Business Hi-Tech

Dorin Pena, director general al Cisco: În România am sărit în 20 de ani de la 800.000 la 12 milioane de utilizatori de internet

Dorin Pena, director general al Cisco: În România am...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.10.2019, 09:43 2842

Numărul de utilizatori şi volumul de date transferat prin reţelele de internet au explodat şi în România, şi la nivel global, astfel că oamenii au nevoie de tehnologii de automatizare pentru a fi capabili să administreze aceste infrastructuri uriaşe, au declarat invitaţii ediţiei speciale a emisiunii de business ZF Live, transmisă de la evenimentul Connect România, organizat de subsidiara locală a gigantului american Cisco, lider global pe piaţa de echipamente de reţelistică. În România afacerile Cisco sunt în creştere, după ce compania a câştigat alături de partenerii de la Telekom unele dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicaţii de pe piaţă, conform invitaţilor din cadrul emisiunii.

 

Dorin Pena,

director general, Cisco România


- Suntem peste 4 miliarde de utilizatori de internet în întreaga lume, în România suntem peste 12 milioane, în 2000 eram circa 800.000 de utilizatori. Volumul de date este imens şi generat la o viteză foarte mare. Este imposibil pentru oameni să proceseze şi să administreze datele pe care le primim şi să administrăm aceste infrastructuri pe care le aveam acum 10 ani. Astfel, avem nevoie de reţele inteligente care să folosească şi concepte de machine learning, care să poată fi programate astfel încât să poată acţiona singure, să filtreze informaţii care nu sunt relevante şi să le aducă în vederea celor care le utilizează pe cele care sunt importante pentru a lua decizii. Concluzia este că în viitor vom vedea o simbioză între om şi tehnologie care să permită dezvoltarea infrastructurilor digitale de care fiecare business are nevoie. 

- Unul dintre obiectivele pe care le avem pentru România este să creăm un ecosistem puternic, educat şi stabil. Important pentru noi este să lucrăm cu competenţe locale pentru mediul local. Este un concept pe care companiile de tehnologie ar trebui să îl trateze cu mai mare atenţie. Să ne folosim resursele intelectuale pentru a produce valoare şi pentru România, intern. Avem alături de noi şi companii locale, companii multinaţionale (Telekom). Important este că în România lucrăm cu experţi locali ai partenerilor noştri. Ajungem şi la clienţii finali prin intermediul partenerilor noştri. Noi inovăm, punem la dispoziţie tehnologia, iar companiile pun componentele într-un puzzle mai mare şi furnizează soluţii clienţilor noştri. 

- Întreaga lume s-a schimbat (în ultimii 5-10 ani), iar noi credem că schimbarea este normală şi trebuie să facem schimbările necesare atunci când contextul o cere. Clienţii noştri au nevoi foarte clare. În primul rând să supravieţuiască într-o lume care se digitalizează din ce în ce mai repede. Asta înseamnă că trebuie să interacţionezi rapid cu clienţii, trebuie să ştii ce anume vor, trebuie să furnizezi serviciile de care aceştia au nevoie. Nu poţi face acest lucru fără o infrastructură digitală, care înseamnă viteză - obţinută doar prin automatizare -, încredere - o obţii doar prin securitate cibernetică- şi dinamism - nu poţi obţine dacă nu ai un partener stabil care să te asculte. 

- Avem o abordare hibridă, credem că ambele componente - hardware şi software - trebuie să lucreze împreună pentru furnizarea unor soluţii. În ultima vreme componenta de software a devenit din ce în ce mai importantă, pentru că am dezvoltat soluţii care asigură vizibilitatea, creşterea capabilităţilor şi a capacităţilor în ceea ce înseamnă bazele de date, care se obţin prin software, dar integrează şi partea de hardware. Vedem o abordare holistică, în care cele două concepte de hardware şi software funcţionează împreună. 

- Cred că vom avea un business în creştere anul acesta. Anticipez că sectoarele din jurul soluţiilor noi din securitate cibernetică, software defined access, reţele software defined şi zona de centre de date, vor fi segmente care vor creşte pentru noi.
 

Ovidiu Ghiman,

director executiv comercial - segment business, Telekom România


- Parteneriatul nostru cu Cisco în România are o vechime de 10 ani. Sunt sute de certificări pe care specialiştii de la Telekom le-au trecut pentru a cimenta acest parteneriat, peste 8.000 de cursuri tehnice pe care le-am realizat în aceşti 10 ani. Întărim parteneriatul prin lansarea de noi servicii. Am lansat de curând serviciul Cisco Umbrella, prin care clienţii pot să îşi securizeze conexiunile la internet. Credem că suntem într-un set-up extrem de bun pentru a contribui mai departe, împreună cu Cisco, la digitalizarea economiei româneşti.

- Anul 2019 a fost un an extrem de ofertant pentru jucătorii din piaţă pentru că au fost foarte multe proiecte licitate. Peste 300 de licitaţii în sectorul public anul acesta, cu peste 300 mil. euro în buget, peste 450 de proiecte
în sectorul privat cu bugete mai mici decât cele din sectorul public, peste 300 de proiecte cu bugete între 300 şi 400 mil. euro. 

- Dacă vorbim de marea digitalizare din sectorul public sau cel privat, lucrurile au fost extrem de dinamice în acest an. Vedem oportunitate mare în segmentele companiilor mici şi mijlocii, cu soluţii mai puţin complexe, dar care au impact semnificativ în businessul de zi cu zi, precum managed workplace - o companie nu trebuie să îşi mai pună problema să angajeze o persoană care să se ocupe de activităţile IT, să se întrebe de unde să cumpere calculatoare, licenţe, pentru că noi oferim aceste servicii. 

- Cele mai mare proiecte din sectorul public pe care le-am câştigat anul acesta, şi pe care le livrăm până în 2021, sunt proiectul Wi-Fi în şcoli, în cadrul căruia vom instala peste 20.000 de puncte de acces Cisco în 4.400 de
şcoli, şi proiectul prin care am digitalizat toată infrastructura de voce-date de la Ministerul Afacerilor Interne, folosind tehnologie Cisco. 

- În mediul privat, un proiect de referinţă pentru noi este proiectul pe care l-am derulat cu Dacia-Renault, un upgrade de infrastructură Cisco la cele mai noi tehnologii utilizând digital network arhitecture, soluţia de la Cisco. 

- În foarte multe dintre contractele în care livrăm soluţii IT sau industriale ne bazăm pe tehnologia Cisco - în foarte multe proiecte cloud, din zona de cyber-security, smart city, în cele mai multe proiecte din zona de networking. Pentru că avem un număr foarte mare de oameni pregătiţi şi obişnuiţi cu tehnologia Cisco şi atunci este simplu să implementăm cu succes aceste tehnologii.

- Când identificăm o oportunitate la un client încercăm să definim împreună cu Cisco oportunitatea şi să îi propunem clientului cea mai bună soluţie. 

- Secretul parteneriatului nostru nu este legat doar de inovaţia în tehnologie, ci de modul în care cele două echipe lucrează împreună de 10 ani, despre încrederea construită şi feedbackul pozitiv primit de la clienţi.
 

 

Dirk Stoeckmann,

technical solution architect, Cisco

- Acum vrem să mergem la următorul nivel şi să identificăm un „nivel de încredere” (trust level), pentru a şti exact ce dispozitiv este necesar pentru infrastructura pe care o foloseşte fiecare client. Cisco dezvoltă tehnologii pentru a securiza dispozitivele, iar acesta este unul din proiectele de arhitectură la care lucrăm. 

- Ne uităm la cele mai mici conversaţii, observăm fiecare mişcare pentru a şti exact cine intră în contact cu aplicaţiile, iar prin această vizibilitate şi prin cunoştinţele pe care le avem putem dezvolta un prim nivel de securitate şi putem avea o vizibilitate pentru migrarea în cloud. Sunt mulţi clienţi care caută servicii cloud, de ce? Este mai ieftin, mai rapid şi vedem un trend spre migrarea în cloud. Jobul meu este să conving partenerii să îi convingă pe clienţii lor să adopte această tehnologie. 

- Am avut prima migrare cu un partener din România, a adoptat tehnologia în luna august. Nu pot să spun numele companiei şi nici domeniul de activitate, pentru că aţi şti despre cine este vorba. Este un contract mare. Este o companie pentru care securitatea este un element foarte important. Sunt trei elemente pe care le aducem clienţilor: vizibilitate, microsegmentare şi pregătirea pentru migrarea în cloud. În următorii trei ani estimăm că mulţi vor adopta această tehnologie (cloud). 

- Când negociem cu clienţii aceştia vor să ştie de ce şi cum facem asta. În ceea ce priveşte piaţa din Europa, am observat că atunci când vor să adopte serviciile cloud nu au încredere în anumite regiuni, ei vor să aibă ocazia să aleagă ce servicii vor şi în ce regiune vor să fie prezenţi, nu să li se impună. Este o cerere mare pe piaţa din Europa în ceea ce priveşte adopţia serviciilor cloud. Dar este vorba despre încredere şi despre relaţia dintre client şi compania care furnizează serviciile.
 

Dragoş Stroescu,

director executiv, Datanet Systems

- Avem referinţe importante în domeniul bancar, cele mai mari bănci din România ne sunt clienţi pe aceste soluţii, ceea ce validează pozitiv soluţia promovată de Cisco. Zona de securitate, încercăm să ţinem pasul cu tehnologia, este o viteză foarte mare, şi zona de robotizare şi auotmatizare, pe care vrem să o implementăm în primul rând pentru noi.

- Vrem să facem lucruri pentru noi, pe care mai apoi să le prezentăm clienţilor, dat fiind faptul că expertiza pe zona de networking este cumva unică, iar pe zona de RPA credem că o să aducă un mare plus, acestei zone de networking. 

- Având în vedere că noi venim cu o expertiză care este particulară în zona de networking, sunt colegi care spun că ingineri pe această zonă sunt din ce în ce mai puţini şi evident că trebuie să facem ceva. Nu cred că este o zonă specială şi doar că resurse care să fie cu un anumit nivel de pregătire sunt din ce în ce mai puţine şi trebuie să ne adaptăm. 

- S-au făcut anul acesta investiţii importante în infrastructură, prezenţa noastră este puternică în zona privată, dar şi în sectorul public, am câştigat proiecte de avengură atât în zona privată şi în cea publică, în majoritate pe zona de infrastructură, refresh pe anumite tehnologii care sunt implementate de 10 ani, dezvoltări pe care le-au făcut anumite companii în sectorul privat şi am început să avem tracţiune în zona de data center şi ACI - application centric infrastructure -, clienţii care se gândesc să facă un refresh sau să dezvolte data centere Cisco ACI sunt una dintre opţiuni. 

- Este o cursă rapidă în a fi la zi cu tehnologiile care sunt dezvoltate, există paşi pe care furnizorii de securitate încearcă să îi facă pentru a contracara avantajul hackerilor, pentru că în general hackerii sunt cu un pas înainte, iar pe zona de furnizare de soluţii, de apărare, se încearcă să se ia măsuri care să contracareze acest avantaj. Pentru a obţine 80% din securitate trebuie să investeşti 20% din bani, dar pentru a obţine cei 20% din
securitate trebuie să investeşti cei 80% din bani. Sunt companii pregătite să investească, pe de altă parte sunt şi regulamente la nivel european care vor intra în funcţiune, pentru infrastructurile critice, sunt măsuri care şi din punct de vedere legal vor fi impuse pentru companii care sunt încadrate ca infrastructură critică naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO