Business Hi-Tech

DOCUMENT. Finanţele au publicat proiectul de OUG prin care anunţă formula de calcul a taxelor pentru licenţele 5G: o sumă reprezentând 2% din cifra de afaceri la nivelul ramurii CAEN înmulţită cu numărul de ani pentru licenţă. Clarificare pentru taxa de 3%

Autor: Adrian Seceleanu

18.12.2018, 22:57 759

Valoarea minimă a taxelor de licenţă pentru spectrul radio care va fi scos la vânzare de stat în 2019 pentru ca operatorii de telefonie mobilă să poată lansa pe scară largă reţele de comunicaţii mobile 5G va fi determinată după o nouă formulă de calcul, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, publicat marţi seară pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

“În cazul licenţelor de comunicaţii mobile de generaţia a cincea  valoarea minimală va reprezenta  2% din cifra de afaceri din anul precedent, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicaţii electronice, înmulţită cu numărul de ani pentru care se acordă licenţa”, conform documentului.
Schimbarea fusese anunţată de ministrul finanţelor Eugen Teodorovici într-o conferinţă de presă. “Încă un subiect din această ordonanţă, din zona de comunicaţii. Se introduce un nivel minim referitor la licitaţiile privind licenţele  2G, 3G, 4G, 5G. Este un nivel minim care o să vedeţi este raportat la un procent corelat şi cu numărul de ani pentru care se solicită acea licenţă de operare. Deci la nivelul ANCOM-ului”.

Ordonanţa introduce şi alte modificări, respectiv: "(6) Prelungirea perioadei de valabilitate a licenţei de utilizare a frecvenţelor radio acordate prin procedură de selecţie se realizează pronind de la o valoare minimală stabilită astfel: a) În cazul licenţelor de comunicaţii mobile de generaţia a doua şi  treia valoarea minimală va reprezenta  4% din cifra de afaceri din anul precedent prelungirii, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicaţii electronice, înmulţită cu numărul de ani pentru care se acordă licenţa.”

Proiectul lămureşte şi ce taxă din comunicaţii va creşte la 3%: este vorba de tariful anual de monitorizare, care în prezent este de 0,4% din cifra de afaceri dar nu a mai fost încasat de ANCOM de peste un deceniu în condiţiile în care normele legale în vigoare prevăd că această taxă este aplicată doar dacă autoritatea nu are bani să-şi finanţeze activităţile de reglementare din alte surse. ANCOM are dimpotrivă excedent de ani de zile, astfel că teoretic creşterea taxei ar urma să aibă impact zero, dacă nu apar şi alte schimbări privind destinaţia banilor colectaţi de ANCOM.

Mai exact, schimbarea propusă este următoarea: “. La articolul 124, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: " (3) Procentul prevăzut la alin. (1) şi (2) se stabileşte în cuantum de 3%".

Nota de fundamentare arată următoarele în legătură cu această temă: “Luând în considerare principiul nediscriminării în tratamentul aplicat furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice sau furnizorilor de servicii poştale aflaţi în situaţii similare, şi având în vedere necesitatea promovării investiţiilor eficiente şi inovaţiei în infrastructuri noi şi îmbunătăţite, inclusiv prin asigurarea asupra faptului că orice obligaţii de acces impuse au în vedere riscurile specifice asociate investiţiei şi permit acordurile de cooperare între investitori şi persoanele care solicită accesul, pentru a împărţi riscurile investiţiei, asigurând în acelaşi timp concurenţa pe piaţă şi respectarea principiului nediscriminării, se propune modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 în sesnul că tariful de monitorizare se va calcula ca un procent din cifra de afaceri realizată în anul anterior celui pentru care se datorează, în cazul persoanelor care au avut calitatea de furnizor pe parcursul întregului an calendaristic anterior. Procentul se va determina anual, în cuantum de 3%, ca raport între: a) cheltuielile administrative, din care se scad veniturile din alte surse; şi b) cifra de afaceri cumulată.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO