Business Hi-Tech

Duel între Nokia Lumia 900 şi iPhone 4S. Cine câştigă

Duel între Nokia Lumia 900 şi iPhone 4S. Cine câştigă

Autor: Andrei Cîrchelan

17.04.2012, 14:30 6555

Cel mai nou telefon Nokia, Lumia 900, lansat cu fast şi promovat că un rival de temut pentru iPhone, excelează doar la capitolele design şi viteză, conform unei comparaţii realizate de site-ul Business Insider, care compară punctual cele două telefoane. În urma testelor, Lumia 900 se conturează ca opţiune pragmatică, viteză şi cost redus, în timp ce iPhone este gadgetul bun la toate.


Calitatea ecranului

Ecranul Lumia 900 dezamăgeşte, se pare, deoarece în ciuda unor tehnologii ce permit o vizibilitate mai bună în lumina soarelui, rezoluţia lasă de dorit în comparaţie cu alte opţiuni existente pe piaţă.

La 960x480 pe un ecran de 3,5 inch, rezoluţia iPhone este net superioară celor 800x480 de pixeli răsfiraţi de Lumia 900 pe un ecran de 4.3 inch.

iPhone 1 - 0 Lumia 900

Design

Cei de la Business Insider s-au arătat profund impresionaţi de design-ul Lumia 900, spunând că este poate cel mai frumos smartphone văzut de ani buni. În schimb, iPhone începe să piardă puncte la capitolul design, neaducand aproape nimic nou de doi ani încoace.

iPhone 1 - 1 Lumia 900

Camera

Camera Lumia 900 fusese promovată intens de Nokia înainte de lansare, însă testele Business Insider au arătat că deşi fotografiază la 8 MP, camera Lumia 900 nu redă culorile la fel de fidel şi limpede că iPhone 4S.

În plus, Lumia 900 filmează maxim în 720p HD, în timp ce iPhone 4S poate filma în 1080p HD.

iPhone 2 - 1 Lumia 900

Descărcare de muzică şi filme

Când vine vorba de muzică, filme şi emisiuni TV, magazinul iTunes de la Apple are cea mai bogată şi variată ofertă. Microsoft au şi ei o ofertă bună de muzică prin magazinul Zune pe Windows Phone 7, dar pe segmental video Apple lasă Microsoft în urmă. iPhone, sau orice alt gadget cu iOS, garantează accesul la cele mai bune descărcări video.

iPhone 3 - 1 Lumia 900

Gama de aplicaţii

Între toate smartphone-urile prezente pe piaţă, iPhone dispune de cea mai vastă ofertă. Ca atare, dezvoltatorii de aplicaţii tind să favorizeze Apple atunci când creează, lăsând smartphone-uri pe Android sau Windows, inclusiv Lumia 900, în plutonul de urmărire.

iPhone 4 - 1 Lumia 900

Opţiuni de streaming

Dat fiind deficitul de aplicaţii disponibile pentru telefoane cu Windows, Lumia 900 nu are atât de multe opţiuni de streaming câte se regăsesc în iPhone. Un Netflix sau Spotify găseşti, dar servicii precum MOG, Pandora şi Hulu sunt indisponibile.

iPhone 5 - 1 Lumia 900

Designul aplicaţiilor

Microsoft a ales designul Metro pentru Windows Phone 7, şi multe dintre aplicaţiile de pe Windows Phone mimează aspectul. Ca atare, cei de la Business Insider notează că aplicaţiile Lumia 900 arată mult mai bine decât cele de pe iPhone, mai ales Facebook, Spotify şi Evernote.

iPhone 5 - 2 Lumia 900

Opţiuni de stocare

Lumia 900 are o singură opţiune de stocare: 16 GB incorporaţi. Atât.

iPhone are trei variante de stocare disponibile: 16 GB, 32 GB şi 64 GB. Cei care preferă să stocheze mult conţinut pe telefon se vor orienta către iPhone.

iPhone 6 - 2 Lumia 900

Durata bateriei

Bateria Lumia 900 rezistă cu uşurinţă o zi întreagă, conform Business Insider, dar un element bizar este faptul că bateria se goleşte mult mai repede când telefonul e pe stand-by cu ecranul oprit.

Bateria iPhone rezistă şi ea o zi întreagă, dar în stand-by se goleşte mai greu, comparativ cu Lumia 900.

iPhone 7 - 2 Lumia 900

Conexiuni pentru date

Lumia 900 este unul din cele mai noi telefoane ce folosesc 4G LTE. Asta înseamnă că download-ul este mult mai rapid decât la 3G-ul folosit de celelalte smartphone-uri. Momentan,

iPhone este încă pe 3G sau 4G HSPAĂ, care e doar un pic mai rapid decât 3G, conform Business Insider.

iPhone 7 - 3 Lumia 900

Verdictul

Concluzia celor de la Business Insider este că Lumia 900 este cel mai bun telefon făcut vreodată cu sistem de operare Windows Phone 7, însă nu e nici pe departe perfect.

Telefoanele cu Windows devin din ce în ce mai bune, dar mai au mult până să prindă iPhone din urmă.

Că atare, Business Insider recomandă iPhone, cu un scor de 7-3 împotriva Lumia 900, pentru o experienţă smartphone completă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO