Business Hi-Tech

Cum au schimbat Skype si Kazaa lumea Internetului

20.06.2005, 17:56 21

In lume nu exista prea multi oameni care sa poata pretinde ca au inventat ceva ce a ajuns sa fie folosit de sute de milioane de oameni. Suedezul Niklas Zennstrom a reusit insa acest lucru, ba chiar de doua ori la rånd.

Impreuna cu prietenul sau Janus Friis, pe care l-a cunoscut la mijlocul anilor ''90, Zennstrom a inventat in martie 2001 programul Kazaa. Initial, toata lumea a crezut ca noua aplicatie care le permitea utilizatorilor sa schimbe muzica, filme si jocuri in mod gratuit va fi pusa imediat la pamånt de autoritati, dupa exemplul nefericit al programului similar Napster.

Numai ca Zennstrom a avut o idee salvatoare, comenteaza BBC News. Kazaa nu a putut fi acuzata de incalcarea drepturilor de autor pentru ca, spre deosebire de Napster, nu gazduia pe propriile servere nici un film, nici o melodie si nici un alt fisier multimedia. Pur si simplu nu gazduia nimic, ci doar oferea cui era interesat posibilitatea de a descarca o aplicatie gratuita pentru a se conecta direct la computerele altor utilizatori. Filmele, muzica si jocurile, fie ele legale sau piratate, erau in a??ogradaa?? utilizatorilor, si nu a celor de la Kazaa.

Programul a fost descarcat in total de aproximativ 140 de milioane de oameni. Insa, desi Zennstrom a inteles de la inceput ca ideea sa are un mare potential, el nu a stiut cu exactitate la ce anume va fi folosita mai mult - software, filme sau cine stie ce altceva.

a??Asa ca am construit programul cåt mai flexibil posibil si ne-am zis ca vedem mai incolo la ce va fi folosita??, povesteste Zennstrom. a??Apoi oamenii au inceput sa-l descarce si a devenit cel mai cautat program de pe Internet.a??

In ciuda faptului ca pirateria a inflorit in urma aparitiei de programe din categoria a??Kazaaa??, suedezul spune ca nu se simte cu musca pe caciula. a??Una peste alta, o astfel de aplicatie este o realizare excelenta. Initial, am vrut doar sa dovedim conceptul tehnic: ca este posibil sa faci schimb de fisiere intre doi utilizatori fara a trece prin servere centrale ale unei companii.a??

De altfel, si la aparitia radioului sau a video-recorderului, inventatorii lor au fost acuzati de aceleasi lucruri, spune Zennstrom. a??Cånd radiourile au inceput sa emita, casele de discuri le-au dat in judecata. Cine va mai cumpara muzica noastra daca la voi o poate asculta pe gratis?, au spus ei. Iar cånd a aparut video-ul, lumea s-a gåndit ca nimeni n-o sa mai mearga vreodata la cinematograf.a??

Cea mai recenta inovatie a lui Zennstrom se numeste Skype. Lansat in 2003, acest program le permite utilizatorilor sa vorbeasca intre ei pe Internet, practic pe gratis, inclusiv international. Managerii gigantilor telecom urmaresc cu ingrijorare extinderea rapida a acestei aplicatii gratuite, care le taie deja din venituri. Nu este nevoie decåt de un computer, de o casca cu microfon si de o conexiune la net pentru a vorbi de la Paris cu rudele din Londra fara sa mai cotizezi la nici un operator de telefonie.

Iar asta nu este tot, pentru ca Zennstrom are planuri de extindere catre echipamentele mobile. a??Acum ne concentram pentru a migra programul catre telefoanele mobile si alte dispozitive wireless, astfel ca veti putea folosi Skype oriunde v-ati afla, si pe gratis.a?? mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO