Business Hi-Tech

Cum a ajuns grupul Asesoft la afaceri de 300 de milioane de euro

25.10.2010, 13:35 357

Grupul Asesoft, format în prezent din şase companii în domeniuldistribuţiei, soluţiilor web şi integrare IT, a fost fondat în urmăcu zece ani de Sebastian Ghiţă. Prima afacere a antrepronoruluipolieştean în vârstă de 32 a fost în liceu când le făcea cărţi devizită oamenilor de afaceri din Ploieşti. La 18 ani a participat laprima sa licitaţie pentru furnizarea de calculatoare, pe care acâştigat-o împotriva unei companii importante din acestdomeniu.

Grupul Asesoft a fost fondat într-un apartament, ajungând întimp una dintre cele mai cunoscute companii de pe piaţa locală deIT&C, cu afaceri anul trecut de aproape 300 de milioane deeuro.

Prima mare achiziţie a avut loc în martie 2009 când GrupulFlamingo International a cedat integral partea de distribuţieindirectă către Asesoft Distribution, ajuns anul trecut cel maimare distribuitor de pe piaţa locală de IT&C. Companiaestimează afaceri de 144 de milioane de euro în acest an, încreştere cu 30% faţă de 2009. Asesoft Distribution reprezintă 65%din afacerile totale ale grupului controlat de Ghiţă. Cu un anînainte Asesoft Distribution a preluat şi 50% din distribuitorulCombox.

Una dintre cele mai importante achiziţii a fost preluare anultrecut a 51% din acţiunile eMAG, cel mai mare retailer online dinRomânia, cu afaceri estimate anul acesta de 100 de milioane deeuro. În urma preluării retailerului online, Iulian Stanciu, caredeţine 50% din Asesoft Distrinbution, a devenit directorul generalal eMAG.

Luna trecută grupul Asesoft a cumpărat retailerul Flanco.Astfel, Sebastian Ghiţă şi Iulian Stanciu, acţionarii companiei, aupreluat 60% din acţiunile companiei, în timp ce restul titlurilorau rămas băncilor creditoare, respectiv ING Bank, UniCredit TiriacBank şi BRD. Noii actionari au adus lichidităţi de 14 mil. euro,din care 10 mil. euro vor acoperi datoriile bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO