Business Hi-Tech

Daniel Dines, miliardarul român din spatele UiPath, unicornul de 7 mld. dolari pornit în România, a investit într-un startup din Cehia

Daniel Dines, miliardarul român din spatele UiPath,...

Autor: Ştefan Stan

30.04.2020, 13:06 1972

Miliardarul român Daniel Dines, fondatorul UiPath, unicornul pornit în România care a fost evaluat la peste 7 miliarde de dolari, a făcut o nouă investiţie, de această dată într-un startup din Cehia. Resistant AI, cu sediul în Praga, a reuşit să obţină o rundă de finanţare de 2,75 mil. dolari, potrivit Tech Crunch. 

Tehnologia de securitate a startupului, bazată pe machine learning, îşi propune să implementeze soluţii de top de inteligenţă artificială folosite pentru decizii financiare să protejeze consumatorii în arii precum servicii financiare sau ecommerce de atacuri sau manipulare targetată, sau chiar fraudă avansată.

Runda de finanţare a fost condusă de Index Ventures şi Credo Ventures, iar printre investitori se numără şi Daniel Dines, Michael Pechoucek, CEO al Avast, şi alţi angel investori care nu au fost numiţi. 

Startup-ul vinde layere adiţionale de protecţie care sunt gândite specific pentru creşterea securităţii în jurul funcţiilor automate, precum scoringul riscului de credit şi tehnici anti spălare de bani, care folosesc tehnologia să detecteze documente false ar ajunge în sistem. De asemenea, tehnologia startup-ului este folosită la descoperirea unor tipare suspicioare se tranzacţionare, care ar putea indica un atac strategic sau o tentativă de a copia date sensibile. 

UiPath a beneficiat anul trecut de o rundă de finanţare în valoare de 568 de milioane de dolari, care a oferit com­paniei cu sediul din New York evaluarea de mai multe miliarde de dolari. Daniel Dines vede posibilă o creştere şi mai mare, iar listarea la bursă poate avea loc cât mai devreme anul viitor, în funcţie de condiţiile pieţei şi deciziile strategice ce vor fi luate.

UiPath a devenit în 2019 prima companie antreprenorială românească lider de piaţă după valoare în cei 14 ani de când ZF realizează topul celor mai valoroase companii din economie, în con­textul în care a fost evaluată la 6,3 mld. euro după o creştere de 151% faţă de anul 2018. Fondată în România în 2005, baza de clienţi UiPath include CIA, US Navy, McDonalds, Duracell şi Swiss Re. UiPath produce roboţi soft­ware care îndeplinesc sarcini repetitive, care în trecut erau subcontractate în ţări cu niveluri reduse ale salariilor - „robotic process automation” sau RPA. Este vorba de prelucrarea cererilor pentru locuri de muncă, pensii sau tra­tarea datelor studenţilor în universităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO