Business Hi-Tech

Dezbaterea anului despre industria de telecom, la ZF Digital ’16

ZF Digital ’16 va avea loc pe 14 şi 15 noiembrie la Bucureşti

ZF Digital ’16 va avea loc pe 14 şi 15 noiembrie la Bucureşti

Autor: Adrian Seceleanu

28.09.2016, 00:05 539
Liudmila Climoc - CEO al Orange România, Miroslav Majoros - CEO al Telekom România, Ravinder Takkar - CEO al Vodafone România, Robert Redeleanu - CEO al UPC România şi Valentin Popoviciu - vicepreşedinte al RCS&RDS - cei mai puternici oameni de pe piaţa locală de tele­co­mu­nicaţii - vor participa, în prima zi a ediţiei din acest an a conferinţei ZF Digital, la ceea ce se anunţă a fi dezbaterea anului a industriei locale de profil.
 
ZF Digital ’16 va avea loc pe 14 şi 15 noiembrie la hotelul Marriott din Bucureşti, iar panelul dedicat operatorilor locali de telecomunicaţii - la care managerii de top menţionaţi au confirmat parti­ciparea - va avea loc în prima zi a evenimentului.
 
Dezbaterile din cadrul conferinţei vin într-un context deosebit în condiţiile în care anul 2016 va marca o premieră în industria locală IT&C: segmentul de comunicaţii va înregistra, în ansamblul său, prima creştere din ultimii cinci ani - până la valoarea de 3,4 mld. euro - iar sectorul de soft şi de servicii de IT, care şi-a dublat valoarea din 2011 încoace, ar putea înregistra în premieră o valoare mai mare decât cel de telecom - de 3,6 mld. euro, ducând valoarea totală a pieţei hi-tech la aproximativ 7 miliarde de euro.
 
Industria de telecomunicaţii - care reprezintă practic “coloana vertebrală” a noii economii digitale şi de ale cărei performanţe depind evoluţiile din alte sectoare ale economiei -, va fi şi în acest an una dintre temele principale ale conferinţei. Industria de telecom, care a impresionat în ultimii ani prin creşterile spectaculoase înregistrate de segmente precum cererea de internet fix şi mobil, va înregistra totuşi doar în acest an un avans la nivel general al veniturilor, în condiţiile în care reglementările, locale sau europene, au muşcat în ultimii ani tot mai adânc din încasări şi marjele de profit. Ne-am obişnuit să avem unele dintre cele mai performante reţele de comunicaţii din lume, astfel că avem tendinţa de a privi această situaţie ca pe una normală, fără a ne pune întrebarea dacă nu cumva ar trebui să facem schimbări - în mediul fiscal, de reglementare, de autorizare - pentru ca România să-şi menţină poziţia de lider la nivel global.
 
Cum ar trebui să arate, în aceste condiţii, în mod ideal, cadrul de reglementare şi cadrul fiscal pentru a susţine dezvoltarea industriei de comunicaţii în România?
 
Este suficientă competiţia între operatori pentru ca dezvoltarea reţelelor să continue? Ce ar trebui să facă autorităţile pentru a menţine România în topul ţărilor cu cele mai mari viteze la internet? Cât timp vor mai fi răsfăţaţi românii cu oferte de la cinci mari gru­puri de comunicaţii?
 
Se poate măsura impactul pozi­tiv al vitezelor mari al serviciilor de internet furni­zate de reţelele locale de telecom în economie?
 
Aces­tea sunt teme care vor fi abordate alături de lide­rii industriei locale de comunicaţii fixe şi mobile - participanţi tradiţionali la seria de conferinţe ZF Digital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO