Business Hi-Tech

Daniel Dumitrescu, CIO al acceleratorului InnovX, pe locul 16 în topul 2025 al Financial Times al celor mai bune 150 de huburi pentru start-up-uri din Europa: Avem în plan crearea unui centru de accelerare la Viena şi lansarea unui hub de tehnologie AI în Londra

Daniel Dumitrescu, CIO al acceleratorului InnovX, pe...

Autor: Adrian Seceleanu

28.02.2025, 07:00 191

 InnovX îşi propune ca în 5-10 ani să devenă acceleratorul numărul 1 din Europa, parte a planului fiind şi lansarea unui fond de investiţii ♦ InnovX, care are un model de finanţare hibrid - granturi europene şi fonduri de la corporaţii - a avut un buget de aproape 800.000 de euro în 2024 şi estimează că în acest an va depăşi 1 mil. euro.

Acceleratorul InnovX din România, fondat în 2019, care s-a clasat pentru al doilea an consecutiv între cele mai bune 20 de huburi pentru start-up-uri din Europa - potrivit unui clasament realizat de Financial Times împreună cu Sifted - brand media al FT dedicat start-up-urilor şi compania de date şi cercetare Statista, are în plan deschiderea unor birouri în Viena şi Londra, ca parte a strategiei de a urca, într-un orizont de 5-10 ani, pe primul loc în acest top.

„În 5-10 ani, vrem să devenim acceleratorul numărul 1 din Europa, conectând antreprenori, investitori şi corporaţii într-un ecosistem care generează inovaţie reală şi scalabilă. Ne propunem să fim cel mai important hub regional de Open Innovation şi să ne extindem la nivel global, consolidând poziţia Europei ca un lider în antreprenoriat şi tehnologie“, a declarat Daniel Dumitrescu, CIO al InnovX, într-un interviu pentru ZF.

Planul prevede şi crearea unui fond de investiţii, pentru a dezvolta un ecosistem complet pentru antreprenori. „Ne vedem lansând mai multe programe internaţionale, colaborând cu acceleratoare din America şi Europa şi creând un fond propriu de investiţii pentru start-up-uri de mare potenţial. Scopul nostru este să nu mai fim doar un accelerator, ci un ecosistem complet de inovare şi creştere, care transformă ideile în afaceri de succes la nivel global“, adaugă Daniel Dumitrescu.

Cine conduce în clasamentul FT

Planul enunţat de InnovX este unul surprinzător de ambiţios, având în vedere care sunt hub-urile aflate pe primul loc, aparţinând unor economii şi ecosisteme mult mai puternice de pe continent.

Topul realizat de FT, Sifted şi Statista, aflat la a doua ediţie, a plasat pe primul loc în clasamentul hub-urilor europene, în ambele ediţii, UnternehmerTUM - Centrul de Inovaţie şi Antreprenoriat al Universităţii Tehnice din München (TUM), care este considerată una dintre cele mai bune universităţi tehnice din Europa. Această conexiune îi conferă acces la un bazin vast de studenţi, profesori şi cercetători de top, specializaţi în domenii precum IT, inginerie, inteligenţă artificială, robotică etc. De notat că UnternehmerTUM a fost înfiinţat în 2002 de Susanna Klatten - moştenitoarea familiei de industriaşi germani Quandt, care deţine un pachet de aproape 20% din producătorul de automobile de lux BMW şi este una dintre cele mai bogate 100 de persoane din lume, cu o avere estimată la 25 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Pe locul 2 în clasamentul FT din acest an a urcat poate mult mai cunoscutul Station F din Paris, iar de la locul 3 până la 16 -  cel ocupat de InnovX, apar doar nume ale unor hub-uri din economii puternice europene: Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Suedia sau Olanda. InnovX este astfel cel mai bine plasat hub din Europa Centrală şi de Est, următorul cel mai bine clasat din apropiere fiind ISE Grup din Polonia. Pe locul 39 a intrat Rubik Hub, din Piatra Neamţ, care este susţinut de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

De notat despre topul FT: sunt incluse doar hub-urile care se înscriu în proiect, iar clasamentul este realizat pe baza voturilor acordate, pentru mai multe categorii, de start-up-urile care au urmat programele dar şi de alţi jucători semnificativi - precum investitorii relevanţi din industrie (fonduri de investiţii etc.). De asemenea este evaluată şi performanţa companiilor care au trecut prin hub-uri. Spre exemplu hub-urile sunt evaluate pentru programele de mentorat, networking sau spaţiile de lucru la care oferă acces.

InnovX a reuşit, spre exemplu, să se claseze pentru ediţia din 2025 şi 2024 şi în top 15 cele mai tari hub-uri din Europa la capitolul networking, mai exact pe locul 4 înaintea Station F, de exemplu, şi imediat după UnternehmerTUM!

Planurile pentru Viena şi Londra

Daniel Dumitrescu, care şi-a început cariera în banking, la EximBank, în 2002, dar de peste un deceniu a fost angrenat în diferite proiecte europene sau locale de sprijinire a start-up-urilor, afirmă că hub-ul înfiinţat în 2019 are un plan în etape care să îl ducă în poziţia de a ajunge un vârf al acceleratoarelor de pe continent.

Strategia de extindere internaţională a InnovX include două direcţii principale care ar urma să consolideze poziţia acceleratorului în ecosistemul european de inovaţie şi vor contribui la planul de a transforma InnovX dintr-un jucător regional într-un ecosistem global de inovare.

Centrul din Viena va funcţiona ca un punct strategic de conectare între companiile inovative din Europa de Est şi pieţele dezvoltate din regiunea DACH (Germania, Austria, Elveţia). Această locaţie a fost aleasă strategic deoarece Austria, şi în special Viena, reprezintă un hub central pentru Europa Centrală şi de Est.

„Viena va deveni un pilon esenţial al strategiei noastre de expansiune, funcţionând ca un gateway între companiile inovative din Europa de Est şi pieţele vest-europene", explică Daniel Dumitrescu. Acest centru va organiza bootcamp-uri şi sesiuni de networking pentru startup-uri cu potenţial de scalare internaţională, va atrage companii din întreaga regiune şi va facilita colaborări transfrontaliere.
Prezenţa în Austria va oferi acceleratorului oportunitatea de a accesa mai uşor fonduri europene şi de a dezvolta parteneriate strategice cu instituţiile internaţionale care au sedii în acest oraş. Acest aspect este crucial pentru susţinerea pe termen lung a startup-urilor din program.

În paralel, hub-ul de tehnologie AI din Londra reprezintă o iniţiativă de a integra inteligenţa artificială în procesul de accelerare. Londra a fost aleasă datorită poziţiei sale ca unul dintre cele mai avansate hub-uri globale în domeniul inteligenţei artificiale, fintech şi inovare financiară.

„Londra este unul dintre cele mai avansate hub-uri globale în domeniul inteligenţei artificiale, fintech şi inovare financiară. Înfiinţarea unui hub de tehnologie AI în Londra va permite InnovX să dezvolte şi să implementeze o platformă de accelerare bazată pe inteligenţă artificială, într-un parteneriat strategic cu centrele de cercetare şi instituţiile financiare din Regatul Unit", detaliază Dumitrescu.

„Această iniţiativă are mai multe direcţii de dezvoltare: Crearea unei platforme de accelerare AI-powered; Colaborarea cu centre de cercetare în finanţe şi AI; Atragerea de startup-uri tech high-growth; Conectarea cu fonduri de investiţii britanice; Dezvoltarea unui accelerator specializat în fintech şi regtech. În esenţă, hubul de tehnologie AI din Londra va transforma InnovX într-un accelerator de nouă generaţie, unde inteligenţa artificială optimizează şi accelerează procesul de inovare şi scalare pentru startup-uri din întreaga lume”, a adăugat el.

Ce impact are topul FT / Sifted / Statista?

Clasarea InnovX în top 20 cele mai influente hub-uri din Europa pentru start-up-uri validează pe de o parte eforturile acceleratorului iar pe de alta ajută la eforturile de creştere. „Este o validare puternică a muncii noastre! Faptul că suntem în topul Financial Times & Statista doi ani la rând arată că InnovX nu este doar un nume pe piaţă, ci un accelerator care livrează rezultate. Asta înseamnă mai multe oportunităţi pentru startup-urile din program şi mai multă vizibilitate pentru inovaţia din România. Clasamentul ne poziţionează ca un partener de încredere pentru startup-uri, investitori şi corporaţii care caută soluţii inovatoare. Practic, dacă vrei să inovezi în Europa Centrală şi de Est, InnovX este locul potrivit!”, a declarat în discuţia cu ZF Diana Dumitrescu, CEO al InnovX. Ea şi-a început cariera în banking, la ING, iar după ce a lucrat pentru mai multe instituţii financiare (printre care CEC, EximBank, VolksBank) s-a implicat, de peste un deceniu, în diferite programe internaţionale şi locale de susţinere a start-up-urilor.

Poziţionarea InnovX în eşalonul superior al topului contribuie la o imagine mai bună pentru întreaga regiune. „Demonstrăm că un accelerator privat din România poate concura cu cei mai buni din Europa. Asta poate inspira şi alte companii inovative din România să îşi propună obiective mai mari şi să devină lideri pe pieţele internaţionale”.

Ce face InnovX, cu câţi oameni şi cu câţi bani?

Peisajul hub-urilor dedicate start-up-urilor este unul divers, cu diferite modele de business / finanţare, cu fonduri private sau publice şi cu abordări diferite în ce priveşte relaţia cu start-up-urile. InnovX este un fond privat, care, de la început a avut abordarea de a nu cere acţiuni de la start-up-urile care îi urmează programul.
„InnovX este un accelerator privat, non-equity, care accelerează inovaţia prin colaborarea dintre startup-uri, scale-up-uri, companii medii şi corporaţii multinaţionale. Practic, conectăm idei geniale cu resursele şi know-how-ul necesar pentru a le transforma în succes global. Suntem un jucător de top în Europa Centrală şi de Est şi ne propunem să creăm un ecosistem în care inovaţia să nu fie doar un concept, ci o realitate scalabilă”, punctează Diana Dumitrescu, CEO al acceleratorului.

De câţi oameni este nevoie pentru un asemenea proiect? În primul rând există un „core team”, cea care dă direcţia şi ţine sub control activitatea, explică Diana Dumitrescu. „Echipa noastră variază între 6 şi 10 oameni şi funcţionează ca un „task force” dedicat accelerării startup-urilor. Avem experţi în execuţie, project management, inovaţie, marketing, financiar, legal, scouting, IT, parteneriate şi educaţie antreprenorială – fiecare contribuind la succesul programelor noastre”.

Însă forţa InnovX vine şi din reţeaua puternică de specialişti din diferite companii şi instituţii care participă la definirea şi derularea programelor. „În cei 6 ani de existenţă reţeaua noastră de mentori a crescut constant, reunind peste 300 de profesionişti de top care ghidează startup-urile spre scalare şi inovaţie. Partenerii noştri includ corporaţii globale, firme de consultanţă şi organizaţii internaţionale. Colaborăm şi cu instituţii economice regionale care sprijină startup-urile în expansiunea lor globală. Toate aceste resurse sunt coordonate pe proiecte specifice, astfel încât impactul să fie real şi măsurabil”, adaugă Diana Dumitrescu.

„Începând cu lansarea acceleratorului, peste 400 de startup-uri au trecut prin programele noastre, beneficiind de mentorat, resurse şi conexiuni internaţionale”, punctează Anca Luca, Chief Growth Officer al InnovX. Ea şi-a început cariera lucrând pentru companii precum IBP Publishing and Conferences, Young & Rubicam şi Saatchi & Saatchi, iar apoi a trecut în banking, la BCR – a doua cea mai mare bancă locală – unde a participat la lansarea în 2019 a proiectului acceleratorului InnovX – BCR, program închis în 2023, după cinci ani. În 2024, după finalizarea proiectului, ea a plecat de la BCR la InnovX pentru a prelua poziţia de Chief Growth Officer.

Întrebată care sunt cele mai importante realizări ale InnovX, Anca Luca a pus pe listă patru lucruri: „Obţinerea statutului de partener oficial de accelerare pentru UNIDO, EIC şi Microsoft; Clasarea în topul acceleratoarelor din Europa conform Financial Times & Statista; Colaborarea cu instituţii financiare internaţionale şi corporaţii globale şi crearea unui ecosistem de Open Innovation în Europa Centrală şi de Est”.

Solicitată să ofere un exemplu concret de proiecte de tip Open Innovation, Anca Luca a dezvăluit că în curând acceleratorul va lansa un proiect dedicat femeilor antreprenor din industria tech. „Un exemplu concret de Open Innovation este un nou proiect pe care îl vom lansa în curând, axat pe sprijinirea femeilor antreprenor din tech. Acesta va crea un cadru prin care startup-uri fondate de femei, care dezvoltă soluţii deep tech şi digitale, vor colabora direct cu corporaţii din industrii strategice pentru a genera impact real şi scalabil.

Mai mult, proiectul se va concentra pe implementarea de Proof of Concept-uri (POC), fiecare în valoare de aproximativ 55.000 EUR, cu un buget total disponibil de 1,2 milioane EUR. Aceste finanţări nu doar că vor valida tehnologiile dezvoltate de femeile antreprenor, dar vor permite şi integrarea rapidă a soluţiilor în ecosistemele corporative, demonstrând astfel că Open Innovation, atunci când este bine structurat, produce rezultate tangibile”.

Un aspect mai puţin discutat despre acceleratoare – atenţia fiind îndreptată mai degrabă spre start-up-urile participante şi evoluţia lor - este modelul de business - cum generează bani un accelerator, şi de câţi bani are nevoie într-un an pentru a funcţiona.
„În cadrul topului Financial Times & Sifted & Statista, acceleratoarele funcţionează pe modele diverse de finanţare – de la private equity, la granturi publice, venture capital şi sponsorizări corporative. InnovX se află într-o poziţie competitivă, combinând resursele europene cu parteneriatele strategice din sectorul privat. În viitor, vrem să integrăm şi alte mecanisme, cum ar fi fondurile de Corporate Venture Capital (CVC) sau parteneriate cu fonduri de investiţii dedicate startup-urilor”, explică Daniel Dumitrescu.

De unde vin deci banii care susţin InnovX? „InnovX funcţionează pe un model hibrid, combinând fonduri corporative cu granturi europene. Parteneriatele noastre cu instituţii financiare internaţionale şi companii private ne permit să finanţăm programe de accelerare, să sprijinim startup-urile şi să dezvoltăm infrastructura necesară pentru inovaţie. Pe termen lung, ne propunem să diversificăm şi mai mult aceste surse, pentru a ne asigura că acceleratorul rămâne sustenabil şi adaptabil la dinamica pieţei”, afirmă Daniel Dumitrescu. „În prezent, InnovX operează pe un model de non-equity acceleration, ceea ce înseamnă că nu luăm acţiuni în companiile pe care le accelerăm. Veniturile noastre provin din colaborările cu instituţii financiare, corporaţii şi organizaţii internaţionale care finanţează programele noastre de inovare. În plus, oferim servicii personalizate de accelerare şi consultanţă pentru corporaţiile care vor să implementeze soluţii inovatoare dezvoltate de startup-uri”, completează el.

Întrebarea firească este ce buget a avut InnovX anul trecut şi ce prognoze sunt pentru acest an. „În 2024, bugetul nostru total a fost de 760.000 de euro, ceea ce ne-a permis să derulăm mai multe programe de accelerare la nivel regional. În 2025, ne aşteptăm ca bugetul să depăşească 1 milion de euro, ceea ce ne va permite să extindem programele şi să atragem mai multe startup-uri internaţionale”, răspunde Daniel Dumitrescu.

Totuşi, ce face diferit InnovX astfel încât a reuşit să aibp o poziţie de top în clasamentul FT dar şi îşi dezvolte businessul? „InnovX este un accelerator independent, construit de la început cu o viziune internațională. Nu ne-am limitat la un cadru local, ci am structurat programele noastre astfel încât să ofere startup-urilor acces direct la piețe globale, fonduri de investiții internaționale și parteneriate strategice cu corporații de top. Ne bazăm pe cercetare științifică și analiză de date la nivel european, iar impactul fiecărei ediții este măsurat și transparentizat pentru toți partenerii noștri: de la startup-uri, la corporații și investitori. De la bun început, am creat un model de accelerare bazat pe colaborare reală între startup-uri și companii mari, asigurând că fiecare soluție inovatoare poate fi testată, validată și scalată într-un context real de business.  Această combinație între independență, scalabilitate internațională și transparență ne-a permis să creștem rapid și să devenim cel mai puternic accelerator din CEE, cu recunoaștere la nivel european”, spune Diana Dumitrescu, CEO al InnovX.

Strategia InnovX pentru viitor, pe scurt

1. Lansarea unei platforme de accelerare digitală, care va automatiza şi eficientiza procesul de accelerare, extinzând impactul nostru global.
2. Diversificarea surselor de finanţare, prin atragerea de fonduri private şi mecanisme alternative de finanţare.
3. Extinderea reţelei de parteneriate internaţionale, pentru a aduce mai multe oportunităţi startup-urilor din InnovX.
4. Monetizarea ecosistemului InnovX, oferind servicii premium de accelerare, mentorat şi matchmaking pentru startup-uri şi corporaţii.

Lecţii învăţate în cei 6 ani de InnovX - Q&A cu echipa InnovX

Cel mai mare succes al InnovX în aceşti ani? - Diana Dumitrescu - Fără îndoială, faptul că am fost clasaţi doi ani la rând în topul Financial Times & Statista, ceea ce validează impactul nostru la nivel european. Acest lucru ne-a adus şi mai multă vizibilitate, parteneriate puternice şi a consolidat InnovX ca un nume de referinţă în industria acceleratoarelor. 

Cel mai mare eşec al InnovX? - Daniel Dumitrescu - În primii ani, am încercat să adaptăm modele de accelerare din SUA la piaţa europeană fără a lua în considerare diferenţele culturale şi economice. Am realizat rapid că ceea ce funcţionează în Silicon Valley nu se aplică automat în Europa de Est. A trebuit să recalibrăm abordarea noastră, să înţelegem mai bine nevoile locale şi să creăm un model de accelerare mai flexibil şi personalizat. 

Cel mai tare succes al unei companii care a trecut prin InnovX? - Anca Luca - Un startup care a început în acceleratorul nostru cu o idee promiţătoare, dar fără finanţare, a ajuns să atragă investiţii de peste 10 milioane de euro şi să semneze contracte cu clienţi globali. A fost un exemplu perfect al impactului pe care îl poate avea un accelerator – de la o idee bună, la un business de succes internaţional.

Cea mai mare lecţie învăţată în ultimii ani din gestionarea unui accelerator? - Diana Dumitrescu - Cea mai mare lecţie? Startup-urile nu au nevoie doar de finanţare, dar si de parteneriate şi acces la pieţe. Mulţi antreprenori cred că dacă obţin o investiţie, succesul este garantat. Realitatea este că fără clienţi, parteneri strategici şi un model de business solid, nicio finanţare nu te poate salva. Am învăţat că un accelerator trebuie să ofere mai mult decât bani – trebuie să creeze un ecosistem care să faciliteze creşterea reală. 

Dacă aţi putea schimba un singur lucru la mediul antreprenorial din România / UE, care ar fi acela? - Daniel Dumitrescu - Dacă am putea schimba un singur lucru, ar fi eliminarea barierelor legislative şi de capital din interiorul UE pentru startup-uri. O integrare mai profundă între pieţele statelor europene, cu mai puţină birocraţie şi mai multe facilităţi pentru companiile inovatoare, ar ajuta enorm la scalare. În prezent, multe startup-uri europene preferă să se mute în SUA din cauza accesului mai uşor la capital şi pieţe internaţionale. 

Ce a făcut InnovX în 2024

Lista principalilor parteneri şi programe de accelerare derulate de InnovX în 2024

► European Innovation Council (EIC) – sprijin pentru startup-urile deep-tech cu potenţial de scalare globală.

► Raiffeisen Bank – suport pentru mid-corporates innovative cu potenţial de scalare regională şi internaţională (programul MoonshotX).

► United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) – sprijin pentru startup-urile de cleantech pentru a identifica oportunităţi în pieţele emergente si dezvoltate.

► Eurobank  – facilitarea accesului startup-urilor din Grecia si Cipru la reţele internaţionale de clienţi şi finanţatori.

► Digital Europe – implementarea proiectului ECYBridge, o iniţiativă europeană care consolidează colaborarea în domeniul securităţii cibernetice între sectorul civil şi cel de apărare, prin îmbunătăţirea reţelelor de schimb de informaţii, creşterea interoperabilităţii şi dezvoltarea unor strategii comune de răspuns la ameninţările cibernetice.

► EU-LAC Innovation Cooperation Initiative - un program al Comisiei Europene care promovează colaborarea în inovare între Europa, America Latină şi Caraibe, conectând ecosisteme de startup-uri, acceleratoare şi instituţii apartinand celor 2 continente. Acest program permite InnovX să sprijine startup-urile din comunitate în extinderea lor către pieţele latino-americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025