• Leu / EUR4.9481
  • Leu / GBP5.6203
  • Leu / USD4.5740
Business Hi-Tech

Drama angajatorilor: „Oferta de joburi din IT este de trei ori mai mare decât oferta de candidaţi disponibili“

Drama angajatorilor: „Oferta de joburi din IT este de trei ori mai mare decât oferta de candidaţi disponibili“

Autor: Mihaela Pascari

12.08.2017, 15:33 2877
Migraţia românilor peste hotare şi lipsa de interes a tinerilor faţă de facultăţile din domeniul IT sunt doar câteva motive pentru care angajatorii sunt în continuare în goană după candidaţi. La fiecare zece joburi scoase la bătaie de jucătorii din industria IT, între patru şi şase rămân neocupate, spun angajatorii.

„Deficitul de specialişti din industria IT, accentuat de migraţia specialiştilor IT buni în vest, limitează potenţialul foarte mare pe care îl are România la dezvoltarea de servicii informatice. Aşa s-a ajuns în situaţia în care, în prezent, din zece joburi în industria de software în România se acoperă între patru şi şase“, a spus Carmen Buruiană, entreprise HR manager în cadrul companiei de soluţii de securitate IT Bitdefender. Compania are în prezent 1.200 de angajaţi, iar circa 90% dintre noii salariaţi ai Bitdefender sunt tineri studenţi sau proaspăt absolvenţi de facultate, cu vârsta de circa 20 de ani.

Deficitul de forţă de muncă este resimţit şi de Cătălin Bordei, partner & board member în cadrul firmei cu activităţi în domeniul IT Innobyte, care spune că cererea este de trei ori mai mare decât oferta de candidaţi disponibili în piaţa muncii. „Criza de personal în această industrie, în special de personal cu experienţă, este destul de mare. Oferta de joburi în domeniul IT este de circa trei ori mai mare decât oferta de candidaţi disponibili în piaţă“, spune Cătălin Bordei.

Angajatorii spun că nu găsesc tineri specializaţi în domeniul IT, aici fiind cel mai mare deficit de candidaţi cu studii superioare.

Facultăţile aduc în piaţa muncii circa 7.000 de absolvenţi de IT pe an, însă necesarul din piaţă este cel puţin dublu. Astfel, angajatorii văd marile oraşe universitare ca fiind principalele centre de dezvoltare a domeniului.

Totodată, candidaţii din IT profită de nevoia acută de personal a angajatorilor şi sunt pretenţioşi atât în ce priveşte nivelul venitului salarial, cât şi beneficiile oferite de companie. „Pe anunţurile de angajare ale unor companii există o listă lungă de beneficii, de la săli de relaxare, fructe la birou, până la mese asigurate“, a spus Cătălin Bordei.

Innobyte este prezentă pe piaţă de peste zece ani şi este formată dintr-o echipă de peste 40 de angajaţi, cu o medie de vârstă de circa 29 de ani. Compania însă angajează şi tineri cu vârsta de puţin peste 20 de ani.

Una dintre soluţiile propuse de Cătălin Bordei pentru companiile care se confruntă cu provocări atunci când vor să angajeze persoane noi sunt programele de internship.

„Am pornit pentru al treilea an consecutiv programul de internship în care am adus oameni la început de drum. Este o metodă foarte bună, noi acum culegem roadele primelor programe de internship“, spune Cătălin Bordei.

Totuşi el spune că, deşi programele de internship oferă posibilitatea angajatorului de a-şi creşte viitorii angajaţi, este un program de durată care nu poate acoperi nevoile imediate.

„Problema însă apare în situaţia în care ai nevoie rapidă de oameni, pentru că durează să creşti oameni în interiorul companiei. Astfel, este nevoie de căutare în piaţă  pentru momentele în care  ai nevoie de cineva experimentat care să poată intra pe diverse proiecte, să acopere nevoile imediate“, a explicat Cătălin Bordei.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9481
Diferență: 0,1538
Ieri: 4.9405
Azi: 4.5740
Diferență: -0,3768
Ieri: 4.5913
Azi: 5.6203
Diferență: -0,1084
Ieri: 5.6264
Azi: 4.9827
Diferență: -0,5131
Ieri: 5.0084