Business Hi-Tech

Cum s-au schimbat în cinci ani ofertele la internet fix

Cum s-au schimbat în cinci ani ofertele la internet fix

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

01.05.2012, 00:06 3397

Evoluţia tehnologică, com­petiţia dură şi cadrul de reglementare relaxat în ceea ce priveşte dezvol­tarea şi instalarea reţele­lor de cablu / fibră optică au determinat în ultimii cinci ani o creştere puternică a vitezei pentru serviciile de internet din România în timp ce preţurile au avut o evoluţie descendentă, arată o com­pa­raţie între tarifele actuale şi cele prac­ticate în 2007 de cei mai mari trei jucă­tori de pe piaţă.

În urmă cu cinci ani, când numărul total de conexiuni de mare viteză la internet prin linii fixe era de 1,5 mili­oane, cele mai rapide conexiuni aveau preţuri ce ajungeau şi la mai mult de 40 de euro în cazul Romtelecom.

Şi atunci, ca şi în prezent, liderul pieţei de net fix era RCS&RDS, numă­rul doi era Rom­telecom, iar numărul trei UPC.

Numărul de utilizatori s-a dublat

Ce s-a schimbat într-o perioadă de cinci ani de zile? Numărul de utilizatori ai serviciilor de internet este mai mult decât dublu, iar cel mai scump abona­ment la internet prin linii fixe pentru un client retail nu costă nici măcar 15 euro în condiţiile în care competiţia dură între cei mai mari trei jucători de pe piaţă a determinat o aliniere a tarifelor într-o plajă relativ apropiată.

Pe piaţă nu mai există diferenţe atât de mari între tarifele cele mai mici şi cele mai mari şi în condiţiile în care Romtelecom (care avea cele mai mari tarife în 2007) a făcut schimbări mari în ofertele sale şi în strategia de a lupta pentru clienţi, una dintre componente fiind ajustarea în jos a tarifelor.

Podiumul de pe piaţa locală de in­ternet fix este exact acelaşi ca în 2007, şi în aceeaşi ordine (RCS&RDS, Rom­telecom, UPC), dar ceea ce s-a schim­bat este reducerea decalajului dintre primii doi jucători de pe piaţă. Dacă în urmă cu cinci ani decalajul dintre Romtelecom şi RCS&RDS era de aproximativ 300.000 de abonaţi, în prezent acesta este de aproximativ 100.000-200.000 de clienţi.

O altă schimbare notabilă o repre­zintă creşterea semnificativă a vitezelor de descărcare a datelor. Dacă în urmă cu cinci ani vitezele maxime pentru descărcarea datelor erau de aproxi­mativ 4 Mbps, în prezent cea mai rapidă conexiune de pe piaţă are o viteză de 120 Mbps şi este oferită de UPC.

România este, de altfel, pe locul opt în lume din punctul de vedere al vitezei pentru serviciile de internet fix, în con­diţiile în care aproape o jumătate din conexiuni au viteze mai mari de 5Mbps, potrivit unui clasament relizat de com­pania americană Akamai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO