Business Hi-Tech

Ericsson: Anul acesta angajam 200 de absolventi de facultate la centrul din Bucuresti

Ericsson: Anul acesta angajam 200 de absolventi de facultate la centrul din Bucuresti

Hans Vestberg, vicepresedinte al Ericsson: Daca evolutia noului centru (din Bucuresti - n.red.) va fi pozitiva, personalul va creste de la 200 la 600 de salariati

Autor: Adrian Seceleanu

30.05.2007, 18:49 119

Compania suedeza Ericsson, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente telecom din lume, si-a propus sa angajeze in acest an 200 de oameni in centrul de servicii globale din Bucuresti, numarul acestora putandu-se tripla in urmatorii ani, in functie de rezultatele obtinute. "Daca evolutia noului centru va fi pozitiva, personalul va creste de la 200 la 600 de salariati", a declarat Hans Vestberg, vicepresedinte executiv si seful diviziei Business Unit Global Services a grupului.
Compania a evaluat mai multe tari din regiune si mai multe orase din Romania (printre care Iasi si Cluj) inainte de a decide sa deschida in luna iulie, in Capitala, centru de servicii global care va deservi clienti regionali si global ai producatorului suedez de echipamente pentru telecomunicatii.
"Am ales Bucurestiul pentru ca este inca destul de competitiv din punctul de vedere al salariilor. Am evaluat foarte atent aceasta decizie, pentru a nu face un pas pe care sa il regretam mai tarziu. Nu credem insa ca vom avea probleme cu personalul: aici exista un centru universitar puternic iar pe de alta parte noi am observat un fenomen de migratie al fortei de munca spre orase", a declarat Adriana Boersma-Rodriguez, Country Manager la Ericsson Romania & Moldova.
In Capitala au mai fost deschise centre de suport global de catre companii precum HP, IBM, Microsoft sau Oracle, care au impreuna cateva mii de angajati. Potrivit reprezentantilor Ericsson, recrutarile de personal vor incepe imediat si se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa se ajunga la nivelul de 200 de angajati. Proiectul Ericsson va fi prezentat si in cateva universitati din Capitala, inclusiv studentilor de la Universitatea Politehnica Bucuresti.
"Cautam doar absolventi de facultate, deci personal cu o calificare inalta. Nu deschidem un call-center, niciun fel de call-center, ci un centru de cercetare&dezvoltare in servicii", a insistat Boersma-Rodriguez.
Decizia de a deschide centrul de servicii la Bucuresti a fost luata dupa evaluarea tuturor locatiilor vizate de companie, dupa un numar de peste 50 de indicatori
"Unul dintre cei mai importanti indicatori luati in calcul in decizia de a deschide centrul de la Bucuresti a fost potentialul de crestere al pietei de servicii si echipamente telecom din Europa Centrala si de Est", a declarat pentru ZF Adriana Boersma-Rodriguez. Ea a adaugat ca serviciile repezinta circa 40% din veniturile companiei din Romania, fara a adauga alte detalii. "Nu pot oferi detalii, dar cresterea afacerilor Ericsson in Romania a fost una importanta", a spus Boersma-Rodriguez. Conform Ministerului de Finante, in 2005 Ericsson a facut un profit net de 0,24 mil. euro la afaceri de 39 mil. euro.
"Regiunile Asia-Pacific si Europa Centrala si de Est sunt cele care vor inregistra in perioada urmatoare cele mai mari cresteri ale cererii de servicii si echipamente, astfel ca pe aceste zone ne vom concentra si noi", a spus si Hans Vestberg.
Conform oficialilor Ericsson, principalii factori de crestere pentru companie in regiune vor fi dezvoltarea internetului fix si mobil, a serviciilor IPTV si de televiziune pe mobil, dar si solutiile pentru companii si serviciile pentru operatori.
Clientii majori ai Ericsson din Romania sunt Cosmote, Orange, Romtelecom, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Vodafone. Ericsson si Agentia Romana de Investitii Straine (ARIS) au semnat o scrisoare de intentie pentru colaborarea ulterioara la dezvoltarea centrului de servicii. Un document similar va fi incheiat si intre Ericsson si Universitatea Politehnica Bucuresti
Circa 6.500 din cei 24.000 de angajati ai Ericsson lucreaza in centre similare. Ericsson are 20 de centre de suport, la nivel international.
Ericsson are in prezent 130 de angajati in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO