Business Hi-Tech

”Dacă dolarul ajunge la 4 lei, smartphone-urile şi tabletele se vor scumpi cu 10%”

ZF Lucian Peticilă, directorul general al companiei braşovene Visual Fan, care a vândut anul trecut un milion de telefoane şi tablete sub marca proprie Allview. Fotograf: Adrian Seceleanu

ZF Lucian Peticilă, directorul general al companiei braşovene Visual Fan, care a vândut anul trecut un milion de telefoane şi tablete sub marca proprie Allview. Fotograf: Adrian Seceleanu

Autor: Adrian Seceleanu

12.01.2015, 00:07 1790

Preţul smartphone-urilor, tabletelor şi al altor echipamente electronice va creşte luna viitoare cu 6-7% pe fondul aprecierii dolarului american - moneda de referinţă pentru achiziţiile de la furnizorii din China, iar în cazul în care dolarul va ajunge la o cotaţie de 4 lei, preţurile ar putea creşte cu 10%, a declarat pentru ZF Lucian Peticilă, directorul general al companiei braşovene Visual Fan, care a vândut anul trecut un milion de telefoane şi tablete sub marca proprie Allview.

„Aproximativ o jumătate din fluctuaţiile cursului valutar se transmite în preţ. Adică preţurile vor creşte undeva cu 6-7% având în vedere evoluţia până la acest moment. Dacă dolarul se va duce la 4 lei, atunci preţurile vor creşte cu 10%“, a declarat Peticilă.

Şi la cotaţia curentă a dolarului, de 3,8 lei - cu circa 16% mai mare decât în urmă cu un an în raport cu leul -, va exis­ta un impact asupra preţurilor. „Aces­te influenţe nu se vor vedea în ianuarie, ci după 15 februarie pentru că acum încă mai sunt stocuri vechi“, a spus Peticilă.

Aprecierea dola­rului a determinat şi Apple să majoreze, la finele săp­tămânii trecute, preţurile aplicaţiilor comercializate prin intermediul magazinului său online. În Europa, preţul de pornire al unei aplicaţii a urcat de la 0,89 euro la 0,99 euro.

Toate valutele importante s-au depreciat faţă de dolar în ultimele 12 luni, odată cu accelerarea creşterii economiei americane. Euro s-a depreciat cu 13% în raport cu dolarul în ultimele şase luni, potrivit datelor Bloomberg, iar dolarul canadian cu 10,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO