Business Hi-Tech

Deutsche Telekom are certitudini: Fără telefon şi net fix nu se poate. Nemţii vânează achiziţii în Austria, Olanda şi Polonia

Deutsche Telekom are certitudini: Fără telefon şi net fix nu se poate. Nemţii vânează achiziţii în Austria, Olanda şi Polonia

Rene Obermann, CEO al Deutsche Telekom, are nevoie să revitalizeze vânzările din Europa de Est

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

23.05.2011, 23:47 1451

Deutsche Telekom, cel mai mare grup de telecom din Europa,evaluează posibilitatea achiziţiei unor companii de telefonie şiinternet fix de pe pieţe europene precum Polonia, Austria şi Olandapentru a opri scăderea numărului de clienţi, scrie Bloomberg, carecitează declaraţiile lui Roland Mahler, 62 de ani, şefuloperaţiunilor din Europa ale Deutsche Telekom.

"Convergenţa fix-mobil este o precondiţie pentru a fi capabilisă avem o poziţie bună pe piaţă şi pentru a ne servi clienţiioferindu-le un pachet complet de servicii", a declarat Mahler.Nemţii discută deja cu guvernul slovac achiziţia acţiunilor pe carenu le deţin (49%) din compania Slovak Telekom AS.

În Polonia Deutsche Telekom deţine compania de telefonie mobilăPTC (Polska Telefonia Cyfrowa) şi concurează cu TPS(Telekomunikacja Polska SA), o divizie a France Telecom - Orange,care e cea mai mare companie de telecom din Polonia. Ţintelepotenţiale de achiziţie ale nemţilor în Polonia sunt companiileNetia, Telefonia Dialog SA şi Exatel, potrivit lui Pawel Puchalski,analist al Bank Zachodni WBK SA.

Rene Obermann, CEO al Deutsche Telekom, are nevoie sărevitalizeze vânzările din Europa de Est pentru a-şi atinge ţintelede a-şi mări profitul din operaţiunile europene excluzândGermania.

În altă ordine de idei, managerul german a spus că situaţiaeconomică din România şi Grecia "este atât de severă", încât esteposibil ca vânzările să nu-şi revină nici în anul 2013. Gigantulgerman deţine în România, prin intermediul grupului elen OTE,companiile Romtelecom, Cosmote, Zapp şi Germanos - un businessanual de peste un miliard de euro. Atât Cosmote, cât şi Romtelecomau anunţat venituri în scădere în primul trimestru din acest an.Comentariile lui Mahler vin cu doar câteva zile înainte ca OTE şiDeutsche Telekom să notifice în scris statul român dacă vor săcumpere restul acţiunilor pe care nu le deţin la Romtelecom (unpachet de 46%).

În ceea ce priveşte grupul OTE, Mahler a spus că DeutscheTelekom "ezită un pic mai mult" în acest moment să-şi majorezeparticipaţia pe fondul recesiunii din Grecia şi al "lipsei decooperare a guvernului" de la Atena. Grupul german are 30% din OTE,iar guvernul grec are dreptul de a cere Deutsche Telekom să cumpereîncă 10% din grupul telecom până la finele acestui an.

Roland Mahler, 62 de ani, care a preluat în luna martie temporarfuncţia de şef pentru operaţiunile din Europa ale firmei germanecaută să fie titularizat pe acest post, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO