici obligatorii, precum un design deosebit, o grosime mai mică de 18 mm, o autonomie a bateriei de cel puţin 5-7 ore, o durată de pornire a sistemului de operare Windows de circa 12 secunde şi o greutate de circa 1,5 kg sau mai mică.

3. Tabletele

Ediţia de anul trecut a fost marea petrecere de lansare a unei avalanşe de tablete cu sistemul de operare Google Android. Un an mai târziu Apple iPad este în continuare lider, iar mare parte dintre tabletele lansate anul trecut s-au dovedit a fi ori prea scumpe, ori prea greu de utilizat. Dar ediţia din acest an este un prilej foarte bun ca jucători precum Acer, Lenovo, Toshiba sau Viewsonic să-şi reseteze portofoliul şi să lanseze noi produse cu care să spere că vor cuceri lumea. Nvidia a anunţat deja noi procesoare Tegra 3, care vor fi regăsite probabil într-un număr mare de noi tablete lansate la CES. Tegra 3 aduce îmbunătăţiri în arii precum multitasking sau playback-ul clipurilor video. Pe lângă procesoare, cea mai recentă versiune a sistemului de operare Google - Ice Cream Sandwich, ar trebui să fie de asemena prezentă pe cea mai mare parte a tabletelor. Un alt subiect de urmărit este dacă după lansarea Kindle Fire piaţa nu va fi inundată de noi tablete foarte ieftine.

4. Casa, maşina, inima - online

Electrocasnicele, maşina sau echipamentele de fitness conectate la internet ar putea fi unele dintre cele mai interesante gadgeturi lansate la CES 2012.

LG va lansa în acest an din gama ThinkQ frigidere, maşini de spalat vase şi rufe şi roboţi de curăţat conectaţi la net şi care pot fi controlaţi de pe PC sau smartphone.

Ford, Chrysler, General Motors, Mercedes-Benz, Audi şi Kia vor anunţa, cel mai probabil, o mai bună conectivitate între maşini şi smartphone-uri, noi sisteme de

siguranţă sau posibilitatea de a activa unele sisteme ale maşinii prin comandă vocală. Pe segmentul echipamentelor de fitness sunt aşteptate noi echipamente care să se conecteze direct la smartphone-uri pentru a furniza date despre sănătate - cum ar fi pulsul inimii sau numărul de kilometri parcurşi şi numărul de calorii arse. Compania Basis, spre exemplu, va lansa un nou model al ceasului care afişează şi monitorizează bătăile inimii sau caloriile arse de proprietar.

5. Noua generaţie de televizoare

Marii jucători de pe piaţa TV vor demonstra la CES cu noi produse, care vor avea în centrul atenţiei nu doar mărimea ecranelor şi rezoluţia lor, ci şi noi aplicaţii, noi interfeţe şi noi modalităţi de a înlocui clasica telecomandă cu un smartphone sau o tabletă. Unul dintre punctele de atracţie va fi LG, care va prezenta un televizor uriaş - cu o diagonală de 85 de inch (peste doi metri), cu o rezoluţie (3840x2160) de patru ori mai bună decât cea a televizoarelor Full HF existente şi un TV cu tehnologie OLED de 55 de inchi (140 de centimetri) care are o grosime de 0,4 centimetri. La CES vor apărea şi noi televizoare cu platforma software a Google, de la LG şi, posibil, de la Samsung. În prim-plan se vor afla însă şi aplicaţiile care pot fi rulate direct de pe televizor: de la Facebook până la servicii de video la cerere. CES 2012 ar putea fi şi scena de lansare a unor noi tehnologii care să le permită utilizatorilor să trimită comenzi TV-ului cu vocea, prin gesturi sau cu smartphone-ul sau tableta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO