Business Hi-Tech

După valul de fraude operate de platforme false de investiţii şi tranzacţionare precum Merricks Invest, ASF ia în calcul completarea legislaţiei astfel încât furnizorilor de net să li se poată cere blocarea accesului la asemenea site-uri

După valul de fraude operate de platforme false de...

Autor: Adrian Seceleanu

03.12.2022, 10:59 2160

♦ Persoanele înşelate ar trebui să depună plângeri la poliţie şi să ceară băncilor să anuleze tranzacţiile de alimentare a conturilor de pe aceste platforme, dacă banii au fost trimişi de pe carduri.

Furnizorii de servicii de internet din România ar putea fi obligaţi să blocheze accesul la site-urile web operate de platforme false de investiţii financiare şi tranzacţionare în criptomonede sau alte active financiare, în condiţiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia în calcul o modificare a legislaţiei după un val de fraude online cărora le-au căzut victime mai multe persoane fizice care au trimis zeci de mii de euro către asemenea grupări infracţionale pe care le-au considerat a fi furnizori autorizaţi.

„ASF analizează posibilele opţiuni de modificare a cadrului legal, cu scopul de a combate publicitatea agresivă şi tehnicile de comunicare persuasivă practicate de entităţile neautorizate de ASF sau care nu au fost notificate la ASF pentru libera prestare de servicii şi exercitare de activităţi de investiţii. Printre opţiunile identificate şi care se află în curs de analiză, este şi completarea legislaţiei primare cu prevederi prin care să se acorde ASF competenţa de a solicita furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice să blocheze anumite site-uri în vederea protejării investitorilor în instrumente financiare“, au declarat reprezentanţii ASF, răspunzând unei solicitări ZF care viza situaţia reclamaţiilor primite vizând fraude realizate de o pretinsă societate de investiţii, care acţionează sub numele Merricks Invest. Conform informaţiilor ZF există mai multe persoane fizice din România care au fost înşelate de gruparea din spatele acestei platforme să trimită sume de ordinul zecilor de mii de euro, la care au pierdut accesul. Sume mici sunt transferate de pe cardurile bancare, dar grosul banilor este transmis prin terminale asemnătoare ATM-urilor bancare, care preiau cash şi îl transformă în monede virtuale pe care le transferă către portofele electronice. Reţelele de infractori sunt cele care îi direcţionează pe cei păgubiţi să apeleze la aşa numitele „bancomate“ de criptomonede, care sunt disponibile în centre comerciale sau alte spaţii publice din zeci de oraşe din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO