Business Hi-Tech

Directorii generali ai Orange, Vodafone şi Digi au mers împreună la o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor. Ce a determinat gestul neobişnuit: neclarităţile din legea 5G şi perspectiva unor costuri de 1,5 mld. euro pentru eliminarea Huawei doar din reţelele mobile. Telekom, în prag de exit din România, absent

De la stânga la dreapta: Dorin Odiaţiu - Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director at Orange Romania, Liudmila Climoc - CEO Orange România, Murielle Lorilloux - CEO Vodafone România, Cătălin Buliga - director tehnic Vodafone România, Valentin Popoviciu - vicepreşedinte Digi, Serghei Bulgac - CEO Digi

De la stânga la dreapta: Dorin Odiaţiu - Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director at Orange Romania, Liudmila Climoc - CEO Orange România, Murielle Lorilloux - CEO Vodafone România, Cătălin Buliga - director tehnic Vodafone România, Valentin Popoviciu - vicepreşedinte Digi, Serghei Bulgac - CEO Digi

Autor: Adrian Seceleanu

13.05.2021, 17:38 1755

Liudmila Climoc, Murielle Lorilloux şi Serghei Bulgac – liderii Orange, Vodafone respectiv Digi - apar pentru prima oară împreună în aceeaşi fotografie - în cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor Lodovic Orban - decizia neobişnuită a celor trei de a merge împreună la unul dintre vectorii de putere din România demonstrând, încă o dată, ce presiune uriaşă exercită asupra industriei proiectul aşa-numitei legi 5G, care pune bazele eliminării din infrastructurile de telecom din România a echipamentelor furnizate de compania chinezească Huawei, şi care se află în procedură accelerată de adoptare în Parlament.

De ce au renunţat cei trei giganţi din telecom la modul lor obişnuit de lobby - de a merge separat la întâlniri cu politicieni şi oficiali guvernamentali? Niciuna dintre companii nu a oferit detalii public, dar mesajele transmise în ultima perioadă de companii arată că toţi operatorii sunt îngrijoraţi că politicienii se îndreaptă spre o adoptare rapidă a legii 5G în forma actuală, în care, susţin ei, se va ajunge la o eliminare a echipamentelor Huawei din infrastructurile existente de o manieră prin care vor fi puse în pericol continuitatea serviciilor şi dezvoltarea pe termen lung a reţelelor din România, cu nişte costuri uriaşe, care vor ajunge să se reflecte în facturile plătite de clienţii finali.

Niciuna dintre companii nu contestă eliminarea Huawei din reţele ci modul şi termenul în care se va face acest lucru, liderii companiilor considerând că în momentul de faţă legea are premisele de a pune industria să înlocuiască într-un termen nerealist de scurt şi echipamente care nu prezintă riscuri cibernetice, şi fără a exista o perspectivă clară privind o eventuală susţinere de către stat a acestor costuri. Surse din industrie susţin că doar eliminarea echipamentelor Huawei din reţelele mobile ar avea un cost de 1,5 miliarde de euro.

Decizia celor trei CEO de a merge împreună la Orban arată şi îngrijorarea crescândă a companiilor de telecom privind seriozitatea cu care legea este discutată în Parlament: un exemplu a fost şedinţa comună de miercuri a Comisiei juridice, de IT şi apărare din Camera deputaţilor când practic legea a primit raport de adoptare fără nicio modificare, şi fără a avea loc în mod real o dezbatere pe text.

Ludovic Orban, cel care a făcut publice imagini de la întâlnire, a publicat alături de fotografii un text în care nu face nicio referire la îngrijorările operatorilor de telecom ci doar a precizat că este “preocupat” de condiţiile care să le permită operatorilor să realizeze noi investiţii.

Iată mesajul publicat de Orban pe o reţea socială: “Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii marilor operatori de telecomunicaţii din România, Orange, Vodafone, RCS&RDS.

Discuţiile purtate au fost legate de viitorul serviciilor de comunicaţii mobile din România, despre cum ne putem uni eforturile pentru a asigura românilor acces la ultimele tehnologii de comunicaţii electronice, cum sunt cele 5G, de cea mai buna calitate, la aceleaşi costuri avantajoase pe care le avem astăzi şi în aceeaşi măsură sigure.

Suntem extrem de preocupaţi de asigurarea unor condiţii care să permită operatorilor noi investiţii ce vor duce la o arie de acoperire mai mare precum şi de creşterea calităţii serviciilor oferite şi implementarea tehnologiilor emergente.

România este astăzi între primele ţări din lume în ceea ce priveşte viteza internetului şi ne propunem ca această poziţie să fie menţinută şi în contextul implementării noilor standarde de comunicaţii electronice, care vor crea baza pentru oraşele inteligente ale viitorului, pentru intervenţii medicale la distanţă facilitate de tehnologie sau, de ce nu, pentru noi experienţe de care ne vom bucura cu toţii, cum sunt cele de realitate virtuală sau augmentată.”

De notat că din "fotografie" (de la întâlnire) lipseşte grupul Telekom România, însă nu fără motiv: Deutsche Telekom îşi va vinde cea mai mare parte a afacerilor din România către francezii de la Orange, aprobarea tranzacţiei fiind aşteptată în această toamnă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO