Business Hi-Tech

Dragoş Rebegea, country manager, Ericsson România: Un aspect de luat în considerare în momentul de faţă este simplificarea reţelelor - eficienţă şi simplificare

ZF Digital Summit 2022

Dragoş Rebegea, country manager, Ericsson România: Un...

Autor: Ramona Cornea

10.11.2022, 14:27 160

Un aspect de luat în considerare în momentul de faţă este simplificarea reţelelor, este de părere Dragoş Rebegea, country manager în cadrul companiei Ericsson România.

„Un aspect de luat în considerare este simplificarea reţelelor - eficienţă şi simplificare. În momentul de faţă există patru tehnologii simultane, care trebuie întreţinute fiecare în parte. Este clar că vom vedea mai curând sau mai târziu apusul tehnologiei 2G, 3G, eliberarea spectrului şi migrarea către 4G şi 5G. Un alt aspect este zona terminalelor. 29% din respondenţii unui sondaj au spus că în momentul în care vor trece la 5G vor trece datorită faptului că terminalul 5G este unul puternic, deci este foarte importantă zona de terminale la un preţ cât mai accesibil. Sunt peste 3.000 de terminale compatibile 5G în piaţă”, a declarat Dragoş Rebegea în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 2022.

Ce a mai declarat Dragoş Rebegea în cadrul evenimentului ZF:

• Atmosfera se încinge, mergem înainte cu 5G-ul, dar este un punct de inflexiune. După o lansare fulminantă a tehnologiei 5G în lume, dar şi în România, în 2019 lucrurile au stagnat. Nu a fost o copilărie uşoară a tehnologiei 5G, dar am senzaţia că lucrurile încep încet-încet să se lămurească din punctul de vedere al reglementărilor, al resurselor de spectru. Este un moment de restart în România, dar şi la nivel mondial. Sunt condiţiile îndeplinite pentru a vedea în 2023 o nouă faţă a 5G-ului.

• Tehnologia 5G este o nouă interfaţă radio, contează foarte mult ce viteză obţii cu această tehnologie 5G. Ca să poţi să obţii nişte viteze cu adevărat de reale de 5G, ai nevoie de o cantitate mai mare de spectru. Asta va aduce licitaţia de spectru. Toţi operatorii aveau o anumită cantitate de spectru din licitaţiile anterioare, dar nu suficient pentru a lansa servicii cu viteze de genul 1 GB pe secundă wireless.

• Al doilea aspect foarte important este latenţa. Aici este vorba de acea arhitectură StandAlone pe care nu o avem încă în România. Este o arhitectură nouă, care vine cu multe funcţii noi de reţea, va permite acea latenţă de milisecunde necesară aplicaţiilor time critical pe care nu le avem acum.

• Tehnologia 5G a venit într-un moment dificil. Primele lansări au fost la noi în 2018 – 2019, apoi a venit pandemia, care a fost un element cu impact în întreaga lume, întreaga economie, care a afectat inclusiv tehnologiile 5G.

• Până la sfârşitul anului vom aveam 1 miliard de subscripţii 5G. La nivel mondial există 8,3 miliarde de subscripţii, deci avem deja aproximativ 12% - 15% penetrare 5G.  Nu este uniform distribuită, China şi America sunt pe primele locuri atât din punctul de vedere al acoperirii cât şi al numărului de subscripţii. În România am făcut un studiu recent despre 5G ce a arătat că piaţa a intrat într-o zonă de maturitate şi sunt cerinţe noi. După estimările noastre, avem aproximativ 400.000 de abonamente 5G, în jur de 2% ca penetrare. Nici aria de acoperire nu este foarte mare.

• Lucrurile încep să se schimbe, tehnologia începe să se maturizeze, deja există mai mult de 280 de reţele comerciale în lume, trei în România, dar există şi aproximativ 30-35 de reţele folosind arhitectura StandAlone, deci acel 5G „real”. Putem vorbi despre aceste aspecte pentru în mai mult de jumătate se folosesc echipamente Ericsson.

• Tehnologia 5G se dezvoltă, chiar dacă nu cu un entuziasm foarte mare. Nevoile şi provocările colegilor din industrie sunt provocările noastre.

• Am încercat să evaluăm ce ar însemna în euro, în bani, consumul de energie, plecând de la dimensiunile reţelelor din România, undeva între 4.000 şi 6.000 de site-uri. Din estimările noastre cu preţurile de dinainte de criză, pentru că majoritatea operatorilor economici au avut contracte pe termen mai lung, ar trebui ca factura de energie electrică să fie între 15 mil. euro şi 20 mil. euro pe an pentru un operator, neluând în calcul şi partea fixă. Dacă luăm în calcul şi partea fixă, putem să dublăm. Dacă ne referim doar la partea mobilă, o cheltuială de patru ori mai mare înseamnă un plus de 60 mil. euro. Se vede foarte uşor impactul enorm pe care criza energetică şi preţurile mărite la energie îl au în planurile de afaceri ale companiei.

• În România avem peste 4.000 de angajaţi, avem o fabrică de antene.

• Ca să sumarizez tendinţele pe care le văd în dezvoltarea reţelelor: clar vedem cloudificare şi virtualizare, pe primul loc este eficienţa, fie că este vorba zona de acces, fie că este vorba despre nucleul reţelei sau despre operare. Cloudificare şi virtualizare – sunt aspecte importante.

• Sunt discuţii de a dezvolta un cloud european în care participăm şi noi, împreună cu unii dintre marii operatori europeni, de a agrea nişte specificaţii astfel încât să existe un singur standard de cloud.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO