Business Hi-Tech

Dezvăluirile hackerului român de 21 de ani care a spart serverele de la NASA, Pentagon, si pe cele ale Armatei Americane

Dezvăluirile hackerului român de 21 de ani care a spart...
09.04.2013, 19:48 16306

Este prima data cand Răzvan Cernaianu, alias Tinkode, isi dezvaluie infatisarea. Are doar 21 de ani. De unul singur a invatat si gandit programe de care s-a folosit pentru a patrunde in calculatoare si retele din toata lumea. Si acum il trec fiori cand vede stirile despre reusitele sale.

"Cand stapanesti respectul, si diciplina de sine, atunci vei detine, adevarata putere!" Iata filosofia de viata, a celui mai vestit hacker de pe planeta, un tanar roman – se spunea intr-o stire Protv de anul trecut.  El a spart serverele de la NASA, Pentagon, si pe cele ale Armatei Americane. Baiatul, care are doar 20 de ani, a fost retinut de procurori, dupa exact doi ani, de la prima lovitura. De atunci, anchetatorii romani, si americani, tot incearca sa-i dea de urma, mai ales ca a scos la vanzare, pe internet, si softul, prin intermediul caruia, a facut ravagii, in lumea virtuala. Pentru toate acestea, ar putea sta, 15 ani in inchisoare.

„M-am inspaimantat prima data. Rau de tot!” - spune astazi Răzvan Cernăianu. Exact acum un an FBI-ul si politia au intrat peste el in casa, dupa luni de cautari si filaj.

"Te asteptai?” „Sincer, nu. M-am facut prea public. Am fost prea public. Adica am postat o multime de informatii. Adica m-am laudat cu ele?” „Si de ce faceai treaba asta?”  „Pur si simplu. A fost un hobby pe care l-am dus la extreme.”

 

Hackerii si infractorii cibernetici au urcat Romania in ultimii ani pe primele locuri la capitalul infractionalitatea informatica, iar unii contationali de-ai nostri au ajuns spaima internetului. Cei mai multi sunt in Bucuresti. Dar ii gasesti si Alexandria, Râmnicu-Vâlcea, Timisoara si multe alte zone. Unii blocheaza functionarea unor institutii sau companii-doar de dragul demonstratiei, altii fura din conturi si inseala-au devenit adevarati banditi in lumea virtuala. Numai anul trecut, infractorii romani au reusit sa fure din america o suma uriasa: un miliard de dolari. Hackeri sau infractori, indiferent cum isi spun, toti se ascund in spatele calculatorului, isi acopera urma prin retele si servere amplasate pe tot pamantul iar prinderea lor devine din ce in ce mai dificila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO