Business Hi-Tech

Cum arăta un anunţ de angajare al gigantului Amazon din 1994, când compania de 920 mld. dolari era înregistrată drept Cadabra şi proiectul abia pleca dintr-un garaj. „Remuneraţia va include o participaţie semnificativă la capitalul societăţii”

Cum arăta un anunţ de angajare al gigantului Amazon din...

Autor: Alex Ciutacu

16.06.2019, 15:19 3108

Un anunţ de angajare publicat de compania Amazon pe platforma informativă Usenet în anul 1994, când compania fondată de Jeff Bezos era înregistrată Cadabra, apoi drept Relentless.com, şi ideea era încă cea a unei librării online, arată modul în care gigantul născut în Seattle încerca să aducă oameni în proiect.

Astfel, în data de 21 august 1994, Amazon posta un anunţ de angajare care se adresa oamenilor „extrem de talentaţi” şi se încheia cu un citat celebru al lui Alan Kay: „E mai uşor să inventezi viitorul decât să îl anticipezi”.

„Companie startup bine capitalizată caută programatori Unix C/C++/extrem de talentaţi, pentru a contribui la dezvoltarea comerţului pe internet. Este necesară experienţa în proiectarea şi realizarea sistemelor mari şi complexe (dar sustenabile) şi abilitatea de a vă îndplini responsabilităţile în aproximativ o treime din timpul pe care majoritatea oamenilor competeţi îl crede posibil. Trebuie să deţineţi o diplomă de licenţă, masterat, doctorat în ştiinţa calculatoarelor sau echivalent. Sunt necesare abilităţi excelente de comunicare. Familiaritatea cu serverele web şi cu HTML este utilă, dar nu necesară”, se arată în anunţul postat pe platforma informativă Usenet, citat de autorul Brad Stone, în cartea sa „Jeff Bezos şi epoca Amazon”.

Autorul, cu editoriale în Bloomberg Businessweek, New York Times şi Newsweek, notează eforturile unei companii foarte mici la acea vreme, de a aduce talente, dar şi politica de remuneraţie aplicată la începuturi.

„Aşteptăm colegi talentaţi, motivaţi, implicaţi şi interesanţi. Trebuie să fie dispuşi să se mute în Seattle (noi vom contribui la acoperirea costurilor de relocare). Remuneraţia va include o participaţie semnificativă la capitalul societăţii. Trimiteţi CV şi scrisoare de intenţie către Jeff Bezos. Adresă în SUA: Cadabra, Inc. 10704 N.E. 28th St., Bellevue, WA 98004. Suntem un angajator care asigură oportunităţi egale”, se arată în anunţ.

În prezent, compania valorează pe bursă 920 de miliarde dolari, fiind printre singurele companii din lume care au spart pragul de 1.000 miliarde dolari pe bursa americană, alături de Apple şi Microsoft.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO