Business Hi-Tech

De ce e digitalizarea administraţiei îngheţată în România: PNL dă iar reset la vârful Ministerului Digitalizării - ministrul Boloş invitat să plece după 83 de zile la alt minister. Fostul ministru, Florin Roman, a rezistat 22 de zile.

De ce e digitalizarea administraţiei îngheţată în...

Autor: Adrian Seceleanu

22.04.2022, 00:47 206

Proiectele de informatizare derulate de Ministerul digitalizării vor trece din nou printr-un blocaj, după ce PNL a decis să-şi schimbe iar ministrul - pe Marcel Boloş, care a preluat mandatul cu mai puţin de 90 de zile în urmă, locul său urmând să fie luat de un alt politician liberal - Sebastian Burduja, care nu a mai fost niciodată ministru. Decizia de a-l pune pe Boloş la Investiţii Europene a fost luată joi de liderii PNL. Nu este clar în acest moment când îşi va demisia Boloş de la Digitalizare şi va fi înlocuit de Burduja. Clar este însă că schimbarea a devenit deja o rutină la acest minister.

Şi fostul ministru trimis de PNL la Digitalizare nu a rezistat prea mult - Florin Roman şi-a dat demisia după nici o lună de la vârful ministerului. Anterior, ministru a fost Ciprian Teleman, de la USR, cu un mandat de niciun an - 259 de zile mai exact, încheiat pe fondul unui scandal politic la finalul căruia USR a ieşit de la guvernare.

Schimbările dese ale şefului de la Digitalizare duc la numeroase blocaje în derularea diferitelor proiecte de informatizare dar şi a proceselor legislative în condiţiile în care fiecare schimbare de acest tip duce la îngheţarea activităţilor până când noul ministru începe să intre "în pâine", au acuzat de nenumărate ori în trecut principalele asociaţii şi organizaţii private din industria locală de IT&C. Această resetare permanentă a conducerii ministerului poate fi blamată şi pentru eşecul statului în proiectele de digitalizare, potrivit aceloraşi surse.

De la preluarea guvernării, PNL a scos din prim plan digitalizarea şi sectorul telecomunicaţiilor, desfiinţând ministerul de resort în 2019 şi alipindu-l la Ministerul Transporturilor, condus de Lucian Bode. Ministrul Bode, în mandatul căruia statul român a acceptat în condiţii necunoscute publicului vânzarea fostului Romtelecom către grupul Orange şi a apărut controversata lege privind securitatea reţelelor 5G, nu a avut intervenţii publice consistente despre domeniul comunicaţiilor, despre care a comunicat public un alt politician liberal, care după încheierea mandatului de secretar de stat a fost plasat şef la o companie de stat din zona de comunicaţii.

Comunicaţiile şi digitalizarea au fost scoase de la transporturi şi transferate la noul minister al cercetării şi digitalizării în decembrie 2020, când şef a fost numit Ciprian Teleman.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO