Telefonul mobil Apple iPhone colectează şi stochează informaţiiprivind localizarea geografică a utilizatorului chiar şi atuncicând utilizatorii blochează toate aplicaţiile care folosesc datelefurnizate de modulul GPS încorporat în terminal, potrivit maimultor teste realizate de cotidianul american The Wall StreetJournal.
Datele de localizare sunt colectate, se pare, prin intermediulinformaţiilor furnizate de antenele de telefonie mobilă sau decoordonatele punctelor de acces la net Wi-Fi din apropiereatelefonului. Orice telefon mobil transmite la fiecare
7 secunde date privind localizarea sa către operatorii detelefonie mobilă, pentru ca terminalul să poată avea acces la ceamai apropiată antenă.
Cotidianul scrie totuşi că nu s-au găsit date care să arate cădatele de localizare obţinute de la antenele GSM şi hotspoturileWi-Fi sunt trimise către Apple. Compania încă nu a făcut încănicio declaraţie publică cu privire la acest lucru, deşi scandalulprovocat de această dezvăluire capătă amploare la nivelinternaţional.
Faptul că iPhone-ul colectează şi stochează datele de localizarechiar şi atunci când serviciile de localizare sunt oprite ridicănoi semne de întrebare despre cât de bine sunt informaţiutilizatorii în privinţa datelor care sunt colectate de telefoanelelor. Faptul că iPhone-ul stochează înregistrări făcute timp de lunide zile a fost descoperit săptămâna trecută de către doi experţi însecuritate, Alaidair Allan şi Pete Warden. Descoperirea unui fişiernecriptat ce vine odată cu sistemul de operare iOS 4 a creatnervozitate în rândul persoanelor îngrijorate că înregistrărilefăcute de telefoanele lor pot fi folosite împotriva lor.
Potrivit cercetătorilor, şi smartphone-urile cu soft GoogleAndroid fac exact acelaşi lucru ca şi iPhone, transmiţând locaţiaposesorului către gigantul online Google. Aceste baze de date pecare telefoanele le colectează ar putea oferi celor două grupuri,atât Apple, cât şi Google, acces la piaţa de 2,9 mld. dolari aserviciilor de localizare, estimată să ajungă la 8,3 mld. dolaripână în 2014, potrivit firmei de cercetare Gartner.
În cazul Google, potrivit unor noi cercetări ale analistuluiSamy Kamkar, un telefon HTC Android a înregistrat locaţia lafiecare câteva secunde şi a transmis datele către Google de celpuţin câteva ori la fiecare oră. În plus, softul Android a transmisinclusiv numele, locaţia şi intensitatea semnalului reţelelor Wi-Fidin apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului.Google este cel mai important furnizor de soft-uri pentrusmartphone-uri în Statele Unite.