Business Hi-Tech

Cum a ajuns un site de ştiri cu plată să facă agenda publică din Franţa

Cum a ajuns un site de ştiri cu plată să facă agenda publică din Franţa
13.07.2010, 23:12 25

Mediapart, un site de ştiri cu plată, care nu publică reclame, aajuns epicentrul celui mai mare scandal politic din Franţa, în careeste implicat preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi moştenitoareiL'Oréal Liliane Bettencourt, relatează The Guardian. Site-ul apublicat mai multe înregistrări în care sunt implicaţi mai mulţipoliticieni francezi, printre care şi actualul ministru al munciiEric Woerth. Site-ul a făcut luna trecută publice înregistrări aleunor conversaţii telefonice între Liliane Bettencourt şi Patrice deMaistre, administratorul averii sale. Un ultim interviu acordatMediapart de către Claire Thibout, fostă contabilă a moştenitoareiL'Oréal, care susţine că Maistre i-a spus că a retras 150.000 deeuro cash din conturile miliardarei, sumă pe care intenţiona să i-otransfere lui Woerth pentru campania lui Sarkozy.
Preşedinţia franceză a respins acuzaţiile. Sarkozy a declarat căacuzaţiile împotriva lui Eric Woerth "reprezintă o insultă şi nuconţin niciun element de adevăr".
Lansat în 2008 de doi editori de la cotidianul Le Monde, site-uloferă cititorilor articole de investigaţie. Abonamentul lunar costă9 euro. Mediapart are 25 de editori cu vârste cuprinse între 25 şi60 de ani. Investiţia iniţială a fost de 3 mil. euro, 1,3 mil. eurode la fondatori, restul fiind adus de un consorţiu de investitori,care-l include şi pe Xavier Niel, unul dintre investitorii care aucumpărat luna trecută Le Monde.
Până luna trecută, site-ul încerca să supravieţuiască cu 25.000 deabonaţi, scrie The Guardian. Scandalul politic pe care l-a provocatînsă a făcut din Mediapart unul dintre cele mai importante site-uridin Franţa. "Înregistrările au adus 5.000 de noi abonaţi în lunaiunie", a declarat Sophie Dufau, editor la Mediapart. Numărul devizite de pe site au crescut la 4,1 milioane de la 1,5 în lunaprecedentă. "Am aşteptat câteva zile înainte de a postaînregistrările pe site. Ne-am decis să folosim numai extrase pecare le considerăm de interes public", a mai spus Dufau. Acesta afost şi punctul de vedere al judecătorilor care au analizatacuzaţiile de încălcare a dreptului la intimitate lansate demoştenitoarea imperiului L'Oreal.
Din 16 iunie, site-ul a postat numai extrase din înregistrărilecontroversate, până când cotidianul Le Point a făcut rost de ele şia publicat transcriptul acestora.
Acuzaţiile survin scandalurilor legate de cheltuieli de săptămânatrecută în urma cărora au demisionat doi miniştri. Reacţianeobişnuit de întârziată a preşedintelui îngreunează eforturileguvernului francez de implementare a măsurilor de austeritate şireduc dramatic popularitatea lui Sarkozy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO