Business Hi-Tech

Deputatul Cătălin Drulă, fostul şef al Comisiei IT&C din Parlament, către Guvern: Este ceasul al 12-lea, prelungiţi urgent licenţele Orange şi Vodafone care expiră în câteva zile. Extindeţi şi licenţele Telekom şi Digi ca să luaţi bani la buget şi să păstraţi echilibrul pe piaţă

Deputatul Cătălin Drulă, fostul şef al Comisiei IT&C...

Autor: Adrian Seceleanu

23.03.2020, 15:00 366

Guvernul României ar trebui să adopte urgent o hotărâre prin care licenţele “3G” ale Orange, Vodafone, Telekom şi RCS&RDS să fie prelungite, afirmă deputatul USR Cătălin Drulă, fostul preşedinte al Comisiei IT&C din Parlament. Este ceasul al 12-lea, licenţele date în 2004 expiră în câteva zile pentru Vodafone şi Orange. Ca urmare a prelungirii, România ar încasa 60 de milioane de euro! Sunt bani care ne trebuie în această perioadă grea. Invers, fără prelungire, nu vom încasa nimic. Pentru că operatorii au avut în contractul iniţial clauză de prelungire cu 10 ani pe gratis”, a scris Drulă pe contul lui de pe reţeaua socială Facebook.

El adaugă că prelungirea ar trebui realizată pentru toţi operatorii de pe piaţă, chiar şi pentru Telekom şi RCS&RDS, ale căror licenţe expiră în 2022.

“Licenţele pentru banda 3G au fost date în 2005 pentru Vodafone şi Orange cu expirare în 31.03.2020 şi în 2007 pentru Telekom şi RCS cu expirare în 05.01.2022.

Este vorba câte 2 blocuri de 15 MHz şi unul de 5 Mhz pentru fiecare operator în banda de 2100 MHz.

Prelungirea trebuie făcută pentru toţi operatorii acum chiar dacă doar pentru doi expiră licenţele iniţiale luna aceasta. Motivul este simplu şi ţine de concurenţă şi de egalitate între cei de pe piaţă.

Perioada de prelungire trebuie să fie de peste 10 ani atât pentru stabilitatea investiţiilor pe care le fac operatorii, dar şi pentru că pentru prelungire de până la 10 ani era acea opţiune gratuită de prelungire în HG 1113/2002. Prin urmare dacă statul cere o nouă taxă trebuie să ofere mai mult de 10 ani de prelungire.

Taxele propuse pentru prelungire sunt de 30 mil euro pentru Vodafone şi Orange (60 mil euro în total), iar pentru Telekom şi Digi taxele sunt de 25 mil euro (perioada de prelungire fiind puţin mai mică).

Sunt tarife competitive cu ultimele licitaţii încheiate de ANCOM în 2012 pentru spectru în benzi apropiate, şi cu taxele de prelungire din alte ţări europene.

Guvernul are pe masă această Hotărâre de luni de zile cu toate avizele necesare: Consiliul Concurenţei, Ministerul Justiţiei, Finanţe etc - trebuie doar decizia premierului pentru adoptare.

Îi cer premierului să rezolve săptămâna aceasta prelungirea licenţelor 3G, un spectru de frecvenţe folosit de milioane de români pentru accesul la servicii de voce şi date mobile. Banii pe care România îi va încasa prin prelungire ne sunt necesari în această perioadă”, a adăugat el.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO