Business Hi-Tech

Cum apar gigantii: Nokia Romania a ajuns in doi ani la afaceri de 500 de milioane de euro, fara sa stie nimeni

Cum apar gigantii: Nokia Romania a ajuns in doi ani la afaceri de 500 de milioane de euro, fara sa stie nimeni

Fabrica din Nokia are in prezent aproximativ 2.000 de angajati. La capacitate maxima la Jucu ar putea lucra 3.500 de oameni

29.11.2009, 23:10 483

Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoanemobile din lume, cu vanzari anuale de peste 50 de miliarde de euro,a ajuns discret la un business de o jumatate de miliard de euro inRomania, intrand astfel in topul celor mai mari 40 de firme dinRomania, inaintea unor companii precum E.ON, Posta Romana sauHolcim.

Cifra de afaceri a companiei a urcat de la 6,6 mil. euro in 2007la 455,6 mil. euro in 2008 pe fondul deschiderii, in februarie2008, a unei fabrici de telefoane mobile in comuna Jucu din judetulCluj - rezultatul unei investitii de 60 de milioane de euro.

Afacerilede o jumatate de miliard de euro ale Nokia sunt obtinute dinasamblarea si exportul de telefoane mobile, care iau, in cea maimare parte, drumul altor tari europene. Componentele sunt importatedin Ungaria, China sau Mexic si sunt apoi asamblate de ceiaproximativ 1.600 de angajati ai fabricii. Cu mai putin de 2.000 deangajati si afaceri de o jumatate de miliard de euro, Nokia Romaniaeste una dintre cele mai productive companii locale.

Productivitatea ridicata per angajat este obtinuta si pe fondulcomplexitatii si a valorii din ce in ce mai mari a telefoanelormobile asamblate in Cluj.

Primul mobil asamblat la Cluj era unul dintre cele mai simpledin oferta, respectiv un Nokia 1200 cu ecran alb-negru, in timp cedupa cateva luni clujenii produceau mobile de aproximativ cinci orimai scumpe, precum Nokia 6300. Industria telefoanelor mobile estede altfel una dintre putinele care permit o asemenea crestere aafacerilor pentru o investitie greenfield de 60 mil. euro in caresa fie implicati mai putin de 2.000 de angajati.

Andreea Mladin, analist la casa de investitii Capital Partners,spune insa ca valoarea afacerilor nu este o surpriza.

"Practic, abia acum se vede adevarata valoare a investitiilorNokia si la ce volum a dimensionat compania unitatea din Cluj.Probabil ca pe masura ce telefoanele asamblate aici vor deveni simai complexe afacerile Nokia vor creste si mai puternic", a spusMladin.

Nokia Romania a fost evaluata la 169 de milioane de euro,potrivit Anuarului Cele mai valoroase 100 de companii din Romania,realizat de ZF si Capital Partners.

Singurele date publicate de finlandezi despre fabrica dinRomania se rezuma la primele sapte luni de functionare ale fabriciide la Jucu, perioada in care romanii au asamblat peste 10 milioanede telefoane mobile. In 2008 Nokia a vandut in total pe plan global472 de milioane de telefoane mobile.

Afacerile Nokia din Romania ar putea fi insa sensibil mai maride o jumatate de miliard de euro in conditiile in care studiirealizate de diferite companii de analiza arata ca finlandezii aumai mult de o jumatate din piata locala de telefoane mobile,evaluata intr-un an la peste 4 milioane de unitati.

Nokia nu ofera detalii privind structura veniturilor astfel canu se stie daca afacerile raportate prin compania Nokia Romaniainclud si vanzarile de mobile de pe piata locala.

Nu orice companie poate ajunge intr-un an de zile la afaceri deo jumatate de miliard de euro care sa si fie taxate de Ministerulde Finante din Romania, comenteaza deputatul Varujan Pambuccian,membru in Comisia pentru IT a Parlamentului Romaniei.

"E foarte greu sa creezi o replica a acestei cresteri in alteindustrii, pentru ca nu in toate industriile exista un asemeneamodel de business, bazat pe volume mari si vanzari rapide", spunePambuccian. "In Romania noi am avut fie companii care au transferataici o serie de servicii, fie companii care au produs softwareaici. In aceste modele de business se foloseste forta de munca, darvanzarile si profitul sunt fiscalizate in alta parte, nu neaparatin tara de origine a companiei, ci intr-una unde cadrul fiscal estefavorabil. Se fac probabil mult mai multi bani din segmentul deservicii in Romania, insa acestia nu sunt raportati aici inRomania. In schimb, la Nokia modelul a fost sa creeze aici uncentru de profit, insa decizia a fost luata si pe fondulfacilitatilor fiscale oferite de autoritati".

Nokia mai este prezenta in Romania si printr-o divizie decercetare - localizata in Cluj, si prin compania mixta NokiaSiemens Networks, care ofera echipamente si servicii pentruoperatorii telecom.

Istoria fabricii de la Cluj

iulie 2007: incepe constructia fabricii dincomuna Jucu, judetul Cluj, cea de-a unsprezecea fabrica a Nokia dinlume

februarie 2008: este inaugurata linia deasamblare de telefoane. Fabrica si-a inceput productia cu 350 deangajati directi. Primul model realizat a fost Nokia 1200

mai 2008: Fabrica de la Cluj ajunge la 700 deangajati si un milion de mobile asamblate

septembrie 2008: numarul de mobile asamblateajunge la 10 milioane

mai 2009: 1.600 de angajati lucreaza la Jucu.Compania anunta ca va demara si productia de accesorii pentrutelefoane mobile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO