Business Hi-Tech

Decizie dureroasă la Digi: vinde după 23 de ani tot businessul din Ungaria unui apropiat al premierului Viktor Orban

Serghei Bulgac, CEO al Digi

Serghei Bulgac, CEO al Digi

Autor: Adrian Seceleanu

31.03.2021, 00:08 1079

Grupul de comunicaţii fixe şi mobile Digi, controlat de miliardarul Zoltan Teszari din Oradea, a anunţat luni sea­ră cea mai dureroasă decizie de business din istoria com­paniei: exitul de pe a doua cea mai importantă piaţă, pri­ma pe care compania românească a intrat pe plan ex­tern - Ungaria. Decizia vine după ani de zile în care com­pa­nia românească s-a confruntat cu un mediu ostil: nu­me­roase amenzi, tergiversarea aprobării unor tranzacţii, si­tuaţie ce a culminat cu refuzul Budapestei de a accepta Digi la licitaţia pentru 5G, tehnologia viitorului în telecom.

Serghei Bulgac, CEO al Digi, a informat sec inves­ti­to­rii privind negocierile, evitând orice comentarii privind mo­tivele care au dus la această decizie. „Societatea do­reş­te să informeze că a încheiat un acord preliminar şi ne­obli­gatoriu pentru achiziţia Digi Ungaria şi a filialelor. În ba­za înţelegerii părţilor, 4iG ar urma să achiziţioneze in­te­gral participaţia. Achiziţia ar urma să fie finalizată până în luna septembrie a anului 2021“.

Cumpărătorul operaţiunilor Digi - un business care ajun­sese în 23 de ani la 200 mil. euro şi peste 1,1 milioane de abonaţi - este 4iG, un jucător care are în spate un vehi­cul de investiţii (Konzum Management) în care este ac­ţio­nar unul dintre aliaţii din business ai premierului Viktor Orban - Lorinc Meszaros, conform Reuters.

Aliatul premierului din Budapesta este implicat, printre altele, şi într-o fuziune de amploare a mai multor jucători din piaţa bancară ungară, operaţiune care a fost scutită de premierul Viktor Orban, de obţinerea unui acord de la autoritatea de concurenţă pentru că aceasta ar avea o importanţă strategică, potrivit aceleiaşi surse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO