Business Hi-Tech

Cum a făcut un fost inginer la Romtelecom o firmă de 12 milioane de euro

Cum a făcut un fost inginer la Romtelecom o firmă de 12 milioane de euro
21.06.2010, 19:05 2296

Grupul este specializat în consultanţă de business şi activeazăpe zona de Business Process Management (managementul proceselor debusiness - BPM), ce presupune dezvoltarea unor softuri deoptimizare şi monitorizare a activităţii dintr-o companie.

"Pe piaţamondială BPM este ceva nou şi este zona din IT&C care creştecel mai repede în lume în momentul de faţă", a declarat într-uninterviu pentru ZF Cornel Vintilă, 55 de ani, directorul executivşi acţionarul majoritar al Edata.

Una dintresoluţiile proprii ale companiei este Apertix, care ajută lamonitorizarea proceselor dintr-o companie. Cu alte cuvinte, este unsoft care monitorizează cum îşi achită angajaţii unei companiisarcinile în realizarea unui proiect. Aplicaţia Edata monitorizeazăactivitatea fiecărui angajat implicat şi trimite alerte, spreexemplu, dacă unul dintre ei nu-şi realizează activităţile alocate.Compania a fost fondată în 1999, dar a intrat pe acest segment depiaţă din septembrie 2004.

Pentru acestan, compania estimează că afacerile vor creşte în principaldatorită activităţii din străinătate. "Faţă de anul trecut este oschimbare importantă, ţintim piaţa din SUA care are ne asigurăvenituri de peste 5 mil. euro, iar restul îl obţinem din România şiEuropa", spune Vintilă.

Din tot grupulde firme, Edata va reprezenta în acest an 7 mil. euro din cifratotală de afaceri, faţă de 6 milioane de euro de anul trecut. Deasemenea, compania estimează un profit la nivel de grup de 2,5 mil.euro, reprezentând o creştere cu circa 20% faţă de anul trecut.

Afacerile dinRomânia sunt proiectate să reprezinte 60% din cele 12 mil. euro,respectiv 7,2 mil. euro. "La nivel de grup mizăm pe o conservare acifrei de afaceri pe România sau o compensare cu comenzi din afară.Acestea vor însemna tot cifră de afaceri în România. Capacitatea deexecuţie este în Edata, aşa că orice contract încheiat în afară vaantrena o comandă în România, deci practic în export", a explicatdirectorul executiv al companiei.

Edata activeazăpe plan internaţional sub brandul BPM Wave şi îşi vinde soluţiileprin parteneri. În prezent compania are doi parteneri în StateleUnite şi unul în Elveţia şi mizează pe atragerea a încă cinci înaceste două ţări. De asemenea, în prezent sunt în curs de semnarecontracte cu parteneri în Polonia şi Ungaria. "Acest tip deactivitate presupune că noi transferăm tehnologie, know-how, iarpartenerul face serviciile locale", a spus Vintilă. Biroul dinElveţia a fost deschis în august 2009, iar cel din SUA în lunafebruarie a acestui an.

Printreclienţii Edata în România se numără Rompetrol sau Romgaz, iarcompania mizează pe atragerea altor 10 până la sfârşitul anului pepiaţa locală. Pe plan internaţional, compania vrea să aibă în acestan cinci clienţi în Statele Unite, trei în Elveţia şi unul înRusia.

Potrivit luiVintilă, compania nu mai lucrează cu statul, preferând să se axezeîn zone unde riscurile sunt mai mici, precum piaţa Statelor Unite.

"Colaborarea custatul s-a întrerupt după 2009. Am terminat proiectele şi n-au maiapărut altele. Nici noi nu ne-am străduit să luăm lucrări noi.Efortul de vânzare este prea mare şi foarte riscant, de aceeaprefer să-mi aloc resursele într-o zonă unde riscurile sunt maimici, cum e piaţa Statelor Unite. Efortul e mare şi acolo, poatemai mare decât în România, dar riscurile sunt mai mici. Înadministraţie eforturile sunt mari şi riscurile la fel", susţineCornel Vintilă.

În prezentcompania are 80 de angajaţi şi estimează o creştere a numărului cu10%, la 90 până la sfârşitului anului. Potrivit lui Vintilă,compania caută să angajeze analişti de business, dezvoltatori deJava,, sau manageri de vânzări.

"Există şipartea bună. Americanii numesc perioada de după criză "new normal".Noi avem soluţii pentru new normal, care cresc rapidproductivitatea muncii şi care sunt foarte apreciate. Toţi vorproductivitate, reducerea numărului de personal, să-şi dezvoltebusinessul fără a-şi creşte cheltuielile. Soluţiile noastre nu cerbugete de investiţii foarte mari, ci doar o realocare a cash-ului",a explicat directorul executiv al Edata.

  • grupul Edata este formata dinşase firme: patru în România, una în Elveţia şi alta în StateleUnite
  • pe plan internaţionalactivează sub numele de BPM Wave
  • 2 parteneri în Statele Uniteşi unul în Elveţia
  • estimări de 12 mil. eurocifră de afaceri în acest an
  • estimări de 2,5 mil. europrofit în acest an

Cornel Vintilă(55 de ani):

  • absolvent al UniversităţiiPolitehnice din Bucureştia
  • obţinut în 2003 un master laCable & Wireless College of UK, Malta
  • 1984-1992: inginer laRomtelecom
  • 1992-1999: CEO al Transdata,firmă de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei
  • 1999-2000: şefulDepartamentului de Relaţii cu Publicul din cadrul MinisteruluiComunicaţiilor
  • 1999: CEO al Edata
  • 2002-2003: CEO al UnisoftRomânia
  • 2003-2004: consultant laCG&GC

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO