Business Hi-Tech

Dezastru pentru Apple. După 14 trimestre consecutive de creştere, producătorul de iPhone-uri a marcat scăderi pe toate părţile: Veniturile au scăzut cu 5,5%, profitul cu 13,4%, iar vânzările de iPhone-uri cu 8,2%. Acţiunile s-au prăbuşit cu 4,33% în primele minute după anunţ în sesiunea aftermarket

Dezastru pentru Apple. După 14 trimestre consecutive de...

Autor: Ştefan Stan

02.02.2023, 23:45 6878

 Apple a întrerupt o serie de 14 trimestre consecutive de creştere a veniturilor, deoarece problemele lanţului de aprovizionare din China au întârziat livrarea de iPhone-uri în timpul perioadei critice de sărbători, scrie FT. 

Veniturile totale din trimestru au scăzut cu 5,5%, la 117,2 miliarde de dolari, sub previziunile de 121,1 miliarde de dolari. Analiştii estimaseră un declin de 2% după ce Apple a avertizat în noiembrie cu privire la întreruperile lanţului de aprovizionare. Profitul net a scăzut cu 13,4%, la 30 miliarde de dolari, sub previziunile de 31 miliarde de dolari.

Vânzările de iPhone au scăzut cu 8,2%, la 65,8 miliarde de dolari, faţă de previziunile privind o scădere de 3,4%, la 69,2 miliarde de dolari.

Şeful financiar al Apple, Luca Maestri, a declarat pentru Financial Times că, fără aceste perturbări, vânzările de iPhone ar fi crescut. El a refuzat să estimeze care a fost deficitul, spunând: "Am pierdut o producţie semnificativă". Într-o declaraţie, directorul general Tim Cook a descris mediul ca fiind "provocator".

Compania avertizase în urmă cu trei luni că efectele negative ale cursului de schimb valutar ar putea reduce veniturile cu până la 10 puncte procentuale, ceea ce echivalează cu o lovitură de aproximativ 12 miliarde de dolari. Potrivit rezultatelor de joi, impactul real a fost de aproximativ 8 puncte procentuale.

"Opt procente reprezintă o mulţime de venituri pe care le-am pierdut din cauza puterii dolarului, dar este mai bine decât în urmă cu trei luni, deoarece dolarul a slăbit puţin", a spus el. "Inflaţia continuă să crească în Marea Britanie şi a început să se atenueze puţin în Statele Unite, aşa că acest lucru afectează şi monedele".

Maestri a declarat că "baza activă" a Apple - numărul de iPhone, iPad şi alte dispozitive utilizate - a depăşit 2 miliarde, de la 1,8 miliarde în urmă cu un an. "Acesta este de două ori mai mare decât numărul de dispozitive active pe care le aveam în urmă cu doar şapte ani", a spus el.