Business Hi-Tech

Dell intentioneaza sa vanda fabricile de computere in urmatoarele 18 luni

08.09.2008, 10:01 29

Dell, al doilea mare producator de computere la nivel global, ar putea vinde toate fabricile proprii de calculatoare in urmatoare 18 luni, pentru a creste profitabilitatea, potrivit unor surse care cunosc planurile companiei, citate de Wall Street Journal.
In ultimele luni, compania americana a contactat constructori de computere care detin fabrici si produc sub contract cu marile grupuri din industria tehnologiei, incercand sa le ofere spre cumparare propriile unitati de productie.
Una dintre sursele citate a declarat pentru WSJ ca se asteapta ca Dell sa vanda majoritatea, probabil toate fabricile pe care le detine in urmatoarele 18 luni.
Potentialii cumparatori vor fi marii industriasi asiatici, care produc in propriile fabrici componente si computere, sub contract pentru companiile importante din Vest.
Fabricile Dell au fost proiectate pentru o piata PC dominata de comenzi foarte mari din partea corporatiilor, insa cel mai profitabil segment a devenit, in ultimii trei ani, cel al laptopurilor comercializate retail.
In aceste conditii, compania a ramas in urma competitorilor in ceea ce priveste productia in masa a computerelor portabile.
Cel mai important obstacol pentru Dell in incercarea de a vinde fabricile ar putea fi costurile mari cu forta de munca la unitatile din tari dezvoltate, precum cele din Statele Unite, potrivit unei surse apropiate discutiilor, citata de WSJ.
Totodata, unele fabrici au incheiat acorduri cu administratiile locale, situatie care ar putea indeparta interesul investitorilor. Spre exemplu, o unitate de productie din statul american Carolina de Nord a primit reduceri de taxe in valoare de mai multe milioane de dolari, cu conditia ca fabrica sa angajeze un numar minim de salariati si sa investeasca o anumita suma de bani pana in 2015.
Desi fabricile Dell sunt considerate eficiente de industria de profil, unitatile detinute de companii nu sunt considerate cea mai ieftina varianta pentru productia de laptopuri.
Constructorii care pot fi angajati prin contract de marile companii pot produce computere mult mai ieftni, deoarece se concentreaza exclusiv pe eficientizarea procesului si reducerea costurilor, in timp ce grupurile importante trebuie sa intretina renumele brandului prin introducerea bugetelor de marketing in cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO