Business Hi-Tech

Este în stare Tim Cook să intre în rolul lui Steve Jobs?

Este în stare Tim Cook să intre în rolul lui Steve Jobs?

Autor: Ştefan Vrabie

30.08.2011, 00:03 804

Odată cu retragerea lui Steve Jobs din poziţia de CEO, noul şef al companiei se confruntă cu întrebarea "Este Tim Cook destul de agresiv pentru a împinge compania spre segmente de piaţă pe care Apple nu le-a atins?", scrie cotidianul american The New York Times. Investitorii sunt pentru moment de partea noii conduceri de la Apple, acţiunile companiei înregistrând o scădere de doar 0,65% săptămâna trecută. Prima provocare majoră pentru Cook va fi să avanseze cu planurile Apple pe piaţa de conţinut video digital. Apple lucrează la o nouă tehnologie de a distribui conţinut video pe televizoare şi se discută lansarea unui serviciu TV pe bază de abonament, potrivit mai multor surse familiare cu planurile Apple. Spre deosebire de piaţa de muzică digitală, unde Apple cu ajutorul iPod-ului are poziţia de lider, lupta de pe piaţa video online este acerbă, iar Apple va avea o competiţie puternică.

Chiar dacă Cook va fi dispus să rişte la fel de mult ca Jobs, consiliul companiei va examina mişcările sale cu mai multă atenţie. ãTim Cook va fi foarte motivat şi va face mişcări logice, dar Apple nu va face aceleaşi salturi pe care le-a făcut când pe scaunul de director stătea Steve Jobs", a declarat George Colony, directorul firmei de cercetare Forrester Research.

Un avantaj major pe care Aple l-a avut cu Jobs la cârma sa este ãfrica pe care Steve a insuflat-o", a spus unul dintre partenerii business Apple.

În comparaţie cu stilul lui Jobs, abordarea lui Cook este mai analitică, spun persoane care îl cunosc.

Jobs va intra în analele business-ului ca unul dintre cei mai importanţi oameni care au schimbat cursul industriilor. Calculatorul Apple II a ajutat la revoluţia PC-urilor. Macintosh-ul şi software-ul lui de redactare şi editare a luat imprimanta din magazinele comerciale de printare şi a pus-o pe birourile tuturor. iPod-ul a dominat piaţa muzicii portabile, piaţă inventată de Sony cu radio-urile cu tranzistori în anii 50 şi apoi cu casetofoanele portabile numite Walkman din anii 70. Steve Jobs s-a folosit apoi de iPod pentru a lansa iTunes smulgând astfel controlul de vânzări de muzică al magazinelor de discuri.

iPhone-ul creat de Jobs a zguduit lumea telefoanelor mobile, iar iPad-ul a inaugurat o nouă categorie de gadget-uri mobile pe care consumatorii nici nu ştiau că au nevoie.

De multe ori deciziile luate de Jobs au influenţat competiţia să reacţioneze. În urmă cu doua săptămâni Google a cumpărat Motorola, în mare parte pentru a creşte numărul patentelor din portofoliu în încercarea de a oferi un sistem de operare care să rivalizeze iOS-ul de la Apple. Hewlett-Packard a anunţat recent că va închide divizia de dispozitive mobile, printre care se numără smartphone-urile Palm şi tabletele TouchPad, piaţă dominată de Apple.

Tim Cook, fostul director operaţional devenit director general după plecarea lui Jobs, este lăudat pentru restructurarea lanţurilor comerciale ale Apple, aducând o contribuţie decisivă la relansarea companiei după problemele de la mijlocul anilor '90. Ca personalitate, apropiaţii lui Cook spun că acesta contrastează într-o bună măsură cu caracterul exploziv al lui Jobs, fiind mai "cu picioarele pe pământ şi mai domol".

"Tim Cook, directorul operaţional al Apple, a fost implicat integral în drumul companiei către o creştere fără precedent a veniturilor. Ne aşteptăm ca toate cunoştinţele sale despre Apple şi ciclurile produselor să rezulte în schimbări puţine în strategia de piaţă", au declarat analiştii de la fondul de investiţii J.P. Morgan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO