Business Hi-Tech

Deloitte: Smartphone-urile la mâna a doua, o piaţă de 17 mld. $

Deloitte: Smartphone-urile la mâna a doua, o piaţă de...

Autor: Adrian Seceleanu

14.01.2016, 00:05 266
Piaţa telefoanelor mobile inteligente la mâna a doua va atinge în acest an o valoare de 17 mld. dolari, în timp ce numărul de unităţi vândute va ajunge la 120 de milioane, conform unui raport al companiei de consultanţă Deloitte, care include estimări privind evoluţiile domeniilor de tehnologie, media şi telecom.
 
„În 2016, consumatorii vor vinde sau tranzac­ţio­­na aproximativ 120 milioane de telefoane inte­li­­gente folosite, generând peste 17 mld. do­lari pen­tru proprietarii lor. Aceasta este o creş­tere sem­nificativă faţă de 80 milioane telefoane tran­zac­­ţio­nate în 2015, cu o valoare de 11 mld. dolari. Mai mult, 10% din telefoanele inteligente pre­mium (cu preţuri de la 500 de dolari în sus) achizi­ţio­­­nate noi în 2016 vor avea minimum trei pro­prie­tari pâ­nă când vor fi ieşit din uz”, conform sursei citate.
 
Deloitte estimează pe de altă parte că un procent important de utilizatori ai smartphone-urilor va folosi din ce în ce mai rar apelurile telefonice „tradiţionale”. „Peste 26% dintre utili­zato­rii de telefoane inteligente din ţările dezvol­tate nu vor efectua niciun apel telefonic tradi­ţio­nal în timpul unei săptămâni. Aceste persoane nu încetează să comunice, ci înlocuiesc apelurile tradiţionale cu o combinaţie de SMS, servicii voce şi video.“
 
Pe de altă parte, realitatea virtuală (VR) va genera primul miliard de dolari în 2016, potrivit celei de-a 15-a ediţii a raportului global Deloitte TMT Predictions 2016. Aproape 700 de miloane de dolari vor fi generate din vânzări de hardware, restul fiind generat de conţinut. Potrivit estimărilor, vânzările de dispozitive VR se vor ridica în acest an la 2,5 milioane şi 10 milioane de jocuri.
 
„Chiar dacă în 2016 ne aşteptăm ca realitatea virtuală să atingă o piatră de hotar– devenind o piaţă de un miliard de dolari - pe termen lung, se va zbate să ajungă din urmă piaţa telefoanelor inteligente, a PC-urilor sau a televizoarelor”, a spus Paul Sallomi, lider TMT Deloitte Global. „În orice caz, atâta timp cât tehnologia VR necesară pentru a facilita o experienţă cât mai aproape de realitate se va îmbunătăţi, se poate ajunge la o adoptare a tehnologiei pe scară mai largă, la nivel global.”
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO