Business Hi-Tech

După OK-ul Guvernului, ANCOM anunţă noul calendar al licitaţiei de 700 mil. euro: totul poate fi gata în octombrie

După OK-ul Guvernului, ANCOM anunţă noul calendar al licitaţiei de 700 mil. euro: totul poate fi gata în octombrie

Cătălin Marinescu, Preşedintele ANCOM

Autor: Adrian Seceleanu

14.06.2012, 15:25 719

Cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României, care va stabili ce jucători vor face regulile pe această piaţă până în anul 2029, ar putea fi închisă în luna octombrie când se vor cunoaşte câştigătorii şi sumele achitate, a anunţat Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care organizează competiţia. Precizările vin după ce Guvernul a făcut ultimul pas legal necesar pentru ca ANCOM să continue procedurile de lansare a licitaţiei: a aprobat preţurile minime de pornire pentru licenţe.

ANCOM a convocat pentru data de 22 iunie 2012 o reuniune a Consiliului Consultativ pentru a finaliza consultarea publică pe marginea documentaţiei pentru licitaţia de spectru ce va fi organizată anul acesta pentru alocarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 Mhz.

"În urma şedinţei Consiliului Consultativ vor fi finalizate şi trimise spre publicare în Monitorul Oficial al României deciziile ANCOM privind procedura de licitaţie şi tarifele de utilizare a spectrului, pentru ca publicarea anunţului de participare la licitaţie şi a caietului de sarcini să aibă loc cel mai târziu în data de 2 iulie 2012. Începând cu această dată, cei interesaţi să obţină drepturi de utilizare a frecvenţelor scoase la licitaţie vor avea şase săptămâni la dispoziţie pentru a cumpăra caietul de sarcini şi a-şi depune candidaturile. Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa în termen de o săptămână care dintre candidaţi se califică în etapa următoare. În patru săptămâni de la data depunerii candidaturilor va începe licitaţia propriu-zisă. Durata procedurii de licitaţie depinde de numărul de runde care vor avea loc şi ANCOM estimează că rezultatele finale vor fi anunţate în cursul lunii octombrie", potrivit ANCOM.

În cadrul licitaţiei vor fi acordate două tipuri de licenţe, pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 Mhz, dintre care 6 sunt în bandă de 800 Mhz, 7 în bandă de 900 Mhz, 15 în bandă de 1800 Mhz şi 14 în bandă de 2600 Mhz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 Mhz în bandă de 2600 Mhz. Aceste licenţe se vor acordă cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 Mhz în bandă de 900 Mhz şi 6 blocuri pereche de 5 Mhz în bandă de 1800 Mhz, resurse care sunt în prezent folosite de Orange şi Vodafone.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din bandă de 800 Mhz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din bandă de 900 Mhz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 Mhz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 Mhz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în bandă de 900 Mhz şi 0,8 milioane în bandă de 1800 Mhz.

"Varianta documentaţiei în care sunt integrate observaţiile primite pe perioada consultării a fost publicată pe pagină de internet a ANCOM. Preţul pentru achiziţionarea caietului de sarcini, condiţie obligatorie pentru a participă la licitaţie, a fost stabilit la 4.500 de lei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO