Business Hi-Tech

Document. Radu Negulescu, fondatorul integratorului de IT Trencadis: Nimeni (de la individ, la sisteme) nu va mai avea acelaşi comportament economic şi social. Niciodată. Ceea ce am proiectat până ieri ca scenarii de dezvoltare trebuie rearticulat şi reaşezat în acord cu noul context

Radu Negulescu – fondator şi CEO al Trencadis: Pe perioada menţinerii stării de urgenţă, conceptul de profit va dispărea din filozofia de afaceri a Trencadis - în raport cu toate părţile interesate

Radu Negulescu – fondator şi CEO al Trencadis: Pe perioada menţinerii stării de urgenţă, conceptul de profit va dispărea din filozofia de afaceri a Trencadis - în raport cu toate părţile interesate

Autor: Adrian Seceleanu

20.03.2020, 08:25 2667

În “etapa de şoc” a Covid-19, pe care Trencadis o estimează la o durată de 6 până la 18 luni, compania va pune pe standby toate proiectele comerciale care nu sunt de importanţă critică pentru funcţionarea statului. Pe perioada menţinerii stării de urgenţă, “conceptul de profit va dispărea din filozofia de afaceri a Trencadis”. Pentru finanţare compania va apela la investitorii actuali dar are în plan şi listarea pe bursa principală de la Bucureşti şi pe o bursă internaţională

Compania Trencadis din Baia Mare, specializată în furnizarea de soluţii şi servicii de integrare IT, cu afaceri estimate în 2019 la mai mult de 71 mil. lei (15 mil. euro), care îl are în acţionariat şi pe milionarul român Frank Timiş, şi-a resetat strategia de business în condiţiile crizei covid-19, care, consideră Radu Negulescu – fondator şi CEO al companiei, va determina schimbări profunde în economie şi societate.

“Nimeni (de la individ, la sisteme ) nu va mai avea acelaşi comportament economic şi social. Niciodată. Ceea ce am proiectat până ieri ca scenarii de dezvoltare trebuie rearticulat şi reaşezat în acord cu noul context”, afirmă Negulescu în cadrul unui document care defineşte noua strategie de business a companiei în noul context.

Strategia Trencadis porneşte de la premisa că în prezent lumea traversează o “perioadă de şoc”, care ar putea dura 6 până la 18 luni (luând ca punct de pornire data de 1 ianuarie a acestui an) şi care se va încheia atunci când un vaccin pentru Covid-19 va deveni general disponibil. “În starea de lockdown, vor fi afectate economic absolut toate industriile, major. Oricâţi bani se vor pompa în economie, se vor pompa în gol, mecanic, strict pentru a menţine un status quo deja agreat ca fiind depăşit de vremuri.”

Momentul în care vaccinul va deveni disponibil va fi sinonim cu o perioadă de revenire, care ar putea dura 2 până la 5 ani, conform estimărilor lui Negulescu. În această etapă de revenire conceptul de venit minim garantat ar putea deveni realitate. “Abia în acest context, capitalul începe să se orienteze către relevanţă. Se investeşte masiv în health, environment, automation & co., cu precădere în tot ce aduce sustenabilitate pe termen lung. Apar companii şi iniţiative perfect adaptate la noul context. Progresiv, se introduce venitul minim garantat, susţinut de impozitarea automatizării. Producţia robotizată şi munca la distanţa devin noua realitate. Toate sistemele sociale se reformează, se adaptează şi se reaşează în noul context.”

La finalul acestei perioade va urma perioada de creştere, când toate restricţiile se vor ridica iar economia şi societatea vor funcţiona “într-un nou normal”.

“Ceea ce am proiectat până ieri ca scenarii de dezvoltare a companiei trebuie rearticulat şi reaşezat în acord cu noul context”, spune Negulescu. Fondatorul Trencadis consideră că firma pe care o conduce este capabilă “să pună pe picioare şi/sau să menţinem operaţional sisteme IT integrate, caracterizate de prelucrarea şi stocarea unor volume mari de date”, competenţe relevante în contextul actual. “Am crescut contraintuitiv. În timp ce mai toată piaţa IT (locală) era concentrată pe externalizare de resurse (low risks, big volumes, low margins) şi, mai nou, pe start-up-uri de produs (high risks, volumes volatility, high margins) ca răspuns local la trendul global, noi am rămas pe aceeaşi traiectorie: o companie core de servicii IT (medium risks, hard to get volumes, medium margins). Suntem un enterprise IT system integrator.”

Principalele repere ale noii strategii de business ale Trencadis, sunt următoarele, conform lui Negulescu:

"# În Etapa de Şoc (perioada menţinerii stării de urgenţă) , vom opera după cum urmează: a. În acord cu clienţii şi partenerii noştri, într-o secvenţiere iterativă, vom pune pe standby toate proiectele comerciale care nu sunt de importanţă critică pentru funcţionarea statului român în perioada de criză.
b. Tot personalul tehnic productiv va fi redirecţionat înspre a asigura tot sprijinul necesar, cu titlu gratuit, a continuităţii operaţionale a sistemelor critice de pe teritoriul României. Prin intermediul unui vehicul de tip ONG, ne vom pune în mod organizat în slujba statului şi nu numai. Nu vom factura astfel de servicii pentru activitatea din această perioadă.
c. Pe perioada menţinerii stării de urgenţă, conceptul de profit va dispărea din filozofia de afaceri a Trencadis - în raport cu toate părţile interesate. Orice capitalizări efectuate în această perioadă vor fi reinvestite înspre lărgirea efortului de susţinere în care ne vom implica.
d. Vom asigura finanţarea companiei pentru următoarele 6 - 18 luni în trei faze : (1) în primele 2 luni, prin resurse proprii şi suport investitori actuali; (2) rundă deschisă de capitalizare care să ne asigure sustenabilitatea operaţională pe primele 12 luni; (3) listare pe bursa principală de la Bucureşti şi pe o bursă internaţională pentru a asigura restul de finanţare.
e. Cu ajutorul investitorilor noştri, nu vom face nici disponibilizări, nici reduceri salariale. Mai mult, vom încerca să scalăm capacitatea operaţională a companiei. Vrem ca echipa noastră să rămână 100% concentrată şi motivată în aceste vremuri. f. Sistemele naţionale în care Trencadis are investiţii si dezvoltari în curs - Butonul Roşu împreună cu Fundaţia Crucea Alb-Galbenă si Diagnosticare genetică a cancerului împreună cu OncoGen Research Center Timişoara - vor continua şi vor fi susţinute.

# Odată intraţi în Etapa de Redresare (concomitent cu ridicarea stării de urgenţă), vom opera din nou într-o filozofie comercială, dar într-o paradigmă total diferită:
a. Ne vom relansa ca integrator de sisteme de tip enterprise, într-o lume în care capacitatea de a repune lucrurile cap la cap rapid şi eficient va fi o prioritate.
b. Trencadis se va repoziţiona (şi) ca incubator de soluţii, intermediar/ integrator în tot procesul de tranziţie care va urma.
d. Întreg efortul de R&D al companiei va fi restructurat. Orice proiect irelevant noului context nu va mai continua în formatul actual. Se vor face eforturi de redirecţionare a finanţărilor actuale înspre iniţiative relevante noului status.

În altă ordine de idei, dar în directă legătură cu repoziţionarea Trencadis din etapa (1), vom fonda un grup de lucru non-profit cu personalitate juridică , sub umbrela căruia vom acumula expertiză şi competenţe din interiorul companiei, dar şi de la parteneri, cu scopul de a oferi asistenţă proactivă şi integrată în principal statului român, dar şi altor sisteme naţionale de importanţă critică.

Rolul iniţial al grupului va fi de a acorda asistenţă tehnică IT statului român în vederea asigurării continuităţii operaţionale în condiţii de lockdown, dar şi a capacităţii de răspuns la actuala criză .

Vom pune la dispoziţie întreg spectrul de specialişti necesari, sisteme de coordonare, dar şi proceduri de operare în noul context. Vom înfiinţa un contact center dedicat. Pentru o informare mai eficientă a populaţiei, vom dezvolta un depozitar central de informaţii publice pe care îl vom pune la dispoziţia autorităţilor şi pe care îi vom asista în a-l opera."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO