Business Hi-Tech

Două grupuri de programe de televiziune digitală terestră, adjudecate în urma ofertelor iniţiale

Două grupuri de programe de televiziune digitală...

Autor: Anca Olteanu

13.02.2017, 17:58 339

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), M Plus Investmnets SRL, cu sediul social în Iaşi, şi-a adjudecat multiplexul local din Iaşi, iar Nova Media SRL a câştigat un multiplex local pentru Timişoara.

„Pentru că în Timişoara există două multiplexuri locale care pot fi alocate, în data de 16 februarie 2017 se va desfăşura o rundă de alocare în care candidatul are posibilitatea, dacă doreşte, de a-şi alege o poziţionare preferată în spectru a multiplexului câştigat, în urma achitării unei taxe suplimentare”, transmit reprezentanţii ANCOM.

Luni, 20 februarie, ANCOM va anunţa rezultatele finale ale licitaţiei, inclusiv taxele de licenţă pe care fiecare dintre companiile câştigătoare va avea obligaţia de a le achita.

În cadrul licitaţiei au fost puse la dispoziţia celor interesaţi două multiplexuri naţionale, 26 de multiplexuri regionale şi 18 multiplexuri locale de televiziune digitală terestră nealocate în procedurile anterioare.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard sau bloc de frecvenţă, explică ANCOM.

Prin intermediul fiecărui multiplex naţional se pot furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii ţări, în timp ce multiplexurile regionale şi locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un judeţ, respectiv o localitate.

În urma celor trei licitaţii organizate până în prezent, au fost alocate trei multiplexuri naţionale către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA, compania câştigând multiplexul acordat condiţionat „free to air” şi alte două multiplexuri din banda UHF. De asemenea, au mai fost alocate 12 multiplexuri regionale şi un multiplex local.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO