Business Hi-Tech

Efectele listării UiPath: Fondul de investiţii Accel, unul dintre primii susţinători ai firmei conduse de Daniel Dines, a câştigat 5,9 mld. dolari în urma unei investiţii de 172 mil. dolari

Efectele listării UiPath: Fondul de investiţii Accel,...

Autor: Eduard Ivanovici

22.04.2021, 11:35 1760

Accel, fondul de investiţii care a ajutat la lansarea unor companii precum Facebook şi Dropbox, a reuşit să obţină o participaţie de 5,9 miliarde de dolari la UiPath în urma debutului firmei de software pe bursa din New York, scrie Bloomberg.

Compania a vândut o parte din acţiuni, însă Accel a putut beneficia de pe urma creşterii înregistrate de UiPath – 23% –  în timpul primei zile de tranzacţionare pe Nasdaq.

Accel a investit până acum 172 de milioane de dolari în UiPath, după o investiţie iniţială de 20 de milioane de dolari în 2017. Astfel, firma a devenit al doilea cel mai mare acţionar al UiPath după cofondatorul şi CEO-ul Daniel Dines.

UiPath a intrat pe radarul Accel prin intermediul unuia dintre investitorii iniţiali ai companiei, grupul german Earlybird Venture Capital, care a înştiinţat ulterior birourile din Londra ale Accel.

„L-am urmărit (pe Daniel Dines – n.r.) în întreaga lume”, spune Rich Wong, partener Accel, adăugând că ajuns şi la Bucureşti, locul unde a fost fondată compania, urmând să îl întâlnească pe CEO în cadrul unei conferinţei tech din Tokyo.

În prezent, firmele de investiţii din Silicon Valley preferă să evidenţieze investiţiile realizate în afara Californiei, trendul fiind adoptat în întregime de către Wong. Unele dintre primele succese ale companiei au fost Atlassian, o firmă de software din Australia, şi Spotify, serviciul de streaming creat în Suedia. De asemenea, Wong este membru al boardului Instabug, o companie egipteană care monitorizează performanţele aplicaţiilor, cu sediul în San Francisco.

„Având în vedere că au venit dintr-o ţară relativ mică, dintr-un loc în care este puţin probabil să ia naştere o mare companie tech, am fost atraşi de acel tip de companie. Treptat, Silicon Valley nu mai este definit de geografia fizică, ci de un mindset”, spune Wong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO