Business Hi-Tech

De ce pregăteşte Europa o strategie mai agresivă pentru industria tehnologiei

De ce pregăteşte Europa o strategie mai agresivă...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.10.2019, 00:05 875

♦ Comisia Europeană vrea să redea măreţia Europei. Dar pentru acest lucru trebuie să depăşească China şi SUA, iar teama că va fi înghiţită de cele două superputeri o forţează să insiste cu politici mai dure în sectorul digital, de care depinde economia viitorului.

În planurile cuprinzătoare pentru următorii cinci ani, noul preşedinte al Comisiei Europene Ursula von der Leyen este hotărâtă să impulsioneze capacitatea Uniunii Europene de a concura umăr la urmăr cu SUA şi China în tot ceea ce înseamnă industrie de tehnologie, scrie Politico.

Această strategie include o poziţie mai dură în ceea ce pri­veş­te preluarea companiilor de tehnologie europene de către in­vestitori străini. Ea presupune folosirea contractelor guver­na­mentale ca pe un instrument strategic pentru a permite riva­lilor locali să concureze cu giganţi planetari precum Amazon şi supraîncărcarea politicii industriale a blocului co­mu­nitar astfel încât aceasta să alimenteze inovaţia în domenii ca inteligenţa artificială şi quantum computing. Ursula von der Leyen are şi un nume pentru această strategie: suveranitate teh­nologică. „Încă nu este prea târziu să obţinem suveranitate teh­nologică în unele domenii cheie“, a spus şefa CE. „Vom defini împreună standardele acestei noi generaţii de tehnologii care vor deveni norma la nivel global.“ Unele state, ca Ger­ma­nia şi Franţa, abia aşteaptă schimbarea. În ultimul deceniu, gu­ver­ne europene şi executivi au privit cu o teamă din ce în ce mai mare cum companii de tehnologie din SUA, apoi din China au depăşit concurenţa europeană în marele meci al tehnologiilor.

Londra, Paris şi Berlin se pot lăuda cu o multitudine de start-up-uri de cel puţin un miliard de dolari, însă performanţele lor sunt eclipsate de yankeii din Silicon Valley şi de dragonii chinezi. De asemenea, neîncrederea multora din UE în giganţii de tehnologie americani, cu dominaţia lor în orice, de la social media şi căutări online la cloud computing şi comerţul digital, a alimentat un zel protecţionist pe care mulţi îl credeau de mult timp dispărut. Von der Leyen a impus un ton sever noii Comisii. Însă politici mai dure va implementa probabil locotenentul său, ţarul antitrust Margrethe Vestager, care şi-a făcut un renume luându-se la trântă cu coloşi ca Google şi Gazprom. În plus, comisarul nou numit de Franţa pentru piaţa internă, fostul ministru de finanţe Thierry Breton, este un avocat energic pentru politici mai protecţioniste în orice, de la date pentru localizare (a spus că datele europene ar trebui să rămână în Europa) la crearea de campioni europeni de tehnologie. El are ceva de împărţit cu Silicon Valley. „Convingerea mea este că aceste imperii nu vor putea să rămâna aşa cum sunt acum“, a spus Breton, făcând referire la companiile americane de tehnologie ca Gooogle şi Facebook. „Capturează prea multă valoare.“

Alarmată de dependenţa din ce “n ce mai mare a Europei de companiile de tehnologie din străinătate, o nouă generaţie de factori de decizie reprezentată de nemţoaica von der Leyen vrea să împingă lucrurile un pas mai departe - lu‚nd măsuri mai dure pentru a proteja piaţa Europei. Astfel, suveranitatea tehnologică europeană prinde deja contur. Deoarece o parte tot mai mare a economiei este alimentată de date online, factorii de decizie din UE se uită cu tot mai multă neîncredere la cum fluxurile de date curg prin infrastructura digitală deţinută de Amazon şi Google. Teama este că o dominaţie americană în aşa-numitului cloud computing ar putea lăsa regiunea vulnerabilă la standardele de confidenţialitate laxe şi să vadă cum concurenţii locali nu se pot înfrunta dintr-o industrie despre care se preconizează că va valora 500 de miliardede dolari la nivel global p‚nă “n 2023. Nemţii şi francezii şi-au aruncat deja sprijinul “n spatele Gaia-X, un serviciu de găzduire cloud încurajat de UE, pentru a reduce dependenţa regiunii de străini. Eforturile comune ale ţărilor europene de a crea un rival european al Google, cunoscut sub numele de Quaero, au “ncetat liniştit “n 2013, după ce proiectul a primit milioane de euro “n subvenţii guvernamentale.  Impact Quaero asupra dominanţiei gigantului american din domeniul căutarii online a fost neglijabil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO