Business Hi-Tech

Cumparatorii eJobs si Neogen lanseaza un serviciu de licitatii online

09.08.2007, 20:25 43

Fondurile de investitii Tiger Global Management (SUA) si Wouwer Investeringen (Olanda), care au dat 10 milioane de euro pentru companiile locale online eJobs si Neogen, lanseaza pe cont propriu un site de licitatii concurent cu okazii.ro anticipand cresteri de 100% pe aceasta piata.
O echipa de 50 de persoane care lucreaza din Polonia se ocupa deja de imbunatatirea serviciului de licitatii Aukro.ro, aflat pentru cateva saptamani in versiune beta, de testare. Momentan in Romania exista doar 3 persoane responsabile de site care se ocupa de serviciul de relatii cu clientii, dar numarul lor va creste in viitor.
"In timp vom muta din ce in ce mai multe activitati catre echipa din Romania, inclusiv partea de marketing, urmand ca in Polonia sa ramana doar departamentul IT", a declarat pentru Ziarul Financiar Michal Klar, directorul pentru operatiuni internationale al QXL si totodata project manager pentru Romania.
"Estimam ca dupa ce va fi atinsa masa critica de utilizatori si produse care se vand pe site-uri de licitatii, piata va creste cu 100% anual", crede Klar, fara sa mentioneze detalii despre obiectivele pentru acest an ale companiei in Romania.
Conform raportului financiar pe anul trecut, compania a incasat din cele sase tari unde este prezenta comisioane de 10 milioane de euro din licitatiile online. Serviciul este o platforma de vanzare-cumparare pe internet ce permite tranzactionarea de produse noi sau la mana a doua, iar veniturile site-ului provin de la comisioanele platite de vanzatori, intre 4% si 0,5% din valoarea fiecarui produs. Comisioanele scad pe masura ce valoarea produsului este mai mare.
Pentru inceput, tranzactiile realizate prin intermediul versiunii romanesti vor fi scutite de orice plata. Cel mai important concurent local in Romania, site-ul Okazii.ro al companiei Netbridge, ofera un serviciu gratuit, iar veniturile sunt realizate din publicitate.
"Suntem preocupati puternic de crestere si gata sa investim mult in marketing, servicii pentru clienti si securitatea tranzactiilor", a punctat Klar.
QXL este cea mai mare companie europeana in domeniul site-urilor de licitatii, fondata in Polonia in 1999 si opereaza in prezent pe pietele din Bulgaria, Cehia, Rusia, Ucraina, Ungaria si Polonia.
Compania este detinuta de fondul de investitii Wouwer Investeringen si Tiger Global Management, fonduri care recent au achizitionat participatii la companiile romanesti de servicii internet eJobs si Neogen. Conform unui comunicat de presa anterior al casei de avocatura Goran Biris, tranzactia prin care au fost vandute participatii la cele doua companii a fost de 10 milioane de euro.
Calin Fusu, principalul actionar al Neogen, a declarat ca au existat discutii pentru lansarea acestui serviciu in cadrul Neogen, dar in final a fost aleasa varianta unui proiect greenfield.
"Nu pot comenta daca am avut tentative de preluare in Romania a unor alte servicii similare. In general suntem intotdeauna interesati de a achizitiona companii/site-uri care se potrivesc modelului nostru, dar avem si exemple de piete unde am reusit sa ajungem pe primul loc cu un proiect de la zero", a mai declarat Michal Klar de la QXL. Conform unor surse citate de Business Magazin, Tiger Global Management, proprietarul QXL, ar fi avut in trecut discutii in vederea preluarii cu grupul Netbridge, detinatorul Okazii.ro, dar pretul nu a fost agreat.
Actionarul majoritar al Netbridge este fondul american de investitii NCH Advisors.


AUKRO.RO
Este pentru cel putin cateva saptamani gratuit si in versiune beta, de testare, dar poate deja intermedia tranzactii. Ofera avantajul faptului ca o persoana poate folosi contul de utilizator pentru a pune in vanzare sau a cumpara produse de pe oricare alt site al proprietarului QXL din Bulgaria, Cehia, Rusia, Ukraina, Ungaria si Polonia. Pe aceste piete serviciul impune un comision intre 4% si 0,5% din valoarea tranzactiei, platit doar de vanzator.

OKAZII.RO
A fost lansat in 2000 de Netbridge Investments si relansat cu facilitati suplimentare in 2005. Pana acum pe platforma Okazii au fost vandute bunuri in valoare de 89 de milioane de euro si are 100.000 de vizitatori lunar. Site-ul nu concureaza magazinele online cum sunt Emag.ro sau Pcfun.ro unde articolele sunt vandute de proprietarii site-ului, ci foloseste modelul eBay in care vanzatorii sunt persoane fizice care isi fac un cont pe site.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO