Business Hi-Tech

Ecosistemul local de start-up-uri tech la început de 2023. Cum s-au pregătit patru dintre principalele fonduri de investiţii dedicate companiilor tech pentru 2023: Acţionăm cu prudenţă, sub spectrul unei crize economice, dar asta nu înseamnă că nu vor fi oportunităţi şi că nu va fi efervescenţă în industrie

Cristian Munteanu, managing partner în cadrul Early Game Ventures (EGV): EGV îşi continuă şi în 2023 strategia de investiţii, având la dispoziţie ceea ce se numeşte „dry powder“ - milioane de euro în capital gata să fie investiţi în start-up-uri.

Cristian Munteanu, managing partner în cadrul Early Game Ventures (EGV): EGV îşi continuă şi în 2023 strategia de investiţii, având la dispoziţie ceea ce se numeşte „dry powder“ - milioane de euro în capital gata să fie investiţi în start-up-uri.

Autor: Ioana Nita

16.01.2023, 12:00 222

„2022 a fost un an dificil pentru start-up-uri din perspectiva pieţelor de desfacere şi a pieţei muncii. A fost dificil pentru start-up-uri, mai ales pentru cele tinere, să atragă şi să reţină talent, dar şi clienţi.“ „Din cauza incertitudinilor generate de războiul din Ucraina, de căderile indicilor de la bursele internaţionale şi de recesiunea preconizată, una dintre cele mai mari provocări de anul trecut a fost asigurarea necesarului de finanţare pentru companiile cu performanţe bune.“ „Termenii investiţiilor se întorc spre o viziune pe termen lung comparativ cu super-hype-ul din 2021. Aş zice că 2022 a pregătit o nouă etapă pentru ecosistemul de start-up-uri.“ „În 2023 efortul principal va fi în continuare pe dezvoltarea start-up-urilor. Suntem pregătiţi să facem runde de follow-on în echipele care se dezvoltă.“

După doi ani de pandemie, în care zona de investiţii în start-up-uri de tehnologie a fost extrem de efervescentă, şi un an în care a izbucnit războiul la graniţă, iar evaluările proiectelor au început să scadă, managerii fondurilor de investiţii care activează pe plan local se aşteaptă ca 2023 să fie un an provocator, care stă sub semnul unei crize economice de proporţii, dar care va fi totodată marcat de o serie de oportunităţi. O parte dintre cele mai mari şi mai active fonduri de investiţii în start-up-uri tech din România vor începe să strângă cel de-al doilea fond şi vor mai apărea şi fonduri de investiţii noi pe piaţă. Astfel, ecosistemul îşi va continua procesul de maturizare şi vom vedea şi mai multe runde de finanţare de tip seed şi serie A.

„2023 vine cu un alt set de provocări. În ciuda optimismului din piaţă, 2023 stă sub semnul unei crize economice. Inflaţia, războiul din Ucraina şi accesul limitat la finanţare vor continua şi în acest an, ceea ce va îngreuna sarcina start-up-urilor. Dar ecosistemul se maturizează încet-încet, fondatorii învaţă să facă faţă dificultăţilor, investitorii capătă experienţă, iar startup-urile devin o prezenţă obişnuită în economie. Perspectivele industriei de tehnologie din România sunt foarte bune, iar zona tech va fi pentru mulţi ani unul din principalele motoare ale economiei româneşti“, a declarat pentru ZF Cristian Munteanu, managing partner în cadrul Early Game Ventures (EGV). El a adăugat că principalele provocări cu care s-a confruntat ecosistemul local de start-up-uri tech anul trecut au fost turbulenţele din piaţă, contextul geopolitic şi inflaţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO