Depăşire istorică: Amazon trece în faţa Google şi ajunge a doua cea mai valoroasă companie din lume, după Apple. Retailerul american se pregăteşte să deschidă centrul de servicii din Bucureşti de lângă staţia de metrou Pipera, unde va recruta cel puţin 1.300 de IT-işti

20 mar 2018 Autor: Ştefan Stan

Retailerul online american Amazon a depăşit Alphabet, părintele Google, ca valoare de piaţă, şi a trecut pe locul doi în topul celor mai valoroase companii din lume după capitalizarea de piaţă, scrie Bloomberg. Creşterea semnalează optimismul investitorilor legat de perspectivele Amazon, cel mai mare retailer online din lume, în contextul expansiunii agresive în noi pieţe, precum cea alimentară sau de asigurări medicale.

Acţiunile Amazon au crescut cu 2,7% la închiderea şedinţei de tranzacţionare de la New York, ajungând astfel la o capitalizare de piaţă de 768 de miliarde de dolari, valoare care o pune în spatele Apple şi îi oferă locul doi în topul mondial. Valoarea Alphabet a rămas neschimbată, la 762,6 miliarde de dolari. 

Mişcarea subliniază încrederea investitorilor în Amazon ca un hub de ecommerce, care atrage aproape 200 de milioane de vizitatori unici pe lună şi oferă noi produse şi servicii constant. Un alt factor care contribuie la creşterea spectaculoasă a retailerului este păstrarea unei prezenţe puternice în piaţa de cloud, unde este chiar înaintea Google sau Microsoft. 

Deşi business-urile de bază ale Google şi Amazon erau foarte diferite, acum cei doi giganţi americani încep să se bată în tot mai multe domenii. Google a investit masiv în piaţa de cloud, oferind atât servicii de stocare de date, cât şi produse importante pentru persoane fizice şi companii, pentru a prinde Amazon din urmă. De asemenea, Google încearcă să intre puternic în piaţa asistenţilor digitali, având în vedere că Amazon Echo, un dispozitiv controlat vocal, ar putea ajunge să înlocuiască motorul de căutare al Google pentru milioane de utilizatori. 

Gigantul Amazon a demarat oficial în luna ianuarie campania de recrutări pentru noul său centru din Bucureşti, primele 20 de poziţii disponibile fiind pentru posturi precum cele de ingineri software sau traducători, conform datelor disponibile pe portalul de recrutare al companiei.

“Amazon a deschis recent un nou centru de inginerie în Bucureşti, România. Acest birou găzduieşte deja mai multe echipe de ingineri care lucrează la dezvolrarea sistemelor de operare, a platformelor de virtualizare şi a tehnologiilor de reţea care stau în spatele serviciilor web ale Amazon (Amazon Web Services - AWS). Echipele livrează elemente cheie ale fundaţiei tehnice pe care sunt construite AWS şi Amazon. Inovăm constant tehnologiile de cloud computing pentru a îmbunătăţi competitivitatea AWS şi experienţa clienţilor noştri”, conform anunţului publicat pe portalul de recrutări al Amazon.

Amazon va recruta cel puţin 1.300 de angajaţi pentru noul său sediu din Bucureşti din cadrul proiectului Globalworth Campus din Pipera, dezvoltat de fondul de investiţii Globalworth condus de Ioannis Papalekas, conform datelor ZF. Amazon a semnat cu fondul de investiţii pentru 13.500 mp de birouri, în cea de-a treia cea mai mare tranzacţie din anul 2017, după cea de 20.000 mp semnată de Renault Technologie Roumanie în North Center şi cea de 18.000 mp dintre IBM şi Forte Partners pentru The Bridge.

Amazon România a deschis recent şi un nou centru de dezvoltare şi tehnologie în Iaşi, creând 400 de locuri de muncă permanente care se adaugă celor 600 pe care compania le avea deja în România.

Din 2005 şi până acum, Amazon a investit la nivel local aproximativ 40 de milioane de euro şi a creat 600 de locuri de muncă.

 
 

 

 
Cuvinte cheie:
bucuresti
, amazon
, google
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide