Business Hi-Tech

Era Android 4.0 începe să apună deja la numai patru luni de la lansare. Google lansează Android 5.0

Era Android 4.0 începe să apună deja la numai patru luni de la lansare. Google lansează Android 5.0

Android 5.0 va oferi mai multe facilităţi pentru tablete şi va fi compatibil cu viitorul Windows 8

Autor: Paul Comşa

29.02.2012, 00:02 2055

Google, gigantul american care a revoluţionat alături de Apple piaţa smartphone-urilor în numai câţiva ani, va lansa până în toamnă o nouă versiune a sistemului de operare Android, scrie revista ComputerWorld.

"După Android 4.0 vine Android 5.0, dar n-am stabilit încă data exactă a lansării. Este mult de lucru, dar în general lansarea unui nou sistem de operare de către compania noastră se face la interval de un an", a explicat vicepreşedintele care conduce divizia de inginerie mobilă a Google, Hiroshi Lockheimer.

Potrivit unor surse din cadrul companiei, sistemul de operare va putea fi instalat pe smartphone-uri cel mai târziu în toamnă. Android 5.0 va oferi mai multe facilităţi pentru tablete şi va fi compatibil cu viitorul Windows 8, clienţii putând face trecerea instantaneu de la un sistem de operare la altul. Lockheimer nu a divulgat denumirea noului sistem de operare care va lua locul Android 4.0 Ice Cream Sandwich, dar cel mai vehiculat nume este Jelly Bean, după ce versiunile anterioare au fost "botezate" Cup Cake (1.5), Donut (2.0), Eclair (2.1), Froyo (2.2), Gingerbread (2.3) şi Honeycomb (3.0).

Lansarea Android 5.0 evidenţiază con­trastul dintre Google şi principalul său concurent pe piaţa smartphone-urilor, Apple. Compania care administrează cel mai popular motor de căutare încearcă să surclaseze producătorul iPhone pe partea de software prin inovaţii şi actualizări care urmează un program prestabilit.

Apple contraatacă prin controlul pe care îl deţine atât asupra părţii de software, cât şi a celei de hard­ware a produselor sale, ceea ce îi per­mite să-şi coordoneze lansările de noi produse în func­ţie de cererea existentă pe piaţă.

Deocamdată, Android 4.0 Ice Cream Sandwich se află la începutul ciclului său de viaţă. Samsung Galaxy Nexus este singurul smartphone care are instalat ultimul sistem de operare al Google şi multe telefoane nu vor fi echipate cu Android 4.0 decât în vară, cu puţin timp înainte de lansarea Android 5.0.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO