Business Hi-Tech

Daniel Rusen, director de marketing şi operaţiuni la Microsoft România: Capitalul uman a fost factorul determinant în pandemiei, iar în continuare trebuie să petrecem din ce în ce mai mult timp pentru a pregăti resursa umană şi a dezvolta noi tehnologii

ZFHigh-Tech Innovation Summit 2021

Daniel Rusen, director de marketing şi operaţiuni la...

Autor: Alexandra Cepăreanu

30.09.2021, 12:27 96

Daniel Rusen, director de marketing şi operaţiuni la Microsoft România, consideră că specialiştii din domeniul IT au fost un factor determinant în timpul pandemiei.

„Capitaulul uman a fost factorul determinant în pandemiei, cei care s-au gândit cum să implementeze noile tehnologii şi ce să dezvolte pentru a fi mai agili şi pentru a continua activitatea. În continuare trebuie să petrecem din ce în ce mai mult timp pentru a gândi sau a dezvolta noi tehnologii. România are potenţial fantastic pentru a deveni acest centru european pentru digitalizare şi inovaţie, avem destule exemple de companii româneşti care exportă IP şi nu <creiere>. Dorim să exportăm tehnologie şi să păstrăm <creierele> în ţară şi astfel putem contribui fundamental la dezvoltarea României. Şi putem exploata aceste atuuri din ce în ce mai mult în viitor”, a spus Daniel Rusen în cadrul videoconferinţei ZFHigh-Tech Innovation Summit 2021.

El a adăugat că în cele 16 luni de pandemie, companiile au reevaluat priorităţile, astfel că două dintre schimbările care au avut loc sunt prioritizarea proiectelor de digitalizare şi viteza cu care aceastea sunt implementate.

„Cred că două lucru au fost absolut fundamentale şi s-au shimbat odată cu pandemia. Primul este prioritizarea inovaţiei – pentru că multe dintre proiectele implementate în această perioadă erau deja pregătite, poate chiar implementate dar nu şi utilizate – şi al doilea lucru relevant este viteza. Poate aveam un proiect în desfăşurare, dar ne gândeam să îl facem într-o perioadă de un an - doi, dar criza sanitară ne-a dovedit că trebuie să avem mai mult curaj şi viteză în ceea ce priveşte implementarea. Şi avem şi multe exemple de succes care au implementat accelerat tehnologii noi.”

În continuare, Daniel Rusen a spus că în ultimele 16 luni de pandemie tehnologia a demonstrat că are efecte pozitive, iar în prezent focusul trebuie să se îndrepte spre pregătirea oamenilor pentru a putea folosi noile tehnologii la potenţial maxim.

„Am văzut deja efectele acestei transformări şi cât de multe companii au început să folosească diverse soluţii şi produse digitale şi sunt convins că putem menţine ritmul de accelerare şi pe mai departe. Dar este în regulă să adopţi cea mai nouă tehnologie de pe piaţă, dar fără skillurile necesare nu poţi folosi tehnologia implementată. Trebuie să ne focusăm pe pregătirea oamenilor din companii, ca ei să folosească tehnologiile implementate la adevăratul lor potenţial”, a mai spus Daniel Rusen.

Alte declaraţii:

În ceea ce priveşte industria – mulţi pacienţi preferăm să nu mai meargă într-o clinică pt primul consult, numărul de consultanţii în online - telemedicină - a crescut de 3 ori în timpul pandemiei, adică a transformat industria care era person to person.

Avem o creştere fantastică a cantităţilor de date. În fiecare an producem mai multe date decât am produs în ultimii  30 de ani, dar cum folosim aceste date pentru a ne ajuta?

Zona de inovaţie care este necesară în orice tip de companie. Văd că România are un ecosistem din ce în ce mai vibrant de start-up-uri. România atrage din ce în ce mai multe fonduri în această zonă. Sunt convins că anul acesta vom avea un record. 

Dacă reuşim să accelerăm procesele de digitalizare şi să folosim tehnologia în toate domeniile, cred că putem accelera creşterea economică care are impact asupra fiecăruia dintre noi şi în toate domeniile - educaţie, sănătate. Avem atuuri fantastice, suntem ţara cu o populaţie mare de programatori şi dezvoltatori. Dacă ne uităm la sistemul de educaţie, sunt multe lucruri de îmbuntăţit, dar avem mulţi absolvenţi de STEM, care produc servicii recunoscute pe plan mondial, sunt sute de companii aici care devoltă un IP fantastic. Trebuie doar să avem voinţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO