Business Hi-Tech

Cutremur la vârful Google: Larry Page, unul dintre fondatorii motorului de căutare, preia funcţia de director executiv

 Cutremur la vârful Google: Larry Page, unul dintre fondatorii motorului de căutare, preia funcţia de director executiv

Autor: Magraon Andreea

23.01.2011, 23:58 30

Google, cel mai popular motor de căutare din lume, a pus capătmanagementului tripartit care a caracterizat compania în ultimiizece ani, numindu-l pe cofondatorul Larry Page în funcţia deCEO.

Cutremurul din cadrul companiei vine în condiţiile în careGoogle se confruntă cu un nou rival: Facebook, cea mai mare reţeade socializare din lume, cu 600 de milioane de utilizatori. DeşiGoogle domină de zece ani căutările pe internet, compania nu areuşit până acum să devină o forţă pe piaţa socializării online,unde pierde trafic în favoarea unor nume precum Facebook şiTwitter, care au început să atragă angajaţi de valoare şi venituridin publicitate.

O problemă pentru Google o reprezintă şi rezultatele din ce înce mai puţin relevante, în contextul în care rezultatele livrate demotorul de căuare sunt "infestate" de numărul uriaş de site-uricare fură conţinut sau adună la un loc date preluate din mai multesurse doar pentru a fi plasate cât mai bine în "căutările peGoogle" şi pentru a câştiga bani din publicitatea online.Cotidianul britanic The Guardian scria, de altfel, recent că Googlea devenit un "paradis tropical" pentru comercianţi şi pentrusite-urile care fură conţinut pentru a face bani din reclame,astfel că utilizatorii încep să găsească tot mai greu informaţiirelevante pe net.

Eric Schmidt, care va părăsi funcţia de CEO în favoare a luiLarry Page în luna aprilie, a declarat că executivii motorului decercetare (cei doi şi cofondatorul Sergey Brin - n. red.) au decissă-şi "clarifice" rolurile, astfel încât "să existe o diferenţăclară între responsabilităţile de la nivelul companiei".

Într-un interviu pentru cotidianul britanic Financial Times,Schmidt a negat afirmaţiile potrivit cărora schimbările au survenitunor ameninţări din partea vreunui concurent şi a susţinut căprocesul de decizie în cadrul Google trebuie accelerat deoareceexistă "un set complex de oportunităţi". Analiştii susţin însă cămodelul tripartit de conducere din ultima decadă s-a dovedit a fiunul de succes, dar nu atât de necesar. "A funcţionat pe o scalăfoarte mică", a declarat Youssef Squali, analist la grupul deinvestiţii Jefferies.

Schmidt, în vârstă de 55 de ani, a declarat că după ce va părăsifuncţia, se va concentra asupra parteneriatelor, relaţiilor cuclienţii, contactelor cu statul şi dezvoltării tehnologiei pe carese bazează Google. El va fi de asemenea consilier al lui Larry Pageşi Sergey Brin. Schmidt va primi 100 mil. dolari în acţiuni şi banipentru perioada în care a fost CEO.

Veniturile Google au crescut cu 24% anul trecut, la 29,32 mld.dolari, iar profitul net a urcat cu 30%, la 8,5 mld. dolari. Întrimestrul al patrulea din 2010, încasările s-au majorat cu 26,5%,la 8,44 mld. dolari, iar profitul net a avansat cu 29%, la 2,54mld. dolari.

Spre deosebire de Schmidt, Larry Page (38 de ani) este cunoscutca o persoană retrasă, care în timpul şedinţelor nu-şi priveşte înochi interlocutorii, ci butonează telefonul său cu sistem Android.S-a ştiut că într-o zi Page va deveni CEO, scrie Ken Auletta, celcare în 2009 a scris o carte despre Google, în The New Yorker. Nuîi place să vorbească în public şi urăşte să aibă un programîncărcat. Page de asemenea crede că îşi pierde vreme dacă stă preamult cu jurnaliştii, analiştii sau oficialii instituţiilorpublice.

Google este cel mai folosit motor de căutare de pe piaţa locală,iar sistemul de publicitate online este folosit de mii de companiidin România. Compania nu dă detalii despre veniturile din România,dar afacerile sale sunt estimate la milioane de euro.

Piaţa de publicitate online din România este de 12 mil.euro.

Momente cheie în evoluţia Google

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO