Business Hi-Tech

Un nou episod din încercarea Deutsche Telekom de a pleca din România: după eşecul vânzării către Adrian Tomşa şi către grupul Tomşa & Digi - Consiliul Concurenţei începe analiza noilor tranzacţii, prin care acum Vodafone şi Digi vor să îşi împartă activele Telekom România Mobile

Dominique Leroy (în centru) - şeful operaţiunilor din Europa din cadrul Deutsche Telekom şi Tim Hottges (dreapta), CEO al Deutsche Telekom, alături de Michael Tsamaz - fostul şef al OTE, la o vizită în teren în 2023 la lucrările masive de extindere a reţelei de fibră optică din Grecia. În România, DT şi OTE au păstrat la un minim investiţiile în 5G şi nu au oferit subsidiarei locale buget pentru a participa la licitaţia 5G.

Dominique Leroy (în centru) - şeful operaţiunilor din Europa din cadrul Deutsche Telekom şi Tim Hottges (dreapta), CEO al Deutsche Telekom, alături de Michael Tsamaz - fostul şef al OTE, la o vizită în teren în 2023 la lucrările masive de extindere a reţelei de fibră optică din Grecia. În România, DT şi OTE au păstrat la un minim investiţiile în 5G şi nu au oferit subsidiarei locale buget pentru a participa la licitaţia 5G.

Autor: Adrian Seceleanu

11.12.2024, 13:21 8849

După eşecul tentativelor Deutsche Telekom din ultimul an de zile de a-şi vinde operaţiunile din România - întâi către un grup de investitori condus de antreprenorul Adrian Tomşa şi apoi către grupul Digi în rolul principal cu Adrian Tomşa într-un rol secundar – vânzarea operatorului de comunicaţii mobile Telekom România Mobile a intrat oficial într-o nouă etapă: Consiliul Concurenţei a primit dosarul cu noua structură a tranzacţiilor de vânzare şi a început analiza acesteia. Este vorba mai exact de noul acord semnat de germani, prin intermediul grecilor de la OTE, prin care Telekom România Mobile ar urma să fie achiziţionat de Vodafone şi Digi.

„Consiliul Concurenţei analizează tranzacţiile prin care Vodafone România S.A. intenţionează să preia Telekom Romania Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. va prelua anumite active ale aceleiaşi companii.
Activele Telekom Romania Mobile Communications SA pe care Digi România SA intenţionează să le preia constau în drepturile de utilizare a anumitor frecvenţe radio, o parte din turnurile, infrastructura şi echipamentele acestora, precum şi contractele pre-paid încheiate cu clienţii săi”, a anunţat Consiliul Concurenţei.
„În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), aceste operaţiuni trebuie autorizate de Consiliul Concurenţei, care le va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite deciziile în termenele prevăzute de lege”, a completat Consiliul Concurenţei.

Aceasta este a treia schimbare a structurii tranzacţiei de vânzare a Telekom România Mobile din ultimul an de zile, care vine după alte încercări eşuate ale OTE de vânzare, din anii anteriori.

În acest ultim an de zile, prima încercare a grecilor de a lichida afacerile de telecomunicaţii din România a fost anunţată în noiembrie 2023. Atunci OTE a anunţat că a semnat un acord de vânzare cu un grup de investitori condus de Adrian Tomşa - proprietarul grupului Clever Media Network, un antreprenor cunoscut pentru legăturile de business cu grupul Digi (RCS&RDS).

Actele tranzacţiei fuseseră semnate în noiembrie 2023 şi depuse la autorităţi pentru aprobare. În lunile de după apariţia informaţiei că negociază preluarea Telekom România Mobile Adrian Tomşa negase vehement orice legătură cu Digi şi acţionarul său majoritar în proiectul de preluare a TKRM.

„Aşa cum am repetat de mai multe ori în ultima perioadă, nici Digi şi nici Dl. Teszari nu se regăsesc printre investitorii care vor prelua TKRM“, afirmase Tomşa. El nu a prezentat public numele niciunui investitor alături care avea în plan să facă tranzacţia.

În luna mai 2024, documentele pentru această structură a tranzacţiei au fost retrase, după eşecul obţinerii aprobărilor relevante. Atunci OTE a venit cu nouă structură a tranzacţiei, în care grupul Digi avea rolul principal, iar Adrian Tomşa şi Clever Media Network un rol minoritar. Mai exact, grupul Digi a devenit acţionar cu 80% în vehiculul pregătit pentru achiziţia Telekom România Mobile - compania West Network Invest.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels