Business Hi-Tech

Distribuitorul electro-IT ELKO din Letonia a avut afaceri record pe plan local în 2021: 105 milioane de dolari, plus 28%

Carmen Stanciu, General Manager ELKO România

Carmen Stanciu, General Manager ELKO România

Autor: Ioana Nita

24.06.2022, 10:00 218

ELKO România, companie membră a grupului ELKO, unul dintre cei mai mari distribuitori regionali de produse, soluţii IT şi electronice de consum, a înregistrat o cifră de afaceri de 105 milioane dolari anul trecut, în creştere cu 28% faţă de 2020, iar profitul a avansat până la 0,7 milioane dolari, potrivit unui anunţ făcut de reprezentanţii companiei. Motoarele de creştere din 2021 au fost zona de distribuţie de volum şi consumer, cât şi zona de soluţii şi proiecte, cele mai mari creşteri fiind punctate pe categoriile PC-uri şi electrocasnice mici, precum şi în proiectele de supraveghere video, digital signage, infrastructură şi echipamente rigidizate. La performanţa obţinută în 2021 a contribuit şi una dintre deciziile strategice ale companiei, achiziţionarea companiei IT Smart Distribution. 

Această tranzacţie asigură companiei o poziţie importantă în topul primilor trei jucători pe piaţa de distribuţie IT din România, cifra de afaceri consolidată (ce include veniturile realizate de IT Smart Distribution) fiind de 136 milioane dolari în anul 2021.O zonă pe care se axează în continuare compania o reprezintă dezvoltarea brandurilor nou adăugate în portofoliu în ultimul trimestru al anului 2021 prin achiziţia IT Smart Distribution: Bitdefender, HP, Hewlett Packard Enterprise, Epson, Lenovo Business. „În perioada următoare ne vom menţine atenţia asupra principalelor noastre obiective, începând cu eficientizarea proceselor şi diversificarea portofoliului de produse şi soluţii, astfel încât să le putem oferi clienţilor noştri cea mai bună experienţă. În acelaşi timp, oamenii rămân prioritatea noastră. Investim cu consecvenţă în dezvoltarea personală şi profesională a acestora, prin planuri şi oportunităţi interne de carieră. Pentru că ştim cu siguranţă că, indiferent de vremurile pe care le trăim, puterea noastră stă în oameni“, a spus Carmen Stanciu, General Manager ELKO România. 

Achiziţiile şi proiectele de tip transfer de business rămân o direcţie strategică de dezvoltare pentru ELKO, inclusiv în România, compania prospectând o nouă tranzacţie prin care să îşi mărească portofoliul de produse.

La nivel de grup, ELKO se va concentra pe extinderea pe noi pieţe în regiunea CEE şi a Scandinaviei, prin deschiderea de noi entităţi legale în ţările europene, precum şi pe recuperarea business-ului în Ucraina.

În 2021, ELKO Group a reuşit să crească cu 22,2% profitul brut faţă de 2020, până la 158,7 mil. dolari, şi cu 28,7% profitul net, acesta ajungând la 44,4 mil. dolari.

“În 2021 nimic nu a fost uşor. Rezultatele record au fost câştigate cu muncă asiduă, iar principala cheie a succesului este agilitatea. Agilitatea de a asigura disponibilitatea produselor, de a găsi rute logistice, de a gestiona nivelul stocurilor şi, în tot acest timp, un calcul foarte atent al costurilor”, a declarat Svens Dinsdorfs, CEO al ELKO Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO