Business Hi-Tech

Distribuitorul IT ProCA tinteste 50 mil. euro

10.04.2008, 17:39 34

Compania de distributie IT ProCA, membra a grupului RTC, vizeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, in crestere cu aproape 40% fata de anul trecut, cand afacerile au depasit 36 de milioane de euro, precum si o rata a profitului net de 1%.
Potrivit oficialilor companiei, o rata a profitului net de 1% va fi posibila prin eficientizarea activitatii, scaderea costurilor operationale si de logistica.
"Cresterea va fi pe de o parte organica, iar pe de alta parte o consecinta a intrarii in portofoliu a unor noi marci, unul dintre cele mai importante proiecte finalizate fiind preluarea distributiei de consumabile HP", a declarat Sorin Stancu, directorul executiv al ProCA, citat de Mediafax. Distribuitorul si-a propus pentru 2008 sa dezvolte propria marca de computere. In prezent, sub marca Octra, ProCA asambleaza calculatoare personale de birou, urmand ca din acest an sa inceapa si asamblarea de notebook-uri sub brand propriu.
Ca obiectiv pentru acest an, compania intentioneaza sa dezvolte propria marca, pe care sa o extinda si in alte segmente. Anul trecut, cifra de afaceri a ProCA a depasit cu 10% nivelul inregistrat in anul anterior, la peste 36 de milioane de euro, iar rata profitului operational a fost de aproximativ 1%.
"2007 a fost anul consolidarii dupa fuziunile care au avut loc in 2006. In acest context, obiectivele pe care ni le-am propus s-au referit la incurajarea consumului de produse premium si au fost mai putin orientate catre cantitate si rulaj", a adaugat Stancu.
Aproape jumatate din cifra de afaceri a distribuitorului IT a fost generata de partenerii de retail, 45% de catre reteaua de distribuitori, iar magazinele online, 5%.
Cea mai mare pondere in vanzarile ProCA a fost inregistrata de perifericele pentru PC-uri (monitoare, tastaturi), respectiv 40%, in timp ce componentele si PC-urile asamblate de companie au detinut o cota de 25%.
De asemenea, produsele din categoria printing si consumabilele au generat 16% din vanzari. In 2007, distribuitorul IT din grupul RTC a asamblat 30.000 de PC-uri, aproximativ 7% din totalul sistemelor vandute in Romania, iar pentru 2008 estimarile arata asamblarea a 40.000 de unitati. Dintre marcile distribuite de ProCA, Philips, Canon si BenQ au adus fiecare venituri de peste patru milioane euro, iar Logitech si Genius, separat, peste trei milioane euro.
Pentru 2008, ProCA estimeaza ca va atinge o cota de 5% pe piata IT.
"Anul trecut, pe o piata estimata la circa un miliard de dolari, cota noastra era de circa 4%. Pentru acest an, apreciez ca rata de crestere a acestui segment va fi de circa 10-15%", a afirmat Stancu. El a subliniat ca aceasta piata locala este in plin proces de consolidare.
"Piata IT se va reduce, odata cu incheierea procesului de consolidare, la doi sau trei mari jucatori, iar pe langa acestia vor mai fi cateva mici companii. Deocamdata, nu ma astept sa vina in Romania mari distribuitori externi", a precizat el.
Stancu apreciaza ca ProCa va lua in considerare posibilitatea de a fi preluata de catre o alta mare companie, nefiind exclusa nici preluarea unor jucatori mai mici de pe piata locala.
"Suntem deschisi oricarei variante. Este posibil ca peste 6-7 ani sa fim preluati. Este posibil ca spre sfarsitul anului sa preluam o companie. Am avut si avem discutii cu mai multe companii, in acest sens", a subliniat oficialul ProCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO